Kamenec
Re: Kamenec
Chtěl bych se zeptat na kamenec dubrava. Taky máte z jedné strany díru zhruba do půlky nebo jsem jen natrefil na špatný kus?
Ďakujem všetkým za odpovede. Vlkec, ako som už bol písal aj ja používam kamenec Důbrava, mal som už niekoľko kusov a s takým kusom ako popisuješ (s otvorom do polky na jednej strane) som sa zatiaľ nestretol. Domnievam sa, že ide o od výroby vadný, resp. pri manipulácii poškodený kus, čo môže súvisieť s tým, že kamenec z Důbravy je podľa mojej vedomosti vyrábaný lisovaním (preto sú často na jeho povrchu aj ryhy, nie však veľmi hlboké), nejde teda o blok celistvého kamenca. Prosím opravte ma ak sa mýlim. S pozdravom MartinC.
Také jsem neviděl kamenec s takovým poškozením.
Co se týče prasklin po lisování, ty jsem zacelil jednoduše ponořením celého kamence
pod vodu a promnutím v dlaních.Nechal oschnout a stejnou proceduru opakoval ještě 2 x.
Povrch se za prve perfektně ohladil, takže použití na obličeji je jako si přejíždět leštěným mramorem
a za druhé praskliny to pěkně slilo do kupy.
Pokud jsi ten kamenec ještě nepoužil, tak jej reklamuj.
Co se týče prasklin po lisování, ty jsem zacelil jednoduše ponořením celého kamence
pod vodu a promnutím v dlaních.Nechal oschnout a stejnou proceduru opakoval ještě 2 x.
Povrch se za prve perfektně ohladil, takže použití na obličeji je jako si přejíždět leštěným mramorem
a za druhé praskliny to pěkně slilo do kupy.
Pokud jsi ten kamenec ještě nepoužil, tak jej reklamuj.
V noci slyším i vousy růst
Mám to přesně stejně. Dutina se odkryla cca po půl roce používání. Když se na blok podívám z nadhledu skrze větší plochu, je vidět jiná struktura cca na 2/3 šířky bloku a zasahuje do cca 3/4 délky! Takže nyní mám kdispozici asi 1 cm bezvadné vrstvy. Až se ta obrousí, stane se jistě něco strašlivého Také to připisuji technologii výroby. Nijak to neřeším a používám druhý konec. Další kamenec ovšem plánuji ve formě přírodního krystalu.
Tak přece nejsem sám . Já ho mám už asi 2 roky a jak píšeš asi po půl roce se odkryla dutina. Normálně jsem ho používal dál ale teď už se mi začal od okrajů té dutiny vyštípávat po malých kouscích a ty jsou dost ostré a vadí mi při používání. Takže pro příště to chce něco kvalitnějšího.paulusek píše:Mám to přesně stejně. Dutina se odkryla cca po půl roce používání. Když se na blok podívám z nadhledu skrze větší plochu, je vidět jiná struktura cca na 2/3 šířky bloku a zasahuje do cca 3/4 délky! Takže nyní mám kdispozici asi 1 cm bezvadné vrstvy. Až se ta obrousí, stane se jistě něco strašlivého Také to připisuji technologii výroby. Nijak to neřeším a používám druhý konec. Další kamenec ovšem plánuji ve formě přírodního krystalu.
Kamence - podvojné sírany. V kontextu holení rozumíme kamencem síran hlinito-draselný, jehož vlastností byly bohatě popsány v předchozích příspěvcích. Jedněmi velebený, jinými zatracovaný. Řadím se k první skupině, při obvyklém způsobu použití pokládám kamenec za zcela bezpečný. Je to zcela běžná chemikálie, jejíž cena se pohybuje v řádech korun. vysokou cenu dělá jen způsob úpravy (kompaktní podoba nebo lisovaná forma) a pěkný přebal. Pokud není uchováván v blízkosti jiné chemikálie, se kterou by mohl reagovat (což není zrovna obvyklé), vydrží mnoho a mnoho let. Exspirace, uváděná na nových baleních, je zřejmě vynucená současnou legislativou.
Jako krevstavícího přípravku se v minulosti používalo rovněž tzv. "železité vaty", jejíž podstatou byl chlorid železitý. Pokud se v minulosti člověk pořezal při holení břitvou, někdy stačilo přiložit na krvácející ranku drobný útržek (růžek) novinového papíru.
Vlastním dosud nenačaté balení kamence z Výrobního chemického družstva Důbrava. Stáří neznám, na balení už chybí cena v Kčs, zato je zespodu krabičky nalepena cenovka 16,- Kč (!). Přikládám nostalgický obrázek.
Jako krevstavícího přípravku se v minulosti používalo rovněž tzv. "železité vaty", jejíž podstatou byl chlorid železitý. Pokud se v minulosti člověk pořezal při holení břitvou, někdy stačilo přiložit na krvácející ranku drobný útržek (růžek) novinového papíru.
Vlastním dosud nenačaté balení kamence z Výrobního chemického družstva Důbrava. Stáří neznám, na balení už chybí cena v Kčs, zato je zespodu krabičky nalepena cenovka 16,- Kč (!). Přikládám nostalgický obrázek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
U kamence Alumme di rocca naturalle 100g (tedy deklarován, jako přírodní) se objevil stejný problém, jako výše u modelu z Dúbravy. Jeden konec je silně porézní, při prosvícení zřetelná pórovitost u cca 2/3 masy. Zřejmě je to pozůstatek výrobní technologie(nějakého držáku v procesu nanášení, krystalizace?). Český kamenec byl i přes své vady kvalitnější.
Ahoj všem který kamence je podle vás nejlepší? Ke kamenci dubrava už nemám důvěru. Oba jak kostka tak tyčinka se mi předčasně rozpadly.
Osma. Sice je nekolikrat drazsi nez Dubrava, ale kvalita tomu zcela odpovida. Je to dano technologii vyroby, jak se tady uz zminovalo.
Já si ještě pořídil druhý kamenec http://www.upravse.cz/vyrobek/kamenec-de-vergulde-hand
od známé holanské firmy, která vyrábí i stejnojmenná holící mýdla.
Je v krabičce s plexiskla a beru ho sebou na cesty. Robustní a lepší než zmiňovaná Osma.
Vyzkoušej a uvidíš.
Jinak na Dubravu nedám dopustit.
od známé holanské firmy, která vyrábí i stejnojmenná holící mýdla.
Je v krabičce s plexiskla a beru ho sebou na cesty. Robustní a lepší než zmiňovaná Osma.
Vyzkoušej a uvidíš.
Jinak na Dubravu nedám dopustit.
V noci slyším i vousy růst