Broušení je filosofie.
Dokonalé ostří je sv. grál a jeho dosahování je cesta. Ovšem v okamžiku dokonalého nabroušení se konečně můžeme oholit a ostří je fuč a cesta začíná nanovo. Nejhorší je, že je to návykové. a zdokonalování vede k naprosté nespokojenosti s výsledkem.
Korundový brousek BELSKY.BR
Re: Korundový brousek BELSKY.BR
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
A to ani nemluvě o tom, jak na nás pohlížejí naši nejbližší.... fanatismus .. poblázněnost .. šílenctví? Otázky typu "Už zas...?" jen minou uchu a zvolna se ztrácí za myšlenkou kudy se cesta ostří povede tentokrát .. jaký systém zvolit .. co nového zkusit .. a kde hledat lepší směr.
Toto celkem vystihují slova, která vyslovila moje drahá polovička poté co jsme spolu již nějaký čas bydleli: "Něž jsem s tebou začala žít, tak jsem si říkala že doma máme ostré nože. Ale teď když přijedu k našim a něco mám v kuchyni dělat, tak jsem zoufalá jak jsou ty nože tupé..."
Zkrátka člověk, který nemá srovnání, těžko chápe....
Toto celkem vystihují slova, která vyslovila moje drahá polovička poté co jsme spolu již nějaký čas bydleli: "Něž jsem s tebou začala žít, tak jsem si říkala že doma máme ostré nože. Ale teď když přijedu k našim a něco mám v kuchyni dělat, tak jsem zoufalá jak jsou ty nože tupé..."
Zkrátka člověk, který nemá srovnání, těžko chápe....
Jako by Tvoje paní hovořila s mojí paní.
Když u někoho vezme do ruky nůž tak na mě udělá jenom bezmocný kukuč, pokrčí rameny a bezmocně začne žudlat tupým nožem co je potřeba uřezat. U nás doma je zvyklá, že co nůž - to málem Břitva. Každopádně kterýmkoliv nožem doma, si můžu oholit chlupy na ruce naprosto samozřejmě. Manželka sama mě upozorní když nůž není "tip-ťop" ostrý. Dokonce i takový ten malý nožík na všechno řezání v kuchyni je perfektně ostrý. Zároveň už si zvykla na to, že rád brousím a taky leštím. Leštění břitvy je činnost nekonečná a tak ji občas střídám s leštěním sbírkových nábojů. Jak ale říkám - broušení je silně návykové Jak pro brusiče, tak pro uživatele nástrojů.
Když u někoho vezme do ruky nůž tak na mě udělá jenom bezmocný kukuč, pokrčí rameny a bezmocně začne žudlat tupým nožem co je potřeba uřezat. U nás doma je zvyklá, že co nůž - to málem Břitva. Každopádně kterýmkoliv nožem doma, si můžu oholit chlupy na ruce naprosto samozřejmě. Manželka sama mě upozorní když nůž není "tip-ťop" ostrý. Dokonce i takový ten malý nožík na všechno řezání v kuchyni je perfektně ostrý. Zároveň už si zvykla na to, že rád brousím a taky leštím. Leštění břitvy je činnost nekonečná a tak ji občas střídám s leštěním sbírkových nábojů. Jak ale říkám - broušení je silně návykové Jak pro brusiče, tak pro uživatele nástrojů.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Vážení, dnes jsem se dočkal dodávky brousků od kolegy Jana. Zdržení které bylo způsobeno mou "rozežraností" vůbec nelituji. Krabičky na sadu č.8 jsou excelentní a já budu mít poprvé v životě pro hrstku příbuzných dárek k vánocům už v létě. A kvalita brousků samotných je pro mne dokonalá. Prostě mám doma vercajk, který je o řád vyšší kvality, nežli moje schopnosti....mám prostě možnost se zlepšovat Díky
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Přeju hodně úspěchů při broušení.
Sám jsem se stal Honzovým zákazníkem a od té chvíle velmi často přemýšlím co bych obtáhl
Sám jsem se stal Honzovým zákazníkem a od té chvíle velmi často přemýšlím co bych obtáhl
Non est viri timere sudorem
Pocit ze muj vercals je lepsi nez ja znam moc dobre. Jina Meny jestli nemas co vobtahnout tak se stav v kouzelne bedne urcite neco najdu.
Hned jak budu mít cestu kolem ostrovů se zastavim
Non est viri timere sudorem
Kdykoliv vitan.
Břitvu nabrousím - jedna radost, ale na broušení nožů jsem levý jak turecká šabla.
Kdyby mě někdo na setkání břitevníků naučil brousit nože, byl bych neskonela vděčný.
Kdyby mě někdo na setkání břitevníků naučil brousit nože, byl bych neskonela vděčný.
Mám doma video, na kterém to vysvětluje nejaký japonec - zřejmě je to od nějakého japonského výrobce kuchyňských nožů. Bude-li zájem, můžeme se domluvit.
Tady by mělo být pár užitečných rad - http://www.knifeart.com/sharfaqbyjoe.html
Zkušenější potvrdí, že jde o to, udržet úhel. Jinak je to stejné jako u břitvy. A pokud to vůbec nejde, tak pomůže sada na broušení (Lansky, DMT), která úhel během broušení fixuje.
Tady by mělo být pár užitečných rad - http://www.knifeart.com/sharfaqbyjoe.html
Zkušenější potvrdí, že jde o to, udržet úhel. Jinak je to stejné jako u břitvy. A pokud to vůbec nejde, tak pomůže sada na broušení (Lansky, DMT), která úhel během broušení fixuje.