První holení břitvou

... po srsti či proti...
vladacr

První holení břitvou

Příspěvek od vladacr »

Zdravím gentlemani,

rád bych se s vámi podělil o o svůj možná nejadrenalinovější zážitek, který překonal i trauma z dolomitských ferrat, nadšení z jízdy skoro třísetkilometrovou rychlostí i neskutečné soustředění při holení velmi intimních míst velmi blízké osoby. Ano, jak říká titulek, včera jsem se poprvé "oholil" břitvou. V úterý dorazila velmi očekávaná zásilka dvou břitev a obtahovacího řemene a včera večer jsem našel odvahu jednu z dam vysvobodit z krabičky a přiložit ji na tvář. Uposlechl jsem rady Mistra a břitvu použil rovnou, bez obtahování. Použil jsem kombinaci mýdla Speick a mýdla z Hrochotě. Důvod? Speick skvěle pění a výborně změkčuje, Hrochoť zase mou pokožku krásně zvláčňuje. Speick zvládá horkou vodu na jedničku, což se o Hrochoti říci nedá. A já chtěl mít pěnu pěkně teplou.

Jakmile jsem břitvu otevřel a přiložil k tváři, rozklepala se mi kolena. Měl jsem sto chutí ji zase zavřít, stáhnout ocas mezi nohy a oholit se strojkem. Ale pak jsem si řekl, "ho_no", jsi chlap, dokážeš to. Opatrně jsem břitvu položil na plocho na tvář, mírně ji naklonil ve velmi ostrém úhlu a pomalu provedl první tah dolů od levého ucha. Nešlo to tak lehounce, jak jsem si myslel, byť tvář byla napařena v horké sprše, řádně a hojně napěněna a promasírována jezevčicí. Zhluboka jsem se nadechl, nasadil břitvu a jal se vykonat druhý tah. A břitva se zlehounka zakousla do kůže a objevila se krev. Uvědomil jsem si, že vůbec nevím, kde mám kamenec, jelikož jsem ho dosud nepotřeboval. Ranka byla asi centimetr široká, ale jen povrchová. První varování, které jsem vzal opravdu vážně. Nezačínat tah na místě bez pěny. A když ucítím na začátku sebemenší odpor, okamžitě "Abort the mission, repeat, abort the mission!". Velmi opatrně jsem tedy oholil levou tvář a větší část krku. Nikdy bych nevěřil, jaký je problém oholit si pravou tvář drže břitvu v pravé ruce. Se strojkem není problém, dokonce ani s žiletkou Feather založenou v Gillette Slim Adjustable nastaveným na devítku. Zkusil jsem vzít břitvu do levé ruky, ale okamžitě bylo jasné, že tak to nepůjde. Nakonec se mi dařilo pravačku dostat do neuvěřitelných úhlů a oholit si i pravou tvář. Nadšený z toho, že jsem přežil, jsem ksichtík opět namydlil a podobným způsobem oholil i podruhé. Opět pouze směrem zhora dolů, bez ohledu a směr růstu vousů. Tím jsem s břitvou pro tentokráte skončil, opatrně ji opláchl, ještě opatrněji otřel a uložil zpět do krabičky. Tváře a krk jsem doholil dvěma průchody strojkem.

Po oholení nebylo vidět žádné podráždění, celkově super pocit a těším se na další břitvení. Co mě překvapilo bylo, že ačkoliv jsem měl štětku odloženou v hrnku ponořeném do horké vody, měl jsem po přiložení břitvy pocit, že je tvář a pěna úplně studená. Na některá místa, zejména okraje bradky, pod ušima a na hraně brady jsem si netroufl. Taky jsem byl šťastný, že mám bradku a knír, protože holit se pod nosem a kolem rtů břitvou bych se opravdu bál. Holil jsem třídenní strniště a to asi na začátek nebylo nejšťastnější. Příště jednodenní, maximálně dvoudenní.

EDIT: 11.10.2015@21:40
Použité vybavení :-)
Obrázek
Naposledy upravil(a) vladacr dne 11 říj 2015, 22:25, celkem upraveno 1 x.
PetrS
mentor

Re: První holení břitvou

Příspěvek od PetrS »

GRATULACE PŘEVELIKÁ !!!

Všechno co popisuješ, je tak jak má být.
Na suché místo Břitva nepatří, Úhel náklonu hodně ostrý, kratičké tahy (než se naučíš delší), hodně pěny, hodně napařit, hodně tepla a žádný spěch. Nejsložitější je plynule naklápět čepel aby kopírovala tvar obličeje. To zvládá zápěstí, nikoliv jen prsty. V prstech by se mohla čepel "zvrtnout". Pěnu udržovat teplou. Právě pro ten pocit ochlazování je výhodné používat Pěnotvor. Nemusíš v něm pěnu zrovna tvořit, ale díky tomu, že je možné ho předehřát, tak pak udržuje Jezevčici a pěnu hezky teplé.
A hlavně jsi zvládl se NEDOHOLIT !!!
Velice často se právě nejvíce škody vytvoří, když je snaha holení dotáhnout až do konce i za cenu poranění a to je veliká chyba.
Pokaždé Břitvou oholit co jde a zbytek doholit postaru.
Pokaždé se Břitvou oholená část zvětší a časem oholíš pouze Břitvou a máš vyhráno.
Velikost strniště je v případě holení Břitvou celkem nepodstatná. Nevnímám rozdílu zda holím své drátoidní vousy dvoudenní strniště či týdenní. Obojí je Břitvou sneseno z tváře stejně, jen tomu týdennímu předchází "přísné" komentáře od Jituš.

Co dodat - gratuluji, vytrvej a vítej mezi námi.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
czuty

Příspěvek od czuty »

Tak gratuluju. Taky se o to čas od času pokouším a je to boj :-). Na tvářích se už celkem oholím, ale krk a brada... Zlatý Muehle R89.

Honza
Něco si přej, padá pěna.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Možná czuty, kdyby jsi měl možnost své holení naživo zkonzultovat s někým kdo se Břitvou holí, tak by Ti ukázal jak lze snadno oholit ta místa která Ti ještě nejdou. Tedy, podíval by se jak tu část holíš a poradil kudy, kam, odkud a jak.
Pak by jsi zjistil, že stačí jen správný úchop, náklon a směr tahu a holení nebude boj, ale relax...
8-)
czuty

Příspěvek od czuty »

Tak já teoreticky já to mám docela zkouklý z youtubu, ale praxe je prostě horší. Buď špatná příprava nebo úhel... Zrovna dneska jsem o tom s Vláďou mluvil, prachsprostě mě to tahá. Musím na to někdy o víkendu vlítnout. Jak přijdu z práce, tak na mě skočí synek a večer v 9 už na to zas nemám to správný rozpoložení...

Honza
Něco si přej, padá pěna.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Pokud pořádně napěníš horkou jezevčicí,
pokud máš čerstvě obtaženou a ostrou Břitvu,
pokud položiš čepel naplocho na tvář a jen malinko odkloníš hřbet,
pokud holíš jen kratičkými tahy,
tak se oholíš k plné spokojenosti a je to relax...

Chvilek které Ti spotřebuje synek si važ nad zlato, než se otočíš, bude Ti každičký jeho dotek vzácnější víc, než si dovedeš představit. Na holení pak budeš mít smutně nadbytek času...
8-)
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Ich melde gehorsamst, že mám za sebou druhé úspěšné polooholení břitvou. Tentokráte jsem použil druhou dámu, Merxku. Oproti zednářce použité minule je lehčí a menší a to je asi důvod, proč se mi s ní holilo lépe. Ovšem na druhou stranu mi přijde, že její čepel a hlavně ostří jsou mnohem jakoby tenčí než u zednářky, až jsem měl strach, aby se ostří o mé vousy nevylámalo.

Co se techniky týče, nedošlo samozřejmě k žádnému zásadnímu pokroku, i když musím říci, že už jsem nebyl tak rozklepaný, byť ohromný respekt zůstal. Nepřibyla žádná další řezná rána, což považuji za obrovské plus. Stále mám velký problém se zrcadlovým obrazem, kdy si nejsem vůbec jistý jak břitvu vlastně otočit. Oproti prvnímu břitvení jsem asi oholil menší plochu, což mi ale vůbec nevadí.

Použil jsem mýdlo se santalem od paní Zuzany, ovšem v hrnku ponořeném do horké vody se pěna úplně rozpadla, a proto jsem velmi brzy sáhl po TOBS a s ním to šlo mnohem lépe. Co se musí dále pilovat je hlavně manipulace s břitvou zejména na pravé tváři. Taky docela zápasím s očiťováním břitvy během holení, kdy břitvu oplachuji pod tekoucí teplou vodou a vždycky trnu, abych s ní necinknul o kohoutek.

Předpokládám, že před druhým kolem už bude nutno bitvu obtáhnout na řemenu. Zde se vynořují otázky na zkušené břitevníky. Mám dlouhý závěsný řemen od mistra Smékala. Mám řemen před prvním použitím něčím napustit, nějakým krémem nebo pastou? Mám ho nechat "panensky čistý"? Dále, zhruba uprostřed řemene je na hladké straně kůže jakoby trošičku maličko zvrásnělá. Nepoškodí se tím ostří?

A na závěr dovolte foto použité břitvy :-)
Obrázek
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

NÁDHERNÉ FOTKY !!! :shock:
Opět gratuluji k dalšímu holení.
Postupně se propracuješ k oholení celé tváře. Zatím bohatě zvládáš část tváře a dokonce bez následků.
Oplachování pod tekoucí vodou se sice dá používat, ale pokaždé Ti na čepeli zůstane vrstvička vody a ta po přiložení čepele ke kůži naředí v onom místě mýdlo, zruší se klouzavost a první tah může mít "následky". Proto je dobré se naučit utírat pěnu s vousy do přeloktí nebo bříška palce na dlani. Ostří to nijak neublíží, čepel zůstane suchá, je to stále poruce a neředí to pěnu.
Obtahuje se před každým holením.
Holení je - namydlit - obtáhnout - sundat vousy po srsti
namydlit - obtáhnout - sundat vousy proti srsti
namydlit - obtáhnout - doholit co kde ještě zbylo...

To vše je 3x holení a rovná se jedno kompletní oholení.
Je to sice slovíčkaření, ale je to stejné jako ostří a ostrost.
Dobré ostří ještě nemusí být ostré a ostrá Břitva nemusí mít dobré ostří...

Na řemen nedávej žádnou pastu, stačí jej před obtahováním zaleštit SUCHOU dlaní aby se zbavil případných zrníček prachu, mírně se zahřál a zaleštil. Pak nejlépe obnovouje ostrost a postupně spotřebovává ostří.
Ostrá pasta by Ti utrhala nové ostří už při prvním tahu.

Ty drobounké "vrásky" jsou následek přehnutí a postupně se vyrovnáním řemene ztratí a zaleští. Na obtahování nemají celkem žádný vliv. Postupně se řemen zaleští doslova do zrcadlova a to je nejvýkonější. Větší neplechu páchají kapičky vody, které změní strukturu povrchu kůže a při obtahování pak není plynulý tah, ale je škubavý. Proto je potřeba řemen ochránit před stříkající vodou. Pára a vzdušná vlhkost nevadí, protože se do kůže dostávají v célé ploše rovnoměrně a záhy se též rovnoměrně odpaří beze změn na povrchu kůže.

Přeji Ti spokojené a pohodové holení, Petr.
8-)
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Petře, děkuji ti za tvé odpovědi a čas, který mi věnuješ. Dnes večer, nebo možná spíš zítra dopoledne budu mít své třetí rendez-vous se zkušenou a pěkně nabroušenou dámou. Abych se nechoval jako nezkušený mladík a neukončil schůzku předčasně, rád bych se zeptal, kolikrát mám dámu oním řemenem pohladit než se jí dotknu svou tváří.

Děkuji ti
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Pokud budeš používat Dámu poprvé po nabroušení, tak neobtahuj, protože je připravená přímo na tvář.
Pro další namydlení a holení, stačí LEHOUNKÝCH 6 - 10 tahů, spíše jen symbolických a teprve pro další obtahování je to tak kolem deseti tahů. Pak už je to podle toho jak cítíš při holení že bere nebo nebere. Nesmíš přitlačit při obtahování, jen zvětšit počet tahů. 1 tah = tam a zpět.
Přeji jistou a lehkou ruku a stále dobré ostří.
8-)
Zamčeno

Zpět na „Techniky holení“