Balsa jakožto obtahovák
Re: Balsa jakožto obtahovák
@HonzaS: Otázkou také je co všechno balza v sobě obsahuje, prach atd. Ale to by jsi viděl škrábance i lupou. Taky někdy dělají problém hrudky v chromoxidu.
Neviem, či tam nemáš preklep (alebo v zdroji, z ktorého si čerpal), ale balza je najľahšie drevo na svete, a teda riedke a mäkké. Ľahká balza má cca 120 kg/m³. Štandardná je o niečo hustejšia. Tú som si teraz kúpil v modelári. plát 1000 x 100 x 8mm, takže je na pár obťahovákov . V pohode ju stlačíš bruškami prstov.mons píše:Balza se používá údajně pro to, že je minimálně stlačitelná, tudíž nemá vytvářet mikrodeformaci ostří.
Ja si myslím, že práve preto, že je mäkká, (rastie extrémne rýchlo "" Kácí se po 6 - 10 letech. To má 18 - 25 m a kmen má průměr 30 - 110 cm.""), tak sa blíži vlastnosťami koženému pádlu. Obťahovacia pasta sa do nej ľahko vtlačí, drží a bere po celej ploche. (viac menej nemá roky, lebo rastie vo vyrovnaných podmienkach) Keby si mal drevo s rokmi(letokruhmi) a radiálny rez, letné drevo by sa rýchlo vydralo, ako na starej palubovke a zrnká brusiva na zimnom dreve by ti škrabali fazetku.
Mne to takto nejako dáva zmysel, ale samozrejme sa môžem mýliť a balza sa používa z iného dôvodu
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
Je třeba posoudit, že při obtahování se na břitvu netlačí, pouze váha břitvy, měkčí povrch může být výhodou na uchycení brusných zrn na pokladě, domnívám se,
že při obtahování dojde k vytváření velmi malé mikrovlny před ostřím a tím i k vytvoření minimální mikrokonvexity břitu.
že při obtahování dojde k vytváření velmi malé mikrovlny před ostřím a tím i k vytvoření minimální mikrokonvexity břitu.
Otázka na skúsených.
Možte mi doporučiť ideálne rozmery balzového páda? K dispozícii mám platňu 8 x 100 x 1000 mm.
Zúžiť na cca 70 - 80 mm, alebo nechať plnú šírku, a aká dĺžka? Plánujem nalepiť na laminátovú parketu, alebo kus tenkej dosky a zospodu pripevniť rúčku, aká sa používa na murárskych hoblíkoch.
Možte mi doporučiť ideálne rozmery balzového páda? K dispozícii mám platňu 8 x 100 x 1000 mm.
Zúžiť na cca 70 - 80 mm, alebo nechať plnú šírku, a aká dĺžka? Plánujem nalepiť na laminátovú parketu, alebo kus tenkej dosky a zospodu pripevniť rúčku, aká sa používa na murárskych hoblíkoch.
Ahoj břitevníci.
Odzkoušel jste někdo již tu balsu?
Já bych velmi uvítal funkční možnost obtahovat na něčem jiném než na kůži.
Asi u té balsy bude mít vliv nejen hmotnost, ale řekl bych že i styl řezu.
A - Balza tangenciální, - léta ve směru
B - Balza šikmo nebo také náhodně řezaná
C - Balza radiální, - léta jsou napříč
Odzkoušel jste někdo již tu balsu?
Já bych velmi uvítal funkční možnost obtahovat na něčem jiném než na kůži.
Asi u té balsy bude mít vliv nejen hmotnost, ale řekl bych že i styl řezu.
A - Balza tangenciální, - léta ve směru
B - Balza šikmo nebo také náhodně řezaná
C - Balza radiální, - léta jsou napříč
Již asi 3 roky ji používám na magnetickém pádle od N. Millera, mám na ni umístěn oxid ceru,je to zcela bez problémú. U mne dobrý.
Můžes prosím dát webovky, nebo jiný kontakt?mons píše:Již asi 3 roky ji používám na magnetickém pádle od N. Millera, mám na ni umístěn oxid ceru,je to zcela bez problémú. U mne dobrý.
Děkuji.
- valentin75
- Donátor
Od Neila Millera už nekúpiš nič,jedine ak z bazáru .
Zomrel v lete 2015 .
Buď použiť balzu pre modelárov,alebo niečo takéto :
http://www.chefknivestogo.com/bamapa.html
Zomrel v lete 2015 .
Buď použiť balzu pre modelárov,alebo niečo takéto :
http://www.chefknivestogo.com/bamapa.html
Palo
Tu je jeden kontakt na modelársky obchod v Bratislave. Ceny sú podľa hrúbky, ale veľmi priateľské. Napr, 5 x 100 x 1000 stojí 2.85 €,-.
http://www.peckamodel.sk/produkty/vyhledane
Čo sa týka rastu dreva, vyberieš si priamo v obhode. ( Buď čistý tangenciál - celá plocha je rastená v jednom roku, alebo ""hustý"" radiál - veľa rokov na ploche, môj názor)
Čo sa týka mojich skromných skúseností. Lapuješ celú fazetku - minimum, až žiadny konvex. S pastou unipol modrá(najjemnejšia - neviem grid) temer zrkadlový efekt, ale veľa jemných obtiahnutí - rádovo v stovkách.
http://www.peckamodel.sk/produkty/vyhledane
Čo sa týka rastu dreva, vyberieš si priamo v obhode. ( Buď čistý tangenciál - celá plocha je rastená v jednom roku, alebo ""hustý"" radiál - veľa rokov na ploche, môj názor)
Čo sa týka mojich skromných skúseností. Lapuješ celú fazetku - minimum, až žiadny konvex. S pastou unipol modrá(najjemnejšia - neviem grid) temer zrkadlový efekt, ale veľa jemných obtiahnutí - rádovo v stovkách.
Ano, bohužel N. Miller je již v břitevnickém nebi, zmíněné pádlo jsem od něj získal na sklonku jeho života.