Začátečník

Všeobecné dotazy na břitvy
duffs

Re: Začátečník

Příspěvek od duffs »

Dobrý večer, som začiatočník a potreboval by som pri výbere britvy dosť som toho tu prečítal a je niekoľko variant. Kupiť čínu a dať ju nabrusiť alebo kupiť nejakú bazarovku a tiež ju dať nabrusiť/ošetriť :D. Pozeral som britvi na ebay a celkom ma zaujala táto http://www.ebay.com/itm/20TH-CENTURY-MF ... SwSdZWg0By
Su tam celkom dobré obrázky a tak žiadam o radu či je v hodná na začiatok aj za cenu, že príde tupá a tiež ju budem musieť dať nabrúsiť :D Hoci je tam napísane že je pripravená hneď na použitie. Ale to je asi len taká formulka :D
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj duffs,
vítej mezni námi. Břitva na obrázku vypadá že by neměla být poškozená a je celkem zachovalá. Jen s tím nabroušením si nejsem příliš jistý. Na břitu jsou vidět nerovnosti, ale to může být vada focení.
Až ji vyzkoušíš a když nebude holit, a necháš si ji nabrousit, tak pak Ti bude sloužit k plné spokojenosti dlouhá léta.
Budeš k ní potřebovat ještě obtahovací řemen a na ten se podívej sem. Po začátečním učení si pak už budeš užívat relaxační chvíle při holení.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
duffs

Příspěvek od duffs »

Ďakujem za názor, určite ju zoberiem. Ked príde - vyskúšam v prípade nutnosti pošlem naostrenie :D a zoberiem od Vás aj remeň. Bližšie sa dohodneme keď už bude britva doma. Vopred ďakujem.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

S tím broušením to bude na "delší" čas ale řemen je skladem.
Hlavně se zde na foru porozhlédni ohledně mýdel, vody po holení, pročti techniky holení a vůbec všeho co je s holením Břitvou spojeno. Je zde rozsáhlá foto galerie a neurekom informací...
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
pecador

Příspěvek od pecador »

Drvoštěp píše:Hm...tady jde spíš o to, že pán Yteeps si koupil břitvu aby s ní mohl holit a né brousit. Jeho dotaz zněl: kde může nechat dobře nabrousit břitvu.
Může tedy obrátit buď na: viewforum.php?f=53
nebo: viewforum.php?f=105
P.S.
Nedejbože, aby pak pán Yteeps svou novou a drahou břitvu nakonec nezmrzačil na (pískovcovém!) válečku.
To už bude pak ta jeho Issardka přímo vitrínová a né na holení.
Pro ty, kteří nečetli můj předchozí příspěvek pozorně opakuji, že: "Moje rada zní koupit si kousek břidlice a nějakou levnější břitvu (třeba na Aukru) a naučit se to!" Dále pak jsem uvedl že: "U nové TI (thiers issardt) to je ale bezpředmětné a to po hodně dlouhou dobu!"

Já jsem nikdy v životě nic jiného než břitvu nepoužíval. Tedy vyjma pár dárků holítek od vnoučat, které se po pár oholení mohou zahodit, anebo při holení rozkroku před katetrizací srdce. A to byly doby, kdy bylo třeba břitvu vzít do ruky i dvakrát denně. Ráno v půl páté jsem chodil na vlak, o svačině už huba začala černat a odpoledne, pokud měla být nějaká návštěva nebo bylo nějaké jednání, jsem se raději přeholil, než poslouchat od "Soudruha ředitele" narážky typu, že kdyby mě potkal v lese, položí peníze na pařez a vezme nohy na ramena... Pamětníci zajisté vzpomenou na doby, kdy neoholení bylo společensky nepřijatelné, kdy příslušníci VB to potírali... a proto si nedokážu představit břitvu k nabroušení někam posílat, zvláště pak, kdybych měl mít jen jednu.

Za vybrušování boků, které není tématem tohoto příspěvku a které zajímá asi jen málo koho, se omlouvám. Uvedl jen to jen tak na okraj, abych zdůraznil, že nejlepší je břitvu si brousit sám. Já novou břitvu (vyjma GD) jsem si nikdy nekoupil a nabrousit "motyku" vidím jako problém. Mít ostrý břit, ať už je na břitvě, noži, dlátu, sekeře... je taková moje úchylka a trefil by mě šlak, třeba když moje milovaná švagrová vezme ostrý nůž a krájí s ním po pekáči nebo po talíři (a když chce zalichotit poznámkou jak ten její "budižkničemu" ani kudlu nabrousit nedovede, to mě přivádí až do extáte), nebo když kluci něco osekávají ostrou sekerou na kameni... asi jsem už starý nervozní dědek.

K dotazu na opěrku při vybrušování boků: Kdysi jsem takovou s odfrézovaným zubem do nožové hlavy tak, že opírala hřbet směrem dolů a směrem ke mě. Tím že se suportem přibližuje nebo oddaluje, brousí se více ke hřbetu nebo fazetě. Krásně se tím dá srovnat a zakulatit i hřbet. Není ale nutná, dá se to i v ruce tak, že se to s citem přiloží a více přitlačí tam či tam. Je třeba jen často kontrolovat tloušťku ostří., nejlépe tak, že se položí na nehet a lehce se po něm přejede. Na změně odrazu lesku je vidět jak a kde se to začíná prohýbat, resp. kde je to hotové a kde je potřeba ještě trochu přibrat. Jde tím krásně srovnat i rovinu (někteří lidé u špičky nebo u paty brousili víc) samozřejmě na úkor výšky.
Dědictví otců zachovej nám Pane!
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Pecadore,
ostří na břitvě, noži, dlátu či sekeře se diametrálně liší.
Rád bych tě pozval na náš sraz v Ostrohu, kde by jsi nám ukázel, kterak na břidle vymodeluješ a následné nabrousíš ostří břitvy pouze pomocí břidly.

To bych opravdu rád viděl, protože neznám nikoho takového, který by to svedl bez toho, že by na tom strávil půl roku života.
pecador

Příspěvek od pecador »

Díky Radgoste
za poučení, že se liší ostří na břitvě a ostří na sekeře. Když mi ještě řekneš kde jsem tvrdil to, co mi vkládáš do úst, tak klidně zvednu i tu hozenou rukavici a v Ostrohu ze sebe nechám dělat blbce. Určitě dobře víš, že učit se brousit je lepší začít šmrdláním na břidlici než na nějakém ostrém uběráku, což u nové issardtky platí dvojnásob. Máš ale moje sympatie za to, co tu děláš pro jiné a punc šikovného chlapa za to, že jsi se pustil do něčeho, k čemu se já jen chystám. Tak to od Tebe beru.
Dědictví otců zachovej nám Pane!
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Já se nechci pouštět do žádných hádek a invektiv.
Jen upozorňuji na to, že na jednom šutru, zvláště pak břidlici se nové ostří modeluje jen velmi těžko a zdlouhavě.
V Ostrohu tě opravdu rád uvítám.
radouz

Příspěvek od radouz »

Dobrý den všem,

minulý týden jsem si v rámci retro týdnu zakoupil v Lidlu mýdlo na holení Barbus a napadlo mě, že by bylo hezké zkusit se holit trošku postaru. Na břitvu se asi úplně necítím. Chtěl bych zkusit klasický holící strojek s jedním břitem. Může někdo začátečníkovi poradit nějaký kvalitní, který nestojí zas až tak moc? Zatím jsem se koukal sem http://www.luxusni-holeni.cz/detail/mue ... i-strojek/

Děkuji mnohokrát
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Ahoj Kolego.
Ono je dokonce vhodne,( pouzival jsi li do ted vicebrity, tak nez prejdes na Britvu), pripravit svuj oblicej na jednobrit, ktery je pocitove jiny nez ty skrabky s 6 brity atd..
Bagry Mühle jsou kvalitni nemecke produkty, jejich zivotnost se pocita na dlouha desetileti..
Tento model r89 je pro zacatecnika velmi vhodny, je tak akorat.. ani moc jemny, ani moc agresivni. (myslim tim tu hlavu strojku, kterou se holi)
Sam mam takovy.
Tebou zminovany obchod je seriozni, majitel neni zadny podvodnik. Jeste nikdy jsem na nej neslysel nic negativniho. Kazdopadne si tam k tomu bagru kup serii ruznych ziletek, nabizi je po 1 ks aby jsi videl a citil ty rozdily v ruznych ziletkach!
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“