Kontrola ostří Břitvy na vlase.
Kontrola ostří Břitvy na vlase.
Po nabroušení a obtažení Břitvy je dobré provést kontrolu ostří na ženském (nebo i na svém) dlouhém vlasu. Mírným tahem - skoro sekem se pokusíme vlas přeseknout. Pokud se to podaří bez větší námahy - je Břitva ostrá jak Břitva. Čím delší vlas, tím lépe. Pokud má Vaše paní nebo přítelkyně příliš jemné vlásky, stačí onen vznášející se vlásek protáhnout mezi nasliněnými prsty a nevěřili by jste jak se uklidní a ochotně se nechá "přefiknout". Ještě malý fígl, budete-li držet vlas za kořínek, tak jej sotva přeříznete. Vemte jej na opačném konci a uvidíte jak lehce se Vám jej podaří fiknout. Břitvu skloňte proti vlasu na cca 30° a ne na 90° vznikne tak polořez a polosek, to je další výpomoc na přefiknutí, a úhel mezi ostřím a vlasem co nejmenší. Slabounce mávnout břitvou aby setrvačnost nehybnosti vlasu umožnila proniknutí ostří dříve, než se vlas odkloní. Když se to zvládne takovým jakoby nedbale elegantním pohybem, tak to vypadá jako že se Břitva vlasu sotva dotkne a on upadne sám. Široké břitvy u toho ještě krásně zazní. Divák je uchvácen a mnohdy nevěří, že je to opravdové.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Kontrola ostří Břitvy na vlase.
Dalsi vec co jsem nekde vycetl je pouziti sediveho vlasu. Ten by mel mit jinou strukturu.
Kolego Iha,
údajně mají být šedivé vlasy zbavené barviva a dokonce by měla být uvnitř podélná dutina na plněná vzduchem a proto mají mít ty vlasy právě tu stříbřitou barvu. Někde jsem o tom četl, ale je to už dávno a tak si nejsem jistý zda to cituji správně.
údajně mají být šedivé vlasy zbavené barviva a dokonce by měla být uvnitř podélná dutina na plněná vzduchem a proto mají mít ty vlasy právě tu stříbřitou barvu. Někde jsem o tom četl, ale je to už dávno a tak si nejsem jistý zda to cituji správně.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Huráááá, včera se mi konečně povedlo to před čím mi v Mikulově spadla čelist, když mi Mushroom předváděl, kterak přetne vlas pouhým přítlakem břitvy na vlas.
Nikoliv řezem, ale přítlakem.
Včera jsem popadl americkou magnetku a tak dlouho jsem ji šmidlal na řemenu pajcovaném brusnou pastou viewtopic.php?f=11&t=216 až se mi splnil sen a břitva přeřízla vlas pouhým lehkým přítlakem.
Vivat mi.
Nikoliv řezem, ale přítlakem.
Včera jsem popadl americkou magnetku a tak dlouho jsem ji šmidlal na řemenu pajcovaném brusnou pastou viewtopic.php?f=11&t=216 až se mi splnil sen a břitva přeřízla vlas pouhým lehkým přítlakem.
Vivat mi.
Blahopřeji!Tak takhle daleko jsem se ještě nedostal,nicméně zvědavost mi nedala a zkoušel jsem test s vlasem s fungl novou žiletkou ( Wilkinson ) a ejhle, s tou jsem taky neuspěl. Z toho soudím že dobře nabroušená břitva je mnohem ostřejší než žiletka.
JESUS SHAVES!
Radgoste, gratulace ke skvělé práci! Jen tak dál! Ale předem upozorňuju, že tento výkon má jeden vedlejší efekt : představ si, že budeš chtít, aby tohle uměly všechny tvé břitvy!!!! Aspoň u mě to tak je. To si dovedou jen návštěvníci tohoto fóra představit ta muka při nekonečné úpravě ostří - broušení, leštění, po zemi hledání vhodných vlasů
Ono to není zas tak těžké dosáhnout, vytvořil jsem si pomocí svých kamenů standardizovaný postup jak z polena udělat břitvu přeřezávající vlasy a teď už to opravdu zvládají všechny moje břitvy (kromě té kopytoidní nerezky která se snad ani břitvou zovat nedá )
Ty máš taky na všechno odpověď.
Naopak, moje odpověď dle mého názoru smysl má, týká se sice spíše nežli obtahování na řemeni broušení na kameni proto jsem se zde moc nechtěl rozepisovat ale máš to mít. Když dostanu jakoukoli břitvu a pokud nemá výbrus jako naprosté poleno a byla-li kdy broušena, stačí od výrobce, stačí cca 70-100 tahů na mé břidlici s vodou, poté 70-100 tahů na břidlici s olejem (ne Sucháček, cca 100let starý kousek to je, stranu na olej a na vodu mám separátně označeny) a pak se začne čarovat na noname žlutohnědém kameni neznámého gritu který jsem kdesi ukazoval v galerii. Tento kámen používám jen s olejem a změnami přítlaku (to jest ten standardizovaný postup, bohužel, to je třeba mít v rukách na každý kámen zvlášť proto jej nelze nějak jednoznačně popsat) dofinišuji ostří. Kámen je poměrně úzký, tedy je potřeba břitvu pořádně přidržovat třemi prsty s opozicí palce jak jsem ukazoval na srazu a středním přítlakem modelovat ostří. Poté cca 30-50 tahy dofinišovat opravdu jemným šoupáním po povrch kdy břitva vlastně neinteraguje s povrchem kamene ale jen s vrstvičkou vybroušeného materiálu v oleji. Poté břitvu důkladně osuším od oleje, obtáhnu cca 30 tahů na pásku s křídou, 5 tahů na břidlici, 20 tahů na noname kameni opět jen zlehka a 10 tahů na čistém řemeni. Takto jsem zprovoznil posledních 6 břitev poté co jsem tento postup vymyslel a použil na to abych zbytku břitev dal duši a ostří schopné uříznout vlas. Opět ale zdůrazňuji to že každý kámen má jiné vlastnosti, grit může být stejný ale některé kameny mají ostřejší písek který se z nich při broušení uvolňuje, tedy při stejném gritu ubírají rychleji či pomaleji, taktéž každý pajcunk křídou je jiný, někdo křídu nanáší s olejem, někdo ji zasucha vtírá, navíc každá křída má technologicky jiné příměsi takže tento postup bylo vcelku bezpředmětné psát jelikož jej s jinými materiály bude poměrně těžké, ne.li nemožné simulovat. Svým předchozím příspěvkem jsem tedy chtěl naznačit hlavně to aby všichni zájemci o dobré ostří byli trpěliví, moc na břitvu netlačili a postup jak ji vdechnout život se najde sám, stačí si pamatovat co člověk dělal když brousil.
Tak s tímto mohu jen souhlasit! Mistrovské broušení je, když ruce konají práci automaticky a oči jen čas od času provádí namátkovou kontrolu Toho ale lze dosáhnout jen vytrvalým výcvikem a dlouhou praxí.
671 grains of diplomacy-.50 BMG