Ahoj všem.
Jsem úplný nováček, pročítám si tady fórum a zjistil jsem, že bude lepší se zeptat "ostřílených břitevníků" než v obchodě. Nakoupil jsem si nádobíčko včetně brusného řemene a pasty. Nevím však, zda mám pastu mazací nebo brusnou. Nerad bych si břitvu zbytečně obrousil. Můžete mi prosím poradit?
Děkuji.
Solingen pasta - brusná nebo mazací
Re: Solingen pasta - brusná nebo mazací
Ahoj oPicka a vítej na zdejším foru.
1) veškeré odpovědi na Tvé otázky jsou zde na fouru již popsané.
2) upřesnění některých pojmů je velmi důležité.
Na řemenu nenabrousíš ale pouze obnovíš ostrost vytvořenou na kamenech.
Pasta se na řemenu používá, když už na čisté kůži trvá příliš dlouho než se obnoví ostrost.
Pasta zrychlí obnovení ostrosti, ale zároveň stejně rychle spotřebuje poslední zbytky ostří a Břitva musí opět na kameny.
Pasta nejde z kůže odstranit - brusná zrna se zasekají do kůže a pracují stále.
A teď to hlavní:
Na nově nabroušené Břitvě Ti pasta to jemné ostří utrhá už při prvním tahu.
Proto se používá čistý, hladký řemen pro dokonalou ostrost a další řemen s pastou lze použít až je to skutečně potřeba, jen se musí hlídat, aby se ty dva řemeny nepotkaly.
A teď to další:
Nová Břitva obvykle potřebuje nejprve nabrousit...
To že bere chlupy na ruce neznamená, že holí. To že se "podaří" stáhnout pár vousů, není ostrostí. Vousy "stáhne" i mnohý nůž. Holení je sundání vousů bez přítlaku, podření a do hladka pomocí lehkých tahů ostrým nástrojem. Po oholení musí mít pokožka a Ty, příjemný pocit.
1) veškeré odpovědi na Tvé otázky jsou zde na fouru již popsané.
2) upřesnění některých pojmů je velmi důležité.
Na řemenu nenabrousíš ale pouze obnovíš ostrost vytvořenou na kamenech.
Pasta se na řemenu používá, když už na čisté kůži trvá příliš dlouho než se obnoví ostrost.
Pasta zrychlí obnovení ostrosti, ale zároveň stejně rychle spotřebuje poslední zbytky ostří a Břitva musí opět na kameny.
Pasta nejde z kůže odstranit - brusná zrna se zasekají do kůže a pracují stále.
A teď to hlavní:
Na nově nabroušené Břitvě Ti pasta to jemné ostří utrhá už při prvním tahu.
Proto se používá čistý, hladký řemen pro dokonalou ostrost a další řemen s pastou lze použít až je to skutečně potřeba, jen se musí hlídat, aby se ty dva řemeny nepotkaly.
A teď to další:
Nová Břitva obvykle potřebuje nejprve nabrousit...
To že bere chlupy na ruce neznamená, že holí. To že se "podaří" stáhnout pár vousů, není ostrostí. Vousy "stáhne" i mnohý nůž. Holení je sundání vousů bez přítlaku, podření a do hladka pomocí lehkých tahů ostrým nástrojem. Po oholení musí mít pokožka a Ty, příjemný pocit.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Pravděpodobně je brusná, protože červené pasty většinou obsahuji FeO.
Cituji z jiného vlákna co jsem dohledal o zrnitostech past DOVO. Díval jsem se na uvedené stránky a podle těch obrázků zřejmě Herold dodává pasty DOVO pod svou značkou. Takže by to mělo být naprosto shodné.
žlutá pasta - na údržbu řemenu, v podstatě místo oleje, neměla by obsahovat žádná brusná zrna
bílá pasta - není na kůži, ale na plátěnou část některých řemenů, což ale není časté
černá pasta - 1 až 3 mikrony (jiný zdroj 1-2 mikrony), mělo by se jednat o grafitový prášek
červená pasta - 3 až 5 mikronů (jiný zdroj 3-4 mikrony), mělo by se jednat o oxid železa
zelená pasta - 5 až 8 mikronů (jiný zdroj 5-6 mikronů), mělo by se jednat o oxid chromu
žlutá pasta - na údržbu řemenu, v podstatě místo oleje, neměla by obsahovat žádná brusná zrna
bílá pasta - není na kůži, ale na plátěnou část některých řemenů, což ale není časté
černá pasta - 1 až 3 mikrony (jiný zdroj 1-2 mikrony), mělo by se jednat o grafitový prášek
červená pasta - 3 až 5 mikronů (jiný zdroj 3-4 mikrony), mělo by se jednat o oxid železa
zelená pasta - 5 až 8 mikronů (jiný zdroj 5-6 mikronů), mělo by se jednat o oxid chromu