Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Mýdla, krémy a vůbec prostředky ze kterých můžeme tvořiti mydlinky
Odpovědět
Uživatelský avatar
duun
Příspěvky: 58
Registrován: 08 úno 2015, 06:26
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od duun »

Ahoj, Wikingu

ďakujem za podrobnú recenziu ;)
Wiking píše:Klouzavost byla naprosto excelentni a dokonala. Dela to ten glycerin a ten kosmeticky jil? Asi ano.
Kĺzavosť je spôsobená prídavkom ílu. Íl má veľmi drobné, ploché a hladké kryštály, také šupinky:

Obrázek

Keď je na tvári pena, íl v nej obsiahnutý sa v dôsledku elektromagnetických síl "prilepí" na pokožku a vytvorí ochrannú vrstvu, ako šupiny na rybe:
Obrázek

Po tejto "zbroji" potom britva alebo žiletka kĺže.
Wiking píše:..ja uprednostnuji vune jednoduche.. Jak rikam, je to ciste subjektivni, jinemu se zase muze zdat cista levandulova vune prilis "nudna" az primitivni a ma radeji slozitejsi vune.
To je zcela v poradku.
Pre Vikinga teda spravím levanduľové mydlo na holenie. Môže byť jemne fialové ;)
Wiking píše:Vuni hedvabi jaksi nevnimam, nebot vlastne ani nevim jak hydrolizovane hedvabi voni. Hmm :?:
S veľkým prekvapením som zistila, že hydrolyzovaný hodváb vonia na nerozoznanie od gaštanového medu (med z kvetov gaštana jedlého). Je to veľmi špecifická vôňa. Kto ten med jedol, vie ;)
Naposledy upravil(a) duun dne 22 dub 2015, 09:05, celkem upraveno 3 x.
tanque
Příspěvky: 21
Registrován: 20 dub 2013, 16:26

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od tanque »

Ahoj, přidám svou zkušenost s mýdlem od paní Zuzany.

Pro holení používám mýdla Klar Kabinett, Calani, Crabtree & Evelyn, Jabonman, takže vlastnosti mýdla jsem srovnával s výše uvedenými produkty.

Mýdlo mi dorazilo krásně zabalené, a hezky vonělo i přes obal. Celkem jsem ho použil čtyřikrát.

Tvorba pěny je náročnější než z mýdla Klar a Crabtree & Evelyn, srovnatelná s Calani a Jabonman. Osvědčil se mi způsob rozdělání pěny, kdy jsem točil štětkou přímo na kotoučku a pak dodělal v misce.

Stabilita pěny je velmi dobrá, u mě srovnatelná s Klar a Crabtree & Evelyn a mírně lepší než Calani a Jabonman. Stačí na tři oholení a ještě zbyde.

Klouzavost výborná jako u všech mnou užívaných mýdel. Pokožka po oholení vláčná, ale osobně rád používám vodu po holení, neboť toto beru jako příjemnou součást holení.

Co se týká vůně, tak tu vnímám jako příjemnou, čistou, levandulovou, ale není úplně můj šálek kávy. Osobně preferuji jiné, například Eastern Breeze od Jabonman, ale líbí se mi i růžová vůně Klaru.

Celkově toto mýdlo hodnotím, jako výborné na úrovni mnou užívaných mýdel, která jsou podle mě TOP mýdla na trhu.

No a shrnutí:

Vůně: 2
Tvorba pěny: 2 (jen proto, že s Crabtree & Evelyn ji rozdělám snáz)
Stabilita pěny: 1
Klouzavost: 1
Změkčení vousů: 1
Pocit po oholeni: 1 (ale vodu po holení budu používat stejně, mám ji rád)

Toto mýdlo je skvělé a moc děkuji za možnost ho vyzkoušet a až bude k dispozici finální výrobek, tak ho rád zakoupím.
Uživatelský avatar
vladacr
Příspěvky: 100
Registrován: 21 led 2015, 11:48
Bydliště: České Budějovice

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od vladacr »

Mýdlo bylo odesláno v pátek ze Slovenska a do mé schránky dorazilo už v pondělí! Nevídané.

První dojmy
  • Mýdlo je krásně zabaleno, už první dojem z něj vyvolává chuť se jít oholit.
  • Po rozbalení zásilky na mě dýchla, ne nijak silně, vůně levandule, z čehož jsem byl trochu zklamaný, protože levandule nepatří mezi mé oblíbené, vlastně mi až vadí.
  • Čekal jsem, že mýdlo bude tvrdé, ale není. Asi jako kostka másla, když ji vyndáte z lednice. Povrch je jakoby naměklý, ale celková konzistence je dobrá.
  • Barva je zelenomodrá, na první pohled možná může někoho odradit, já mám tuto barvu ale rád.
  • Průměr puku tak akorát, možná mohl být o něco větší, ale to asi u finálového výrobku bude jinak.
  • Do mýdla je vytlačeno logo, to je ale nezřetelné, jakoby rozpité.
  • Mýdlo se jmenuje "Hedvábí a med", ale svému jménu dostává jen částečně - povrch je krásně hebký (hedvábí), ale ten med nepřipomíná ani barva ani vůně, "jen" položka v seznamu ingrediencí.
Použil jsem postupně tři různé bagry, Gillette NEW, Mühle R89 a Solunu, žiletky Shark a Derby, štětku silvertip 19 mm, voda je u nás v Budějcích měkká.

Na první holení jsem použil hobliny z mýdla a zalil je v misce vlažnou až teplou vodou, štětku ponořil do do hrnku horké vody, a šel si dát sprchu. Po sprše zbavím štětku přebytečné vody, ale neždímám ji. V misce ale nechávám vodu, v níž jsem hobliny máčel. Mýdlo má v tuto chvíli konzistenci Nutelly. Rozmíchávám pěnu, vytváří se prakticky hned, zpočátku je hodně pórovitá se spoustou bublinek. Ani po cca dvou minutách ale nijak zásadně nehoustne a mě je jasné, že té vody bylo moc. Vložil jsem proto mýdlo do nové misky na štětku jsem ho lehkými krouživými pohyby nanesl ještě trochu a pokračovat v rozmíchávání. Pěna zhoustla, zpevnila se a velmi dobře se nanášela na tváře. Strojek po ní výborně klouzal ani sebemenší zadrhnutí, a to ani místech bez pěny, která byla potřeba po třetím průchodu ještě trochu "přešmrncnout".

Při druhém holení je mýdlo přilepeno na dně misky a zalito teplou vodou na dobu asi 5 minut. Potom vodu sleji do hrnku a mýdlo nabírám na vody zbavenou stříbrnou jezevčici. Poté už pěnu šlehám v hrnku jako vždy. Tvoří se velmi ochotně a ve velkém množství. Na obličeji dobře drží, je hustá, neopadává a nezasychá. Ani nanášení na opláchnoutou tvář po prvním a druhém průchodu její kvalitu nijak nedegraduje.

Třetí holení: Pěnu jsem rozdělal nejprve pro svou ženu a šel jsem dovařit oběd. Po obědě, asi za čtyřicet minut jsem se šel oholit. Pěna stále krásně držela. Když jsem ale hrnek s pěnou položil do umyvadla s horkou vodou, pěna po chvilce začala vadnout a vodnatět. Stačilo ale nabrat trochu mýdla z kotoučku a pěnu obnovit. Během minutky byla opět hutná a hustá tak, že nešla ze štětky setřást. Opět krásně vláčná pokožka, perfektně změkčené vousy, skvělé oholení.

Hodnocení
  • Vzhľad: Krásně zabaleno, ručně napsaná etiketa mu dodává ten správný "feeling", domácí, nemasové, ručně s láskou vyrobené. Pro mě to znamená hodně. Co se barvy týče, já mám modrou a její odstíny rád, na první pohled se jeví jako příjemná, nevtíravá.
  • Vôňa: Jak jsem řekl, levandule není zrovna mým šálkem čaje, ale vzhledem k tomu, že vůně je spíše decentní, nevadila mi. Při výrobě pěny už je levandule cítit jen velmi slabě a po nanesení na tvář už prakticky vůbec. Po oholení nezanechává žádnou pachovou stopu - tím chci říci, že není nic cítit a vůně případného after shave se tak nebude s ničím tlouci, ale ani doplňovat. Pokud by ale finální produkt nabízel výběr z vícero vůní, sáhl bych nejspíše po jiné. Mám rád dřevité či citrusové.
  • Pěna: Hustá, jako vyšlehané bílky, že štětky nepadá, ani když s ní třesu. I po třetím průchodu neztrácí konzistenci a barvu.
  • Klouzavost: prostě vynikající, lepší než TOBS, který nejčastěji používám.
  • Péče o pokožku: Zapomenutá místa můžu zlehka doholit i bez pěny, a to dokonce i několikrát, protože pokožka je stále hladká a klouzavá, ne ale mastná. Dokonce jsem si po druhém holení dovolil nechat svou přecitlivělou papuľku bez VPH či balzámu, což dosud vždy vedlo k většímu či menšímu zarudnutí a vysušení pokožky s následným svěděním. Avšak mydlo z Hrochote je zázračné a má sprostá huba je prosta jakéhokoliv podráždění, pokožka je vláčná a klidná. Stále si ji musím osahávat, ten pocit je neskutečný.
Známky

Vzhled: 1
Vůně: 1-
Tvorba pěny: 1
Stabilita: 1
Klouzavost: 1+
Změkčení vousu: 1+
Pocit po oholení: 1+ Ještě jednou! Ještě jednou! Ještě jednou!... :-)

Až bude mýdlo na prodej, má paní Zuzana ve mě zákazníka. Děkuji za možnost tento výrobek vyzkoušet, bylo mi potěšením a ctí.
Uživatelský avatar
duun
Příspěvky: 58
Registrován: 08 úno 2015, 06:26
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od duun »

Dobrý deň,

páni, ďakujem Vám všetkým za podrobné recenzie a som rada, že mydlo tak dobre funguje. Je zaujímavé, že na dvoch zo štyroch z Vás vôňa mydla pôsobí ako čisto levanduľová - je pravda, že levanduľa je jednou zo zložiek, ale nie je tam sama ;)

V každom prípade mi Vaše hodnotenia napovedajú, že s vôňami bude potrebné ešte trochu poexperimentovať. Vaše návrhy a preferencie vezmem do úvahy a skúsim pripraviť niekoľko menej komplexných vôní skôr decentného charakteru. Jedným takým mydlom, ktoré je už hotové, je santalové s dvojnásobným obsahom santalovej silice oproti tu testovaným vzorkám.

Mydlá, ktoré som už spravila, postupne zverejňujem na stránke http://www.mydlozhrochote.sk/pani.html. Ďalšie informácie rada poskytnem prostredníctvom SZ alebo ešte lepšie mailom, ktorý je na stránke uvedený.

Ďakujem a prajem pekný deň! ;)


Zuzana
brael
Příspěvky: 103
Registrován: 14 zář 2014, 13:35
Bydliště: Levice

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od brael »

Zdravim vsetkych,

chcel by som prispiet aj ja svojimi skusenostami z holenia z prirodnym mydlom z hodvabom a medom z Hrochote.
Prvy dojem od zaciatku komunikacie s pani Zuzanou bol perfektny (ochota a rychlost nadovsetko), po par dnoch od objednania my prisiel vytuzeny balicek s nadhernou jemnou vonou, nakolko som objednaval toho viacej nevedel som hned identifikovat z ktoreho produktu ide ta vona. Po oddeleni a odstati na druhy den sa mi potvdilo ze to je mydlo hodvab smedom.
Nakolko este som nemal moznost vyskusat prirodne mydlo tak som si musel najskor nacvicit tvorbu peny ktora sa vytvorila po radach od kolegov vynikajuco (stetka: jazvec muhle), bola husta pevna a nepadala, vydrzala cele 3 nanasania bez potreby znova naslahania.

Po naneseni na tvar je stale citit pre mna prijemnu ale jemnu vonu, mydlo na moju pokozku posobi upokojujuco, ani po 5 minutach na tvári neni citit za by sa mena stracala alebo stahovala, celu dobu holenia bola pena prijemna.

Pocit pri holeni (britva: henckels zwillingswerk) nadherne sa britva klzala po tvari a dokladne zmekcenych fuzoch.

Po dokladnom oholeni som si nedal VPH aby som zistil ako posoby mydlo na tvar. Tvar zostala jemna hydratovana navysusena, no prosto prijemny pocit

Známky

Vzhled: 1
Vůně: 1
Tvorba pěny: 1
Stabilita: 1
Klouzavost: 1
Změkčení vousu: 1
Pocit po oholení: 1

Ja osobne hoci nemam vela skusenosti z roznymi mydlami ale vrelo odporucam a tesim sa na dalsie mydla z Hrochote

S pozdravom Robo
Uživatelský avatar
Slovak Boy
Příspěvky: 311
Registrován: 01 led 2011, 09:11
Bydliště: Humenné Slovensko

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od Slovak Boy »

Kolegovia,

vzorku mydla s hodvábom a medom v skle som vyzdvihol včera na pošte, dokonale zabalená krabička aj s ostatnými vzorkami mydiel na sprchovanie, ktoré chcela manželka.
Holil som sa ním dnes ráno, po zobudení som sa tešil ako dieťa, čo si ráno má rozbaliť darčeky.

Vaše recenzie sú tak kompletné, že už niet čo dodať. No ja mám dnes čas a tak som sa rozpísal ako spisovateľ. Aby to nenudilo, zhodnotím to najprv v stručných bodoch a školským hodnotením od Wikinga. Kto chce vedieť aj ďalšie detaily holenia alebo prípravy peny, nižšie uvádzam aj detailný popis s komentárom:

• Vune: 1minus – existujú aj krajšie vône, možno by sme mali Zuzke niečo poslať na inšpiráciu. Už si rezervujem vzorku so santalom.
• Penotvornost (jak dobre nebo spatne se dela pena) 1, úžasná pena, hustá, krémová, ako želatina. Ťahali sa mi z nej ostré špicaté kopce.
• Stabilita peny (jak je trvanliva nebo jak rychle pada) 1 Moja pena riedla asi po 20 minútach, čo je maximálne dostačujúce.
• Klouzavost (britvy nebo bagru po tvari) 1+ výrazne lepšie ako sú mydlá Barbus, Proraso, Muehle.
• Zmekceni vousu 1++ - toto hodnotím ako dôležitejšie ako samotná tvorba peny. Úžasné zmäkčenie. Keby som to neskúsil, neveril by som, že je to možné.
• Pocit na tvari po oholeni. (Kdo muze, at vyzkousi alespon 1x bez vody po holeni, ale neni to podminkou) – žiaľ, ja používam nekompromisnú Alpu po holení, neskoro som prečítal Wikingovu prosbu. Pocit po holení je ale vynikajúci.
• Stahuje to? je kuze uvolnena a vlacna? atd.. – neviem momentálne posúdiť. Alpa po holení vysušuje. Nahradím ale inou otázkou:
• Senzitivita: 1++ Mydlo z Hrochote neštípe, úžasné zistenie pre mňa, čo sa holím denne a štípu ma skoro všetky mydlá. Toto vôbec. Je to mydlo kategórie sensitive na druhú.


Ešte raz hlavné plusy mydla z Hrochote:
1. neštípe a je senzitívne
2. úžasne dobre zmäkčuje fúzy
3. dobre kĺže po pokožke.
4. dobre a ľahko sa robí hustá krémová pena. Urobil som menšie chyby s pridaním vody, čo píšem dole, ale po opakovanom pokuse potvrdzujem známku 1.

Zuzka, je tvojou povinnosťou si recept na toto mydlo zapísať do rodinnej kroniky a zachovať ho pre budúce generácie. S vôňou sa dá pohrať, ak by ale nebolo kvalitné mydlo, vôňa by nič nevyriešila.

Tu uvádzam aj detaily z mojho dnešného rána.

Použité prostriedky:
• Vzorka mydla z Hrochote s hodvábom a medom, 100g, v skle. Krásne podomácky zabalené. Voňalo cez obal, dokonca cez krabičku, ktorú som bral z pošty.
• Strojček Merkur 34C, najjemnejší so strojčekov, ktorý mám. Niekedy si myslím, že nie je vhodný na moje tvrdé fúzy, no práve preto som mu dal šancu sa popasovať s novou penou.
• Žiletka Astra Superior platinum – jej tretie holenie
• Štetec Mühle Sophist Silvertyp – dar od môjho najlepšieho priateľa, používam len v nedeľu. Veľmi jemný, naberá veľa vody a robí veľmi ľahko penu.
• Miska z bieleho kuchynského porcelánu za 1€, voda v Humennom je mäkká, fúzy mám tvrdé, zrkadlo umývadlo a ručník sú nepodstatné, ale bez nich to nejde, že:)
• Holím sa denne, každé ráno po prebudení. Mám ale dostatočné strnisko na tri ťahy.

Prvý dojem zo vzorky mydla:
• Domáca výroba, podomácke zabalenie. Tento domáci charakter výrobku milujem.
• Ručne vpísaný dátum použitia udáva dátum od kedy je mydlo použiteľné, nie do kedy. Súvisí to so zrením a je to informácia pre Zuzku, aby nám neposlala niečo čo ešte nie je hotové.
• Vôna najprv sa mi zdala super, ale ak ju porovnám s mydlami so santalovým drevom, pačuli, alebo ružou, tak tie sú mi milšie.
• Konzistencia mydla je vynikajúca. Mám rád mydlo, ktoré je v surovom stave tvárne, nie úplne tvrdé. Mne pripomína konzistenciou jemný íl, alebo veľmi tuhú a mierne lepivú hlinu.

Rozrobenie peny,
• Z mydla som ostrým nožom na kolmo zotrel z povrchu mydla dva kúsky veľké asi ako dve menšie tekvicové jadierka. Nalepil som ich v jednom celku do kúta misky, zalial som asi čtyrmi čajovými lyžičkami teplej vody a naklonil som misku tak, aby voda zakryla celé mydlo. Upozorňujem, že nemám veľké skúsenosti so šľahaním mydla z hobliniek, asi som to s tou vodou prehnal. A myslím, že zajtra aj tých jadierok naškrabem o jedno viac.
• Počkal som 10 minút, voda sa zamútila od mydla, zvyšok už mäkkého a rozmočeného mydla som hrotom noža roztlačil a počkal ďalších 5 minút.
• Štetec som zatiaľ močil v teplej vode, potom som ho poriadne vytriasol do vane. Ostali len vlhké štetiny.
• Prvé zatočenia boli vodnaté, hneď som mal pocit, že som to s tou vodou prehnal, no asi po pol minúte šľahania sa mi podarila kvalitná pena. Do nej som potom ešte pridal pár kvapiek vody a šľahal ďalej. Pena ešte málinko narástla, no videl som, že viac vody by ju už pokazilo. Neskôr po holení som to opäť zopakoval s jednou lyžičkou vody a postupným pridávaním vody, ako ma učil Wiking. Pena sa vyšľahala ľahšie, ale bola rovnako dobrá a kvalitná, ako tá pri holení. Takže s vodou opatrne, ale dá sa.

Príprava fúzov
• Teplou vodou som počas prípravy občas namočil tvár, aby som zvhlčil fúzy ešte pred holením. Asi 5 minút zmäkčenie vodou. Trošku pridlho kvôli tomu hraniu sa. Tri minúty stačia, inak sa pokožka príliš rozmočí, stratí tuk z noci a je ľahšie podrážditeľná.

Nanesenie peny na tvár a holenie.
• Pred nanesením peny osuším tvár jemným pritlačením na uterák. Nie do sucha, len tvár zbavím prebytočnej vody, aby neriedila penu.
• Na tvár sa mi pena nanášala podobne ako iné peny, štetec je mäkký, nedráždi, holím sa denne, každé ráno. Pokožka nepresvitala.
• Počkal som asi tri minúty, prvé čo ma prekvapilo je, že mydlo vôbec neštípe. Barbus, Proraso, Cyril Salter, dokonca aj Muhle mydlo ma všetky viac alebo menej štípu. Každodenné holenie musí byť opatrné. Pre mňa je jemnosť mydla veľmi dôležitá.
• Mydlo z Hrochote neštípe vôbec !
• Hneď prvé ťahy žiletkou mi ukázali, že zmäkčenie je vynikajúce. Výrazne som to cítil, že fúzy sú mäkučké a už po prvom ťahu po srsti boli fúzy skrátené viac ako obvykle.
• Tretí ťah som robil len na vybraných kritických miestach. Ťahal som pomaly a jemne. Tlačiť nebolo treba.

Ošetrenie a celkový pocit:
• Po holení používam obyčajnú Alpu. Podľa toho, ako to štípe viem, ako som sa oholil. Dnes štípala len mierne, a súviselo skôr s dlhým rozmočením pokožky ako s mydlom. Žiadne podráždenie, žiadne červené fľaky.
• Celkový pocit vynikajúci, hladké a nedráždivé oholenie, ako už dávno nie.
Naposledy upravil(a) Slovak Boy dne 11 bře 2015, 06:48, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
duun
Příspěvky: 58
Registrován: 08 úno 2015, 06:26
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od duun »

Ďakujem za podrobnú a obsiahlu recenziu! ;)
Slovak Boy píše: Príprava fúzov
• Teplou vodou som počas prípravy občas namočil tvár, aby som zvhlčil fúzy ešte pred holením. Asi 5 minút zmäkčenie vodou. Trošku pridlho kvôli tomu hraniu sa. Tri minúty stačia, inak sa pokožka príliš rozmočí, stratí tuk z noci a je ľahšie podrážditeľná.
Nemám síce, chvalabohu, fúzy, ale k tomuto by som čosi rada napísala. Ďalšia časť teórie holenia ;)

Fúz je rohovinový útvar s uzavretým hladkým povrchom tvoreným šupinovite usporiadanými vrstvami keratínu. Šupiny k sebe priliehajú a držia spolu v dôsledku elektromagnetických síl. Za normálnych okolností je premastený a dosť odolný proti navlhnutiu.

Na fotke vľavo fúz oholený britvou, vpravo fúz "oholený" elektrickým strojčekom ;):

Obrázek

Pred holením je treba fúzy prinútiť, aby nasiakli vodou a tým zmäkli. Tu významne pomôže masáž mydlovou penou - mydlo totiž fúz najprv odmastí a potom spomínanú uzavretú povrchovú štruktúru fúza naruší - šupiny na povrchu sa vplyvom zásaditej reakcie (záporného náboja častíc mydla) odchýlia a zježia a tým má voda voľný prístup pod povrch, dovnútra fúza. Ďalšia vec je, že po zježenom odmastenom povrchu ostrie neskĺzne, ale fúz "berie" v mieste, kde sa ho dotklo, takže oholenie je hladšie.

Práve odmasťovaciemu účinku a schopnosti zmeniť geometriu povrchu fúzov prírodné mydlo vďačí za svoju schopnosť účinne ich zmäkčovať. A práve pre toto prírodné mydlo fúzy zmäkčuje a všelijaké pH-neutrálne penidlá s tým majú problém ;)

Zmäkčenie fúzov mydlovou penou je preto účinnejšie a trvá kratšie ako ich zmäkčovanie namáčaním v čistej vode. Preto tu nedochádza k takému silnému rozmočeniu kože a tým jej prílišnému oslabeniu, ktoré inak má za následok podráždenie ostrím pri holení.

Z.
Naposledy upravil(a) duun dne 17 bře 2015, 08:27, celkem upraveno 4 x.
Uživatelský avatar
vladacr
Příspěvky: 100
Registrován: 21 led 2015, 11:48
Bydliště: České Budějovice

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od vladacr »

Nedá mi to a musím se svěřit ještě jednou. Právě jsem se znovu oholil za pomoci tohoto skvělého důkazu nesmírné zručnosti, zkušenosti a mistrovství paní Zuzany. Tentokrát jsem se rozhodl, že moje sprostá huba dostane pořádně zabrat. Mýdlo jsem jen na krátko zalil troškou vlažné vody. Po sprše jsem vodu slil do hrnku a lehkými krouživými pohyby natočil mýdlo na štětku zbavenou vody (angličtina má nádherný výraz "load the brush"). Takže naládovaná stříbrná jezevčice putovala ne do hrnku jako jindy, ale rovnou na obličej, kde jsem ve velmi krátké době dosáhl perfektní pěny, přičemž jsem konečky štětky zlehýnka jen párkrát namočil ve vodě slité z mýdla (ta už byla prakticky studená). Výsledkem bylo naprosto perfektní změkčení vousu a následné dokonalé oholení. Na dvoudenní strniště jsem použil skoro osmdesát let starý strojek Gillette New open comb a žiletku Astra Platinum (druhé oholení). Zajímavé je, že právě s touto Astrou mám za sebou jeden z nejhorších zážitků z holení, když jsem ji použil v Mühle R89 s TOBS. Ještě druhý den mě huba pálila jako bych ji přejel čili papričkou a jen vrozená lakota mi zabránila ji vyhodit i se zbytkem balíčku. Teď to paradoxně vypadá, že jsem velmi blízko svému holícímu grálu a spojení mýdla z vesničky Hrochoť, starožitného amerického strojku a kdysi české žiletky bude pro mě fungovat na jedničku s hvězdičkou.
nithro

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od nithro »

Včera mi od paní Zuzany poštou dorazilo mýdlo, na jehož tvorbě jsem se malinkou měrou podílel. Jedná se o mýdlo máto-eukalyptové a já si dovolím připojit pár poznámek k němu:

1) o něco hůře se z něj vyšlehává pěna, zkoušel jsem to 2x a v obou případech tvralo poměrně dlouho, než se podařilo pěnu "rozjet". Výsledná pěna ale byla opět vynikající.
2) oproti mýdlu ze santalového dřeva mi osobně přijde, že tohle mýdlo mnohem, ale opravdu mnohem lépe změčuje fousy, žiletka je pak skoro "utírá" z tváře spolu s pěnou , tohle je pro mě úžasný poznatek a jsem z něj nadšený.
3) oproti mýdlu ze santalového dřeva jsem při použití tohoto mýdla prakticky bez podráždění, nikde nic neštípe, netahá, nekrvácí (pokud bych nebyl ovšem tak horlivý a na bradě nepřitlačil )
4) vůně - no, když jsem si poprvé přičichl, vůně mi připoměla bombony klokanky, které miluje děda a vždycky nám je jako dětem dával z kapsy. Naprosto úžasné je to, že po máte voní i pěna - to u mýdla Proraso bohužel není. To voní jen lehce v náznaku v krabičce, mýdlo od paní Zuzana je mátově voňavé od začátku do konce.
5) chladivý pocit na tváři… no, ze začátku, po nanešení pěny, jsem byl trošku zaražený, že to vlastně vůbec není cítit, ale jakmile pěna začala na tváři působit, byl to ten známý, skvělý chladivý pocit! A každé další nanesení (holím se na 3x), byl intenzivnější a přecházel z příjemně chladivého, do takové hřejivého pocitu. Tohle se neskutečně povedlo, protože mýdlo je nejintenzivnější v druhém a třetím průchodu, když už může být pokožka podrážděná.
6) po opláchnutí, jsem si rukou přejel po tváři a několikrát se musel ujistit, že jsem si jí pořadně umyl, protože ten hebký, jakoby “kluzký” pocit se nedá k ničemu přirovnat.
7) barva, no, mě vyhovuje a libí se mi, tmavě modrá, jakoby nazelenkavá, takže super, někomu sedět nemusí.

Takže celkově opět naprosto úžasná práce a doufám, že recept je uložen u notáře a že se mýdlo bude vařit v dostatečném množství.
matovo-mentolové-mydlo-obal.jpg
matovo-eukalyptove-mydlo.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
duun
Příspěvky: 58
Registrován: 08 úno 2015, 06:26
Bydliště: Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Prírodné mydlo na holenie zo Slovenska

Příspěvek od duun »

Dobrý deň,

páni, prosím, info každému poskytnem v SZ, alebo najlepšie mailom - tam sa mi staršie správy nestrácajú ;)

Oficiálne mydlo nemôžem vyrábať ani predávať, kvôli prísnym predpisom. Chodím normálne do práce a výroba mydla je moja záľuba, ako som napísala v príspevku, ktorý je na začiatku tohoto vlákna...
Odpovědět

Zpět na „Mýdla a krémy na holení“