Kostěné střenky

Vše kol výroby renovace a střenek
Odpovědět
meliss2a
Kontaktovat uživatele:

Re: Kostěné střenky

Příspěvek od meliss2a »

Jak tu bylo řečeno výše - brát to jako exkurz do kuchařiny. Z této kosti by bylo (vylili jsme ho) hodně vývaru, i masa a chrupavek tam zbylo hodně. Jde o to, že si ze surového materiálu vlastníma rukama něco vyrobíš - jen tu krávu jsme nemuseli zabíjet a čtvrtit. A dát za kost, byť stabilizovanou, 50 Kč, je cena dle mého názoru poněkud přemrštěná.
šimlhodiny: pondělí ráno, čtvrtek večer
ostatní na instantním komunikátoru ruského vydavatele
Artifex

Příspěvek od Artifex »

O tom zdali zpracovat vlastní kost nebo kupovat jakýsi polotovar se snad bavit nemusíme, každý si udělá názor svůj, mne by netěšilo koupit si hotový materiál, tím že mi ta kost prošla v podstatě od krávy až ke střenkám mi ji dělá výjimečnější než kdybych si koupil hotovou kost. To bych si zrovna mohl napsat o hotové střenky..

Přikládám foto z následného zpracování:
P1060825.JPG
P1060828.JPG
Jinak v rámci pokusů jsem zjistil že ocelový kartáč na střední otáčky (10-15 000) dovede nádherně vyleštit a zušlechtit povrch zpracované kosti, vytvoří se něco jako přírodní rustik když se kost takto zpracovává čerstvě vyndaná z vroucí vody.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Další krok: šablona na polotovarovém proužku extrahovaném z kosti. Nyní se chystám nahrubo vyříznou finální tvar.
P1060831.JPG
P1060833.JPG
Kost je i nadále vybělená, povrch kosti je špinavý ze zpracování.
Artifex

Příspěvek od Artifex »

I má drahá Meliss2a touto dobou zjistila že ochranné brýle a respirátor jsou naprosto nanic, polomaska je dobrá ale očíčka pálí tak nasadila tvrdší kalibr: M-10 a hned je to o něčem jiném...
P1060835.JPG

Nyní jsem ořezal nahrubo tvar:
P1060836.JPG
Práce ale ještě není zdaleka hotova, střenka je zatím poměrně tlustá...
P1060837.JPG
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Následovalo ztenčení kosti a zaoblení okrajů, lehké vyleštění ocelovým kartáčem na střední otáčky zasucha a voilá, jedna půlka hotova:
P1060846.JPG
P1060851.JPG
Až po vyleštění jsem zjistil že kostní materiál má na širší straně a vprostřed lehce texturovanou strukturu, původně jsem chtěl střenku vyhodit a začít znovu, zalíbila se mi ale, našel jsem stejně texturovanou část stejné kosti a z té udělám druhou polovinu střenek, budou alespoň nezaměnitelným originálem.
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

Tak tedy kolegyně a kolego, před vaší prací klobouk dolů :o
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Artifex

Příspěvek od Artifex »

Děkuji, Zipíno za uznání, myslím že zrovna Ty bys to zvládl i lépe. Teď jsem ještě jednou vyvařil kost v peroxidu a zavlhka ji vzal kotoučem a po vysušení tím samým vyleštil, tedy přikládám fotku nově vytvořeného povrchu: lesklý rustik:
P1060857.JPG
P1060859.JPG
Meny

Příspěvek od Meny »

Velice kvituji tvoje rozhodnutí ponechat střence rustikální vzhled. Jakuž jsi zmínil bude tím naprostý originál.
Setkávám se s tím u dřeva bruyere ze kterého se vyrábí dýmky. Někdy textura dřeva neumonuje využít plamen který vytváří léta a dřevo se pískuje. Vznikne tím podobný vzhled jako máš ty na těchto střenkách a pokud se to nepokazí tak je to bomba a ty jsi zjevně nic nezkazil. GRATULUJU.
Non est viri timere sudorem
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Artifexi, že rozumíš kostem uložených v zemi po staletí jsem věděl ale tak pěkně zpracovaný nový materiál, to je něco :shock:.
Pěkná práce!
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vážení Mistři zpracovatelé kostí,
Váš výrobek si zasluhuje to nejvyšší uznání a obdiv. Vím co píšu, protože jsem s takovou krásnou kostí též pracoval a tak vím jaké problémy taková práce přináší. Na Váš výrobek je radost se podívat. Blahopřeji.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Střenky“