Zdravím Vás!
Chtěl bych Vám popsat mé první holení břitvou. Na začátek musím říct, že to nebylo vůbec hladké a příjemné oholení jak jsem čekal.
Ve sprše jsem si celkem dlouho napařoval vousy, následně nanesl mýdlo a zabalil obličej asi na minutku do horkého vlhkého ručníku. Myslel jsem si, že jsem tím dostatečně změkčil mé tvrdé vousy. Po druhém nanesení mýdla jsem celkem dlouho laboroval, jak břitvu přiložit a začít se holit. Pravá strana šla celkem lehce - jsem pravák. Zvuk, kterým však vousy rozezněly břitvu mi dával jasný signál, že to s tím jejich změkčením není tak slavné a že břitva bude mít co dělat. Upozorňuji, že břitva byla těsně před prvním použitím nabroušena u PetraS. Na levé straně už to šlo o poznání hůř. Jednak jsem neuměl břitvu pořádně uchopit/přiložit, cítil jsem se dost nejistě a navíc mi dělalo problém vůbec zaholit část, odkud bych mohl dál pokračovat. Nic méně i to se povedlo. Nejhorší však bylo místo kolem pusy a hlavně pod ní. Tam mám totiž často pupínky i po holení bagrem. Tentokrát mě to však pálilo už při samotném holení břitvou. Problém nebyl v tom, že by mě to tahalo, ale že jsem se těžko propracovával vousy na kůži a tu jsem pak lehce podráždil, nikoli pořezal. Po té, co jsem zpozoroval, že mi z čela stékají kapky potu (nervozitou), odhodlal jsem se již jen k pár tahům pod bradou a na krku a břitvu raději odložil a doholil se bagrem. Dle červené čárky pod uchem jsem zjistil, že jsem se říznul. Nic velkého a ani nebylo třeba ránu zastavovat. Vůbec jsem to necítil. Po holení jsem použil kamenec a nestačil jsem se divit, kde všude mě to pálí. Jediné co mě nepálilo byly horní tváře - kotletová část, jinak všechno pálilo. Čekal jsem od toho pravý opak - krásné hladké příjemné oholení. Dnes, další den po oholení nemám žádné pupínky, ale cítím, jak je kůže podrážděná. Když tak zpětně přemítám, tak si myslím, že jsem asi nedokázal dodržet správný sklon břitvy a vousy místo holení škrábal. Mojí hlavní otázkou je, zda jsem si tím mohl poškodit ostří? Kůže se zahojí sama, ale ostří ne... Břitva však stále bere vlas mezi prsty.
Pokud byste měli nějaké rady či komentáře k holení, s radostí je přivítám. Už se těším na další kolo, jen co se mi pokožka zahojí.
S pozdravem Jirka
První holení břitvou
Re: První holení břitvou
Právě ten sklon je velmi důležitý.
Přiložit naplocho na tvář, malinko odklonit a kratičkými kolmými tahy vousy seřezávat, nikoliv škrábat.
Ostří opět obnovíš pomocí obtahovacího řemene - hlavně převracet při obtahování přes hřbet, nikoliv přes ostří.
Příští holení už bude lepší a postupně se propracuješ ke spokojenému oholení.
Přiložit naplocho na tvář, malinko odklonit a kratičkými kolmými tahy vousy seřezávat, nikoliv škrábat.
Ostří opět obnovíš pomocí obtahovacího řemene - hlavně převracet při obtahování přes hřbet, nikoliv přes ostří.
Příští holení už bude lepší a postupně se propracuješ ke spokojenému oholení.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
@jirimartinek: K pohodlnému oholení břitvou je docela dlouhá cesta, možná když vezmeš levou stranu levou rukou půjde ti to líp. Úhel sklonu je hodně důležitý jak píše Petr, na to si dávej nejvíc pozor, napínej kůži, to také dost udělá. A netlač na břitvu, lepší dělat tahy z lehka. Zvuk břitvy je OK, to je slyšet jak břitva pracuje.
-
Zdravím Vás.
Tak druhé holení bylo o poznání jednodušší. Lepší sklon břitvy, jistější pohyby a dokázal jsem si oholit celou tvář. Zarudlá místa mi ukázali, kde jsem se namísto holení škrábal. Na některých místech jsem měl pocit, že mi "přeschla" pěna a v tom místě břitva hůře klouzala. Také jsem zjistil, že štětka z kančích štětin je hodně slabý článek mého holení.
Jirka
Tak druhé holení bylo o poznání jednodušší. Lepší sklon břitvy, jistější pohyby a dokázal jsem si oholit celou tvář. Zarudlá místa mi ukázali, kde jsem se namísto holení škrábal. Na některých místech jsem měl pocit, že mi "přeschla" pěna a v tom místě břitva hůře klouzala. Také jsem zjistil, že štětka z kančích štětin je hodně slabý článek mého holení.
Jirka
Prvé holenie
s novou kráskou Ringdove. Tomuto ťažko uveriť. Oholenie oboch líc a dokonca krku prakticky do hladka sa obišlo bez krvi a podráždenia. Bradu a pod nosom som pre istotu dokončil klasicky (Gillette z r.1905).
Jednak mi medzitým zasychala pena -opatrnosť ma spomaľuje- a zároveň som sa uveličene rozptyľoval tým, že to funguje - kus ocele a holí, pre mňa nová vec. Klobúk dole, britva naostrená od irenka tvrdé fúzy zvládala. Je mi ale jasné že moje nové sebavedomie neostane dlho nepotrestané.
Pravdou je že nič nepáli, a aj mierne zružovenie tváre po britve mizne počas toho čo píšem, zrejme adrenalín.
Okrem životného šťastia pomohla určite dlhodobá prax holenia Fatipom. Kolegovia vedia, správny uhol a ľahká ruka je základ. Ako mnohí predo mnou sa už teším na ďalšie kroky.
(Ešte pred štvrťrokom som pripúšťal, že existuje skupina ľudí čo sa holí britvou ale vedel som určite, mne sa to nemôže stať...)
Nikdy nehovor nikdy
s novou kráskou Ringdove. Tomuto ťažko uveriť. Oholenie oboch líc a dokonca krku prakticky do hladka sa obišlo bez krvi a podráždenia. Bradu a pod nosom som pre istotu dokončil klasicky (Gillette z r.1905).
Jednak mi medzitým zasychala pena -opatrnosť ma spomaľuje- a zároveň som sa uveličene rozptyľoval tým, že to funguje - kus ocele a holí, pre mňa nová vec. Klobúk dole, britva naostrená od irenka tvrdé fúzy zvládala. Je mi ale jasné že moje nové sebavedomie neostane dlho nepotrestané.
Pravdou je že nič nepáli, a aj mierne zružovenie tváre po britve mizne počas toho čo píšem, zrejme adrenalín.
Okrem životného šťastia pomohla určite dlhodobá prax holenia Fatipom. Kolegovia vedia, správny uhol a ľahká ruka je základ. Ako mnohí predo mnou sa už teším na ďalšie kroky.
(Ešte pred štvrťrokom som pripúšťal, že existuje skupina ľudí čo sa holí britvou ale vedel som určite, mne sa to nemôže stať...)
Nikdy nehovor nikdy
rudas:
Gratuluji k prvnímu perfektnímu oholení. Správně připomínáš, že je důležité být ostražitý a hlavně se nesmíš při holení nechat rozptylovat.
Gratuluji k prvnímu perfektnímu oholení. Správně připomínáš, že je důležité být ostražitý a hlavně se nesmíš při holení nechat rozptylovat.
velká gratulace. Paráda.....
optimista čte knihy, pesimista Korán a realista studuje základy střelby na pohyblivý cíl.
nedavno jsem videl pekny navod pro zacatecniky, jak trenovat drzeni spravneho uhlu sklonu:
https://www.youtube.com/watch?v=IHIzMlvcj5A
skoda, ze nemam ty klipsy doma, hned bych to zkusil. nechcete to nekdo prubnout?
https://www.youtube.com/watch?v=IHIzMlvcj5A
skoda, ze nemam ty klipsy doma, hned bych to zkusil. nechcete to nekdo prubnout?
Perfektní prodloužení úhlu profilu čepele.
Prosté, jednoduché a účinné.
Úhel odklonu může být i ostřejší než dovolují ty klipsy, ale rozhodně by neměl být větší, protože pak se Břitva mění na škrabku.
Prosté, jednoduché a účinné.
Úhel odklonu může být i ostřejší než dovolují ty klipsy, ale rozhodně by neměl být větší, protože pak se Břitva mění na škrabku.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Tak už aj ja mam po tom...
V prvom rade chcem podakovat irenkovy za perfektne nabrusenu britvu.
Moja zostava bola: gold dollar 208, barbus kelinok, stetka balea (svina), VPH barbus active.
No a vysledok? Dokonalý.... a bez krvy
Holenie bolo s veeelkym respektom, ale po par tahoch to bolo uz bez potu na cele
Nakolko som detailista tak samozrejme som isiel aj proti srsti.
Obtahovanie bolo na predlaktí, samozrejme provizorne....
Asi som si zamiloval tento sposob holenia, je to take (dufam ze sa neurazite) primitivne.
V prvom rade chcem podakovat irenkovy za perfektne nabrusenu britvu.
Moja zostava bola: gold dollar 208, barbus kelinok, stetka balea (svina), VPH barbus active.
No a vysledok? Dokonalý.... a bez krvy
Holenie bolo s veeelkym respektom, ale po par tahoch to bolo uz bez potu na cele
Nakolko som detailista tak samozrejme som isiel aj proti srsti.
Obtahovanie bolo na predlaktí, samozrejme provizorne....
Asi som si zamiloval tento sposob holenia, je to take (dufam ze sa neurazite) primitivne.