Ahoj Vláďo, rád vítám dalšího nadšence z Chronomagu
Na tvé dotazy ti dal Petr ty nejfundovanější odpovědi. Nemám co bych dodával. Jen mě překvapuje, že popisuješ větší problémy s holením pravé tváře s břitvou v pravé ruce. Pro praváka je dle mě holení pravé tváře po směru růstu vousů, tedy shora dolů přirozené a větší problémy by jsi měl mít s holením levé tváře. U leváka by to samozřejmě bylo naopak. Stejné to je s holením krku směrem shora dolů. Na pravé straně je držení břitvy přirozené a levá strana krku se zase dobře pravákovi dobře holí zdola nahoru. Nemluvím samozřejmě o obrazu v zrcadle, ale o reálné pravé a levé straně obličeje.
Přeji respekt, trpělivost a nadšení Časem to bude jen lepší a lepší.
První holení břitvou
Re: První holení břitvou
Tak tak, holení pravou rukou pravou stranu je přirozenější, avšak u nme to na krku až tak neplatí. Levá strana je úplně v pohodě a s pravou stranou krku vždy trochu laboruji. Né že by to bylo úchopem, nebo držením, to je v pořádku, jen při šklebení do zrcadla mám levou stranu tak nějak přirozeně napnutou a na pravé straně krku se mi vždy asi blbým otočením těla vytvoří důlek (mám dos kostnatý ohryzek) a musím popotahovat kůži aby se do něj dáma dostala.
Skús ľavou rukou vyšponovať kožu z toho dulku raz smerom do stredu - pod ohryzok a ohol čo v pohode ide a potom opačne pod ucho a oholíš zvyšok.( ak by si sa v druhom prípade bál, že si sekneš do brušiek na ľavej ruke, tak ľavou rukou šponovať spoza hlavy) Mne to funguje, a prvý krát som bol veľmi prekvapený ako ďaleko sa dá premiestniť pokožka voči "podkladu" Používam to hlavne pri holení hrany - líce x krk.(raz kožu vytiahnem hore na líce a potom zase stiahnem dole na krk => nemusím holiť na hrane )
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
to Vlcak:
Díky za přivítání, na obě fóra jsem se, jak jsme právě zjistil, zaregistroval 21. ledna letošního roku
Právě, že asi největší problém mám s tím zrcadlovým otočením. Několikrát se mi stalo, že jsem si břitvu přiložil na tvář obráceně, vždy, když jsem se na obraz v zrcadle soustředil. pokud to dělám "zpaměti", tak problém není. Jsem nějakej divnej, asi.
V sobotu dopoledne jsem dal třetí oholení břitvou. Asi půl hodinky před holením jsem řemen nějakou chvilku přejížděl dlaní a potom břitvu asi deseti tahy tam a zpět opatrně obtáhl. Použil jsem mýdlo Speick v tyčince, aby břitva dobře klouzala a pěnu neničila horká miska. Skoro třídenní strniště jsem žádně napařil ve sprše a následně i horkým ručníkem. Vzal jsem si k srdci Perovu radu ohledně otírání břitvy a opravdu, problémy se zadrháváním břitvy při začátku tahu se už neopakovaly. Také jsem si uvědomil, že s břitvou už nemanipuluji s takovým strachem, i když respekt tak samozřejmě je i nadále. Při prvním průchodu jsem oholil tak 90 až 95 % tváře, netroufl jsem si jen na oholení v těsné blízkosti bradky na levé straně, kdy ze směru od nosu bych musel břitvu položit ne pod moc ostrým úhlem a nebo holit v protisměru, na což si zatím netroufám. Zato se mi povedlo zvládnou tu zrádnou část na čelisti, kde tvář již mění se v krk. Potom přišla chvíle bezradnosti, protože Petr radil břitvu po prvním průchodu znovu obtáhnout a já najednou nevěděl, zda ji opláchnout, osušit a obtáhnout nebo jestli ji obtahovat mokrou. Tak jsem zvolil variantu C a břitvu neobtáhl. Snad jsem jí neublížil. Druhý průchod byl opět zezhora dolů a místy šikmo, neboť zdola vzhůru si ještě netroufám.
Když jsem potom svým nově vyhraným Gillette Gold Fat Boy z roku 1969 (!) s novou PermaSharp žiletkou doholoval zbývající místa, velice mě překvapilo, jak málo vousů na celé tváři zbývá. Řekl bych, že stav tváří a kotlet odpovídal třem průchodům strojkem, krk byl o něco málo horší. Ale fakt super. Těším se na další.
Díky všem za rady.
edit PetrS - citace s rozdílem alespoň jedné stránky - díky.
Díky za přivítání, na obě fóra jsem se, jak jsme právě zjistil, zaregistroval 21. ledna letošního roku
Právě, že asi největší problém mám s tím zrcadlovým otočením. Několikrát se mi stalo, že jsem si břitvu přiložil na tvář obráceně, vždy, když jsem se na obraz v zrcadle soustředil. pokud to dělám "zpaměti", tak problém není. Jsem nějakej divnej, asi.
V sobotu dopoledne jsem dal třetí oholení břitvou. Asi půl hodinky před holením jsem řemen nějakou chvilku přejížděl dlaní a potom břitvu asi deseti tahy tam a zpět opatrně obtáhl. Použil jsem mýdlo Speick v tyčince, aby břitva dobře klouzala a pěnu neničila horká miska. Skoro třídenní strniště jsem žádně napařil ve sprše a následně i horkým ručníkem. Vzal jsem si k srdci Perovu radu ohledně otírání břitvy a opravdu, problémy se zadrháváním břitvy při začátku tahu se už neopakovaly. Také jsem si uvědomil, že s břitvou už nemanipuluji s takovým strachem, i když respekt tak samozřejmě je i nadále. Při prvním průchodu jsem oholil tak 90 až 95 % tváře, netroufl jsem si jen na oholení v těsné blízkosti bradky na levé straně, kdy ze směru od nosu bych musel břitvu položit ne pod moc ostrým úhlem a nebo holit v protisměru, na což si zatím netroufám. Zato se mi povedlo zvládnou tu zrádnou část na čelisti, kde tvář již mění se v krk. Potom přišla chvíle bezradnosti, protože Petr radil břitvu po prvním průchodu znovu obtáhnout a já najednou nevěděl, zda ji opláchnout, osušit a obtáhnout nebo jestli ji obtahovat mokrou. Tak jsem zvolil variantu C a břitvu neobtáhl. Snad jsem jí neublížil. Druhý průchod byl opět zezhora dolů a místy šikmo, neboť zdola vzhůru si ještě netroufám.
Když jsem potom svým nově vyhraným Gillette Gold Fat Boy z roku 1969 (!) s novou PermaSharp žiletkou doholoval zbývající místa, velice mě překvapilo, jak málo vousů na celé tváři zbývá. Řekl bych, že stav tváří a kotlet odpovídal třem průchodům strojkem, krk byl o něco málo horší. Ale fakt super. Těším se na další.
Díky všem za rady.
edit PetrS - citace s rozdílem alespoň jedné stránky - díky.
Gratulace k oholení - už to bude stále jen lepší a lepší !!!
Jenom k tomu obtahování:
Po sundání pěny můžeš čepel opláchnout a utřít buď do vlaštovky (návod je tady) nebo zlehka stačí "obtáhnout" na hřbetu předloktí a hurá na řemen. Čepel už na sobě moc vody mít nebude a fazetka břitu a bok hřbetu čepele boudou suché.
Sám používám hřbet ruky, je tak nějak poruce a vlaštovku až na konci před konzervací olejem.
Jenom k tomu obtahování:
Po sundání pěny můžeš čepel opláchnout a utřít buď do vlaštovky (návod je tady) nebo zlehka stačí "obtáhnout" na hřbetu předloktí a hurá na řemen. Čepel už na sobě moc vody mít nebude a fazetka břitu a bok hřbetu čepele boudou suché.
Sám používám hřbet ruky, je tak nějak poruce a vlaštovku až na konci před konzervací olejem.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
to PetrS:
Pokud neopláchnu břitvu před obtažením od mýdla, není toto mýdlo na závadu na řemenu? Již mám na řemenu nějaké známky od vody, kdy jsem byl ne příliš opatrný a zavěsil řemen příliš blízko umyvadla a pocákal jsem jej vodou. Přeci jen se za 1,5 roku řemen začal krásně lesknout a přibližuje se lesku řemenů, které jsem viděl na srazu a nerad bych jej poškodil.
Pokud neopláchnu břitvu před obtažením od mýdla, není toto mýdlo na závadu na řemenu? Již mám na řemenu nějaké známky od vody, kdy jsem byl ne příliš opatrný a zavěsil řemen příliš blízko umyvadla a pocákal jsem jej vodou. Přeci jen se za 1,5 roku řemen začal krásně lesknout a přibližuje se lesku řemenů, které jsem viděl na srazu a nerad bych jej poškodil.
Naposledy upravil(a) vsezved dne 10 lis 2015, 21:32, celkem upraveno 1 x.
Vodu ani mýdlo nemá řemen rád.
Obojí mu změní povrch a to k horšímu.
Pokud utíráš pěnu nasucho o hřbet předloktí nebo bříško palce na dlani, tak se daří z čepele dostat pěnu pryč celkem dobře, protože "obtažení" na ruce způsobí, že břit a bok hřbetu je každopádně bez pěny a je suchý. Na řemen se tak ani voda a ani mýdlo nedostanou. Pokud po holení opláchneš, tak je stejně zapotřebí osušit od vody a to opět nejlépe na přeloktí. Prostě si velice pečlivě hlídám, aby se mi na řemen nedostala voda nebo mýdlo. Lesklý řemen je nejlepší pracant při obnově ostrosti a tak si jej hýčkám. Pohlazení před oholením je zásadně jen SUCHOU RUKOU !!!
Kdyby byla ruka vlhká a drhla na kůži, tak je lepší řemen vůbec nehladit.
Vlaštovka je další řešení jak Břitvu osušit před obtahováním.
Obojí mu změní povrch a to k horšímu.
Pokud utíráš pěnu nasucho o hřbet předloktí nebo bříško palce na dlani, tak se daří z čepele dostat pěnu pryč celkem dobře, protože "obtažení" na ruce způsobí, že břit a bok hřbetu je každopádně bez pěny a je suchý. Na řemen se tak ani voda a ani mýdlo nedostanou. Pokud po holení opláchneš, tak je stejně zapotřebí osušit od vody a to opět nejlépe na přeloktí. Prostě si velice pečlivě hlídám, aby se mi na řemen nedostala voda nebo mýdlo. Lesklý řemen je nejlepší pracant při obnově ostrosti a tak si jej hýčkám. Pohlazení před oholením je zásadně jen SUCHOU RUKOU !!!
Kdyby byla ruka vlhká a drhla na kůži, tak je lepší řemen vůbec nehladit.
Vlaštovka je další řešení jak Břitvu osušit před obtahováním.
Pokud by chtěl někdo vědět, jak se vyvíjí má obratnost při práci s břitvou
http://www.kuzbici.eu/carpaccio-ala-kuzbik/
http://www.kuzbici.eu/carpaccio-ala-kuzbik/
No jo no - láska spečetěná krví...
Ještě, že to dopadlo dobře a vše se zahojilo.
Máš dobře ostrou Břitvu, protože jsi necítil řez. Zároveň si už budeš pečlivě hlídat kde Kráska cení úsměv.
Jsem moc rád, že jsi neztratil humor, odvahu a také vztah ke Krásce.
Kéž se Ti odměňuje stále dobrým ostřím a spokojeným holením.
Zdravím, Petr.
Od mého posledního břitvení uběhl asi měsíc, jizva na zápěstí se zahojila, a tak jsem v pátek odpoledne opět dal schůzku s ostrou dámou. Byl jsem velice pozorný a něžný, netlačil jsem na ni, dal jsem jí vše, co chtěla a potřebovala, tedy naplácat řemenem a pohladit po tváři a dáma se mi odměnila zážitkem, na který žádný muž nezapomene. Ruka je již jistější, opatrnosti neubývá, naopak. Opět zmizelo o něco více vousu než minule a stále si ještě dámu nepouštím proti srsti. Zase tak dobře se ještě neznáme. Ale to přijde...