Koupě mikroskopu a kamenů

Dotazy na vše co se holení týče.
Karlos1

Koupě mikroskopu a kamenů

Příspěvek od Karlos1 »

Vážení břitevníci

Prosím o radu ohledně koupi mikroskopu a sady kamenů za rozumnou cenu. Našel jsem jeden mikroskop s kamerou 0,3 Mpixel a zvětšením 640, nevím zda jsou tyto parametry dostačující. http://www.levenhuk.cz/seznam-produktu/ ... l_ng/#more

Další už má zvětšení s barlowovou čočkou 1280x, ale kameru nemá vůbec. http://www.levenhuk.cz/seznam-produktu/ ... l_ng/#more

Radši bych nějaký s kamerou, abych mohl poslat fotky, kdybych si nebyl něčím jistý, ale většinou jsou dost drahé.

Brusných kamenů je mnoho druhů a nevím jak je zkombinovat ať už podle značky či zrnitosti.

Pokud by měl někdo použitelnou sadu navíc, může také nabídnout.

Předem děkuji všem za radu a přeji krásný advent. Karel
Freedom

Re: Koupě mikroskopu a kamenů

Příspěvek od Freedom »

Zdravím tě, já se tedy břitvou neholím ani je nebrousím, ale nebylo by pro tebe lepší si to nejdřív s někým vyzkoušet a pak teprve uvažovat o zakoupení kamenů? Myslím, že tu někdo nabízel učení broušení břitvy na jeho kamenech s tvojí břitvou - stačí hledat. Stejně tak by jsi mohl něco pochytit na srazech, které se občas někde pořádají... Kupovat toto vybavení řádově za tisíce je přeci jenom drahý špás na to, aby jsi zjistil, že ti to třeba ani nepůjde - čímž tě nechci nijak podceňovat, jen se mi to osobně zdá jako nejistá investice. :|
Drvoštěp

Příspěvek od Drvoštěp »

Ahoj, Freedom má pravdu. Na netu sic dozvíš všechno a zároveň nic.
Nejlepší je osobně nechat od někoho zkušenějšího poradit a nasměrovat jak dál.
8-)
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Karlos1

Odpověď na předchozí příspěvky

Příspěvek od Karlos1 »

Děkuji za příspěvky, ale nevím o nikom kdo brousí v mém okolí. ( Neratovice okr. Mělník )
Navíc jsem už rozhodnut si vlastní vybavení koupit a myslím, že po dvou letech holení břitvou bych se mohl sám učit ji nabrousit.
Navíc se nebojím toho, že by mi to nešlo. Každý kdo broušení ovládá se to musel také naučit a může to i nějaký čas trvat. I s tím počítám.

Potřebuji jen poradit s výběrem pomůcek, ne odrazovat. Většina z vás kdo brousí nějaký mikrosop má a ví jaké zvětšení je dostatečné a co se týče rozlišení kamery ví také své. Například nepotřebuji koupit mikroskop s dvojnásobným přiblížením a také mnohem dražší, abych poté používal jen poloviční přiblíženi.

Kamenů je také mnoho druhů a výrobců a já bych mohl lehce zaplatit jen za značku, když druhý výrobce má podobnou kvalitu levněji.

Karel
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

Co se týká mikroskopu, tak většina z nás, co ho používáme, tak jako nejdostupnější a i co do šikovnosti nejvhodnější považujeme toto: http://mikroskopy.heureka.cz/bresser-bi ... 5d1a678119. Občas se objevuje i v různých akcích v Lidlu.
Co se výběru kamenů týká, tak tady bych opravdu doporučil jarní setkání v Uherském Ostrohu. Nikde jinde v republice není tolik kamenů na jednom místě s možností si tyto kameny vyzkoušet. A některé i zakoupit.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
vsezved

Příspěvek od vsezved »

Také bych se přimluval za radu na koupi mikroskopu s kamerou. U toho mikroskopu Levenhuk D2L NG mi přijde hrozně malé rozlišení. Odhaduji, že aby to za něco stálo tak předpokládám minimální rozlišení kolem 2 megapixelů. Jaké mikroskopy s nějakou lidovější cenou používáte vy ostatní?
Karlos1

Příspěvek od Karlos1 »

Děkuji Zipíno a Vševěde

S mikroskopem dobrý tip, cena-výkon lepší jak u Levenhuku. Sám jsem na tuto značku ani nenarazil. Tu 2 Mpixelovou kamerku k mikroskopům Levenhuk prodávají jako doplněk cca za 5000 Kč. To je celkem dost, vzhledem k tomu co dnes stojí ostaní fotoaparáty, nebo také jen mobil za 3000 Kč má 2 Mpixelovou kameru. Prostě se zde platí jen za značku a unikátní uchycení k dané značce mikroskopu.

Přeji krásný a klidný advent, Karel
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@ Karlos1: I mikroskop je dobré si nejdříve vyzkoušet a je lepší se rozhodovat spíš podle šírky a hloubky zorného pole než max. zvětšení. Pro pozorování se hodí lupa se zvětšním cca 40x a přisvětlením, protože je pozorování s ní mnohem rychlejší.

U brusných kamenů hodně záleží na tom kolik chceš investovat, jestli chceš syntetické kameny a nebo přírodní. U syntetických nešlápneš vedle když si koupíš Naniwa Specialty Stones 3k, 5k, 8k, 10k (můžeš i 12k, ale 10k stačí). A na hrubší broušení Naniwa Professional Stone 1k, případně na odstraňovaní zubů Naniwa Professional Stone #400. Na rovnání kamenů je dobrá Atoma #400. Hodně návodů jak brousit najdeš pro kameny Norton 1k, 4k a 8k i z nich nabrousíš tak, že se oholíš.

Sám se brousit naučíš, jen to bude trvat delší dobu, to co ti někdo za odpoledne ukáže a vysvětlí budeš sám objevovat třeba měsíc.
Karlos1

Příspěvek od Karlos1 »

Děkuji za další příspěvek. Na kameny Naniwa jsem se díval a našel jsem dokonce některé kombinované se stejnou šířkou 70 mm, jen už nemají v názvu professional, ale materiál by mel být stejný.

Karel
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@Karlos1: Já po Evropě viděl kombinované Specialty Stones, někdy se u nich "Speciality" nepíše. Podle mě jsou od 3k včetně a jemnější lepší na břitvy než Professional řada. Dělají lepší povrch, jsou stejně rychlé a nejsou tak náročné na techniku broušení. Nevýhodou Speciality kamenů je, že jsou měkčí tj. je třeba častěji rovnat. 1k a hrubší se víc vyplatí Professional řada, protože Speciality Stones v této hrubosti se rychle obrušujou tj. i mění tvar a to na stavění fazetky není moc dobrý.

Jinak oba druhy Naniwa kamenů nikdy nemáčet a nenechávat ve vodě, Speciality Stones ze sebe uvolní epoxyd (pojivo), důsledek je velká změna tvaru kamene. Professional zase ve vodě uvolňují magnéziové soli (také pojivo) a v extrému se mohou rozpadnout. Já tyto kameny před broušením nebo rovnáním dám na stůl, poleju vodou a nechám cca 5 min ať trochu nasajou.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“