První holení břitvou

... po srsti či proti...
Vlcak
Donátor

Re: První holení břitvou

Příspěvek od Vlcak »

Ahoj Vláďo, rád vítám dalšího nadšence z Chronomagu :)
Na tvé dotazy ti dal Petr ty nejfundovanější odpovědi. Nemám co bych dodával. Jen mě překvapuje, že popisuješ větší problémy s holením pravé tváře s břitvou v pravé ruce. Pro praváka je dle mě holení pravé tváře po směru růstu vousů, tedy shora dolů přirozené a větší problémy by jsi měl mít s holením levé tváře. U leváka by to samozřejmě bylo naopak. Stejné to je s holením krku směrem shora dolů. Na pravé straně je držení břitvy přirozené a levá strana krku se zase dobře pravákovi dobře holí zdola nahoru. Nemluvím samozřejmě o obrazu v zrcadle, ale o reálné pravé a levé straně obličeje.

Přeji respekt, trpělivost a nadšení :) Časem to bude jen lepší a lepší.
vsezved

Příspěvek od vsezved »

Tak tak, holení pravou rukou pravou stranu je přirozenější, avšak u nme to na krku až tak neplatí. Levá strana je úplně v pohodě a s pravou stranou krku vždy trochu laboruji. Né že by to bylo úchopem, nebo držením, to je v pořádku, jen při šklebení do zrcadla mám levou stranu tak nějak přirozeně napnutou a na pravé straně krku se mi vždy asi blbým otočením těla vytvoří důlek (mám dos kostnatý ohryzek) a musím popotahovat kůži aby se do něj dáma dostala.
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

Skús ľavou rukou vyšponovať kožu z toho dulku raz smerom do stredu - pod ohryzok a ohol čo v pohode ide a potom opačne pod ucho a oholíš zvyšok.( ak by si sa v druhom prípade bál, že si sekneš do brušiek na ľavej ruke, tak ľavou rukou šponovať spoza hlavy) Mne to funguje, a prvý krát som bol veľmi prekvapený ako ďaleko sa dá premiestniť pokožka voči "podkladu" Používam to hlavne pri holení hrany - líce x krk.(raz kožu vytiahnem hore na líce a potom zase stiahnem dole na krk => nemusím holiť na hrane :) )
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
vladacr

Příspěvek od vladacr »

to Vlcak:

Díky za přivítání, na obě fóra jsem se, jak jsme právě zjistil, zaregistroval 21. ledna letošního roku :-)

Právě, že asi největší problém mám s tím zrcadlovým otočením. Několikrát se mi stalo, že jsem si břitvu přiložil na tvář obráceně, vždy, když jsem se na obraz v zrcadle soustředil. pokud to dělám "zpaměti", tak problém není. Jsem nějakej divnej, asi.

V sobotu dopoledne jsem dal třetí oholení břitvou. Asi půl hodinky před holením jsem řemen nějakou chvilku přejížděl dlaní a potom břitvu asi deseti tahy tam a zpět opatrně obtáhl. Použil jsem mýdlo Speick v tyčince, aby břitva dobře klouzala a pěnu neničila horká miska. Skoro třídenní strniště jsem žádně napařil ve sprše a následně i horkým ručníkem. Vzal jsem si k srdci Perovu radu ohledně otírání břitvy a opravdu, problémy se zadrháváním břitvy při začátku tahu se už neopakovaly. Také jsem si uvědomil, že s břitvou už nemanipuluji s takovým strachem, i když respekt tak samozřejmě je i nadále. Při prvním průchodu jsem oholil tak 90 až 95 % tváře, netroufl jsem si jen na oholení v těsné blízkosti bradky na levé straně, kdy ze směru od nosu bych musel břitvu položit ne pod moc ostrým úhlem a nebo holit v protisměru, na což si zatím netroufám. Zato se mi povedlo zvládnou tu zrádnou část na čelisti, kde tvář již mění se v krk. Potom přišla chvíle bezradnosti, protože Petr radil břitvu po prvním průchodu znovu obtáhnout a já najednou nevěděl, zda ji opláchnout, osušit a obtáhnout nebo jestli ji obtahovat mokrou. Tak jsem zvolil variantu C a břitvu neobtáhl. Snad jsem jí neublížil. Druhý průchod byl opět zezhora dolů a místy šikmo, neboť zdola vzhůru si ještě netroufám.

Když jsem potom svým nově vyhraným Gillette Gold Fat Boy z roku 1969 (!) s novou PermaSharp žiletkou doholoval zbývající místa, velice mě překvapilo, jak málo vousů na celé tváři zbývá. Řekl bych, že stav tváří a kotlet odpovídal třem průchodům strojkem, krk byl o něco málo horší. Ale fakt super. Těším se na další.

Díky všem za rady.

edit PetrS - citace s rozdílem alespoň jedné stránky - díky.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratulace k oholení - už to bude stále jen lepší a lepší !!!

Jenom k tomu obtahování:
Po sundání pěny můžeš čepel opláchnout a utřít buď do vlaštovky (návod je tady) nebo zlehka stačí "obtáhnout" na hřbetu předloktí a hurá na řemen. Čepel už na sobě moc vody mít nebude a fazetka břitu a bok hřbetu čepele boudou suché.
Sám používám hřbet ruky, je tak nějak poruce a vlaštovku až na konci před konzervací olejem.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
vsezved

Příspěvek od vsezved »

to PetrS:
Pokud neopláchnu břitvu před obtažením od mýdla, není toto mýdlo na závadu na řemenu? Již mám na řemenu nějaké známky od vody, kdy jsem byl ne příliš opatrný a zavěsil řemen příliš blízko umyvadla a pocákal jsem jej vodou. Přeci jen se za 1,5 roku řemen začal krásně lesknout a přibližuje se lesku řemenů, které jsem viděl na srazu a nerad bych jej poškodil.
Naposledy upravil(a) vsezved dne 10 lis 2015, 21:32, celkem upraveno 1 x.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vodu ani mýdlo nemá řemen rád.
Obojí mu změní povrch a to k horšímu.
Pokud utíráš pěnu nasucho o hřbet předloktí nebo bříško palce na dlani, tak se daří z čepele dostat pěnu pryč celkem dobře, protože "obtažení" na ruce způsobí, že břit a bok hřbetu je každopádně bez pěny a je suchý. Na řemen se tak ani voda a ani mýdlo nedostanou. Pokud po holení opláchneš, tak je stejně zapotřebí osušit od vody a to opět nejlépe na přeloktí. Prostě si velice pečlivě hlídám, aby se mi na řemen nedostala voda nebo mýdlo. Lesklý řemen je nejlepší pracant při obnově ostrosti a tak si jej hýčkám. Pohlazení před oholením je zásadně jen SUCHOU RUKOU !!!
Kdyby byla ruka vlhká a drhla na kůži, tak je lepší řemen vůbec nehladit.
Vlaštovka je další řešení jak Břitvu osušit před obtahováním.
8-)
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Pokud by chtěl někdo vědět, jak se vyvíjí má obratnost při práci s břitvou :-)

http://www.kuzbici.eu/carpaccio-ala-kuzbik/
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

:shock: :o :cry: :roll:
No jo no - láska spečetěná krví...

Ještě, že to dopadlo dobře a vše se zahojilo.
Máš dobře ostrou Břitvu, protože jsi necítil řez. Zároveň si už budeš pečlivě hlídat kde Kráska cení úsměv.
Jsem moc rád, že jsi neztratil humor, odvahu a také vztah ke Krásce.
Kéž se Ti odměňuje stále dobrým ostřím a spokojeným holením.
Zdravím, Petr.
8-)
vladacr

Příspěvek od vladacr »

Od mého posledního břitvení uběhl asi měsíc, jizva na zápěstí se zahojila, a tak jsem v pátek odpoledne opět dal schůzku s ostrou dámou. Byl jsem velice pozorný a něžný, netlačil jsem na ni, dal jsem jí vše, co chtěla a potřebovala, tedy naplácat řemenem a pohladit po tváři a dáma se mi odměnila zážitkem, na který žádný muž nezapomene. Ruka je již jistější, opatrnosti neubývá, naopak. Opět zmizelo o něco více vousu než minule a stále si ještě dámu nepouštím proti srsti. Zase tak dobře se ještě neznáme. Ale to přijde...
Zamčeno

Zpět na „Techniky holení“