Nůž do kuchyně - santoku

ater
Příspěvky: 758
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od ater »

Otázka je co je drahý, dost japonských nožů se dá sehnat kolem $100 USD + poštovný + clo a DPH. Levoruká usuba bude o něco dražší. Ale třeba rozdíl mezi VG-10 a uhlíkovkou (white nebo blue steel) už není moc velký. Dají se koupit i japonské nože z novodobých materiálů jako je ZDP-189, SG-2 atp, ale to už je cenově často hodně vysoko.

skypi
Příspěvky: 24
Registrován: 28 pro 2008, 21:17

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od skypi »

Ad rozdíl mezi VG10 vs. blue steel , white steel - v čem není velký? Já např. vidím jeden v tom, že VG-10 je "nerez", zmíněné uhlíkovky ovšem poněkud "reznou před očima". Proti dobře zpracované VG-10 se toho celkem moc namítat nedá - a je to u japonců dosti často používaný materiál i do nožů sendvičové konstrukce. V Evropě viz např. nože Fallkniven.

ater
Příspěvky: 758
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od ater »

VG10 vs. blue steel , white steel - rozdíl v ceně není moc velký, co jsem viděl tak často jen pár dolarů (5 třeba).

jiri.k
Příspěvky: 142
Registrován: 25 říj 2009, 09:45

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od jiri.k »

informace kamarádům o postupu věci: týden jsem procházel forum na Knife. Padlo tedy rozhodnutí. Žádná domácí výroba, profesionálně vyrobený nůž. ostří tak 160-180mm, levoruká varianta, VG10. Teď ještě vyčkat přes vánoce a poptat na shopech. Problém je, jak mi PetrS pověděl, z Japonska neposlali do ČR. Takže asi Ebay, k tomu najít někoho, kdo má účet a domluví se.. no mrkvička se bude krájet tak do Velikonoc.
Všem co mi chtěli pomoci alespoň svým názorem přeji klidné vánoce. A vaše břitvy ať jsou ostré jako břitva a celý rok nekoušou..

Uživatelský avatar
valentin75
Donátor
Příspěvky: 437
Registrován: 04 dub 2011, 13:09

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od valentin75 »

http://japanesechefsknife.com/

Tu som nakupoval nejaké nože,problém zo zaslaním na SK nebol.
Poštovné cez EMS, Japonsko - Slovensko = 1,5-2 dni,ale potom
10 dni na colnici.

ater
Příspěvky: 758
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od ater »

@jirik: Z japonska poslílá do světa docela dost lidí a eshopů, stačí jim napsat a dohodnout se s nima. Japonci jsou celkem ochotní a jediná překážka je jazyk tj. pokud japonec umí naglicky tak máš na 99% vyhráno.

To co píše valentin jsem zkusil taky a je to bez problémů.

jiri.k
Příspěvky: 142
Registrován: 25 říj 2009, 09:45

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od jiri.k »

Nazdar všichni, dík za názory, už je objednáno.. mimochodem jsem objevil i japonskou tradiční břitvu Wa-kamisori ve variantě pro levou ruku... ale tu jsem nekoupil.

jiri.k
Příspěvky: 142
Registrován: 25 říj 2009, 09:45

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od jiri.k »

Photomizer Cam 18.1.2015 15-50-51.jpg
_DSC0403.jpg
jen pro zajímavost: nůž jako břitva.mikroskopem fotil P.Smekal. jde o skoro 200x zvětšení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
PetrS
mistr mentor
Příspěvky: 4074
Registrován: 14 lis 2008, 19:29

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od PetrS »

Japonské nože - nádherné, Japonské broušení - perfektní a náš tuzemský obdiv - upřímný, jaká krásná ostrost.
Přeji spoustu jemného krájení a stále dobré ostří.
Petr.
8-)

Uživatelský avatar
relka
Donátor
Příspěvky: 701
Registrován: 21 lis 2008, 17:28

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Příspěvek od relka »

PetrS píše:tuzemský obdiv
Obdivuju jejich zpracování "vercajku" pro práci. Nádherný a zároveň funkní.