Vážení kolegové, dnes Vám chci napsat článek o nářadí, které na naše fórum zatím moc neproniklo a to o holících strojcích SE - single edge.
Ač jsem se v loňském roce stal majitelem břitvy, tak moje levá ruka je opravdu „levá“ a stále oholení břitvou není pro mne to super. Po holení nejsem na tváři úplně na hladko a vždy mám nepříjemný svědivý pocit ještě další 3hodiny. Mým standardním holícím nástrojem byl Mühle R41, se kterým jsem téměř spokojen, ale u tohoto strojku převládá drsnost nad pohodlností a lehkosti holení, prostě to není žádné pohlazení peříčkem. Stále jsem pročítal zahraniční fóra hledal něco, co bych měl do výbavy k R41 a stále mne z toho vycházel strojek typu SE.
Strojky, které se objevují na trhu:
Cobra King – už se nevyrábí, lze koupit pouze na aukcích za nehorázné peníze
Cobra – rovněž se už nevyrábí, navíc poslední výrobní série trpěly výrobní vadou a oficiální prodejci je ve velkém vraceli zpět výrobci, na aukčních portálech je možné je občas zakoupit, ale opět za velké peníze a riziko, že strojek nebude v pořádku.
Další výrobce je americký Mongoose, který měl prodej jenom přes facebook a ještě se člověk musel zapsat do pořadníku a čekat. Poptávka po těchto strojcích byla obrovská a Mongoose nestačil vyrábět a prodávat. Mongoose začal přemýšlet, jak rychle ukojit hlad po těchto strojcích a cenově se přiblížit i širšímu okruhu zákazníků a volba padla na hliník, který je lehce a rychle opracovatelný a finální výrobek dostal cenovku cca o 45% nižší než strojky nerezové. Začala výroba Alumigoose V1 varianty v černohnědé lesklé povrchové úpravě po které se jenom zaprášilo, ale ouha reakce některých uživatelů nebyly úplně nadšené, protože se zvýšila agresivita oproti nerezu. Došlo k rychlému přepracování hliníkové hlavy – zmenšení a méně agresivní než nerezový strojek a V2 varianta byla ihned vyrobena v matném provedení a dána do prodeje. Dále se Mongoose dohodl a Maggard razors shopem a nákup začal být možný i jinak než přes facebook.
Na mne usmálo štěstí a podařilo se mne Al V2 variantu koupit od anglického břitevníka. Holení tímto strojkem mne ihned velmi nadchlo – pohodlné, hladké, ale představa nerezového provedení, které je navíc ještě o něco agresivnější mne nedala spát a já strojek v matném provedení z Maggard objednal. Nerezová varianta mne okamžitě po prvním holení uchvátila – agresivita, přitom pohodlnost prostě paráda. Agresivita se u těchto strojků nechá i přizpůsobit výběrem vhodných žiletek, které se liší svou výškou a tloušťkou:
http://straightrazorplace.com/attachmen ... ations.jpg
K samotnému holení:
SE strojek je širší než klasické DE strojky, ale úkos na hlavě vede ruku intuitivně, takže není problém držet správný úhel.
AL verze Alumigoose je velmi lehká - 50g kompletní strojek a zde je vhodné použít malý tlak na strojek a při výběru vhodné agresivity žiletky bych se nebál strojek doporučit i rozumnému začátečníkovi.
Zato nerezové provedení Mongoose je monstrum, kterým by se nechaly zatloukat hřebíky. Strojek váží plných 143g a asi ne každému by se velikost a váha strojku líbila. Zde už nepřichází v úvahu vůbec žádný tlak na strojek a v některých partiích (u mne pod nosem a boky pod čelistí) vyžaduje trochu šikovnosti a trochu jiné manévrování než DE strojkem a je vhodné začít méně agresivní žiletkou. Jenom pro představu – na obličeji mám 2 mateřská znaménka a pokud používám R41 s Feather žiletkou je vše bez problému a znaménka jsou nedotčena, pokud jsem dal do nerezového Mongoose nejagresivnější žiletku Feather Pro Super, tak bych jedno znaménko při neopatrném manévru asi sundal kompletně (krev už tekla), ale přes něj nesmím ani břitvou.
Dále jsem zjistil, že pro holení těmito strojky mne vyhovuje méně hutná a spíš opravdu jen trošičku vodová pěna a pak docílím naprosto hladkého oholení ve 2 průchodech (pro a proti) bez podráždění a VPH je zpravidla trošku cítit kolem koutků úst.
Nerezové provedení dle mého názoru není vůbec vhodné pro začátečníky, zde je opravdu nutný správný úchop asi jako když držíte ve svých dlaních ptáčka – úchop musí být pevný, jistý, ale nesmíte ho mačkat a tlačit, aby jste ho nezranili a to platí i na 150% o Mongoose.
Žiletky: bohužel v ČR asi žiletky do SE nekoupíte, ale shopy Anglie, Španělsko jsou prověřené a OK
Výdrž: fantastická, 16 super oholení s Feather Pro Guard
Pro porovnání:
v R41 podle kvality žiletky Astra zelená 2 oholení, ale velmi nepříjemné hlavně v oblasti brady - tahá
Feather 3 oholení, první oholení velmi nepříjemné, drsné
Timor 5 – 6 oholení
Mongoose se ale snaží posunout dále a připravují OC (hřeben) variantu a i něco z titanu.
U nás v Evropě bude lépe, jelikož anglický shop Executive shaving vyvíjel svůj SE strojek a tento týden ho už zveřejnili na svých stránkách (zatím bez ceny) ale už je možné se zapsat do pořadníku a v červnu by se měly prodávat první kusy. Další kdo snad údajně pracuje na vlastním SE strojku by měl být iKon.
Uff, kdo jste dočetli až sem, tak smekám
Mongoose, Alumigoose a jiné SE holící strojky
Mongoose, Alumigoose a jiné SE holící strojky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) badys dne 25 čer 2016, 11:33, celkem upraveno 1 x.
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
Re: Mongoose, Alumigoose - SE holící strojky
Krásný post a další věc, proč přihazovat do prasátka penizky kdy tohle skončí!?
O té krásce od ES jsem četl a viděl pár obrázků a neskutečně se mi líbí ručka, tak uvidíme počkám, co se bude propírat na Redditu nebo na Sharpologist.com
P.S. na kolik tak vychází žiletky?
O té krásce od ES jsem četl a viděl pár obrázků a neskutečně se mi líbí ručka, tak uvidíme počkám, co se bude propírat na Redditu nebo na Sharpologist.com
P.S. na kolik tak vychází žiletky?
nithro - koho to jednou pohltí, tak to pro něj nikdy nekončí a ruku na srdce, někdy ty penízky do prasátka člověk ani nestačí hodit. A popravdě, teď mám 2 SE strojky, ale čekám na první recenze a hodnocení SE strojku právě od Executive Shaving
Žiletky kupuji ve Španělsku u giftandcare, kteří jsou pro mne top shopem a krabička s 20 žiletkami SE Feather Professional je za 13,95€.
Teď se nepotřebuji holit každý den, stačí obden, tzn. teoretický výdrž by pro mne mohla být cca 20 měsíců a vždy super hladké a příjemně pohodlné oholení , takže co si vlastně přát více že?
Žiletky kupuji ve Španělsku u giftandcare, kteří jsou pro mne top shopem a krabička s 20 žiletkami SE Feather Professional je za 13,95€.
Teď se nepotřebuji holit každý den, stačí obden, tzn. teoretický výdrž by pro mne mohla být cca 20 měsíců a vždy super hladké a příjemně pohodlné oholení , takže co si vlastně přát více že?
Mühle R41 GS, Executive Shaving Claymore Single edge, REX Ambassador Asdjustable R1, Mongoose SS B3, Kai Captain Zebrano, Above The Tie H1 Windsor SS, GILLETTE FatBoy E2
No, napsal si to hezky nestačí se ani ohřát Uvidíme, jak budou budou dostupný a jak se ti bude líbit a asi taky nějaky ten SE strojek zařadím do sbírky, neplánuješ se zůčastnit nějakýho srazu třeba v Praze?
To je docela dobrá cena, no, díky tedy, zase jsi i nasadil brouka do hlavy
To je docela dobrá cena, no, díky tedy, zase jsi i nasadil brouka do hlavy
Zdravím Vás gentlemani,
vím, že se o single blades razoru zde nepíše. Tedy až na tuto recenzi. Je to škoda.
Ale koukám na YTB a na konkurenční weby ohledně holení. A tam se o tom docela mluví.
Hodně mě zaujal strojek Mongoose a OneBlade SE Razor . Ale jak zde píšete jsou to rakety. Čepelky potom sehnat jedině na internetu. Ale to zas takový problém není.
Ale držím výrobcům pěsti i všechny palce ať vyrábějí dál a dál. Časem snad našetřím
David
vím, že se o single blades razoru zde nepíše. Tedy až na tuto recenzi. Je to škoda.
Ale koukám na YTB a na konkurenční weby ohledně holení. A tam se o tom docela mluví.
Hodně mě zaujal strojek Mongoose a OneBlade SE Razor . Ale jak zde píšete jsou to rakety. Čepelky potom sehnat jedině na internetu. Ale to zas takový problém není.
Ale držím výrobcům pěsti i všechny palce ať vyrábějí dál a dál. Časem snad našetřím
David
David a jeho žiletky
A co historické SE strojky? Daly by se požít s moderními žiletkami? Já je na aukru a ebayi vždy přehlížel jako nepoužitelné...
Kluci, koukněte na web shopu Executive shaving, už zveřejnili cenu za svůj SE nerezový strojek a obrázek, který už asi bude ve velmi krátké době realitou.
Jinak můj hliníkový Mongoose si otestovala moje žena a výsledek? Pokud se budu chtít oholit "hliníkem", tak už si ho budu půjčovat od ženy já Ale to není stížnost, sám jsem ho ženě dal na test a pak jí ho nabídl, protože já jsem se zamiloval do nerezového a už to tak asi zůstane a musím se přiznat, že DE strojek jsem už teď co mám SE nepoužil
K historickým strojkům co vím, tak jsou docela ceněny strojky Schick především řady G, ale pozor používají jiné čepelky (jsou k sehnání asi bez větších problémů), než Mongoose či Cobra a ještě jiné než do zmiňovaného ONE Blade.
Jedna stránka ke strojkům Schick:
http://www.safetyrazors.net/schick/schicktech.htm
Jinak ONE Blade je super luxusní SE strojek, který převzal do svých vlastností asi to nejlepší z vícebřitů - pohyblivou hlavu a z historických strojků SE čepelku. Kromě 300$, které si za strojek účtují, je trochu nevýhoda, že zde existuje pouze 1 čepelka od Featheru a neoficiálně se nechá upravit čepelka od GEM, takže tady se nedá vůbec experimentovat s agresivitou atd....
To co jsem o četl, tak většina lidí je nadšená, že holení je absolutně bez jakéhokoliv podráždění a ačkoliv výrobce doporučuje pro každé holení novou čepelku, tak většinou kluci psali, že dávají v pohodě 4 - 5 oholení.
Jinak můj hliníkový Mongoose si otestovala moje žena a výsledek? Pokud se budu chtít oholit "hliníkem", tak už si ho budu půjčovat od ženy já Ale to není stížnost, sám jsem ho ženě dal na test a pak jí ho nabídl, protože já jsem se zamiloval do nerezového a už to tak asi zůstane a musím se přiznat, že DE strojek jsem už teď co mám SE nepoužil
K historickým strojkům co vím, tak jsou docela ceněny strojky Schick především řady G, ale pozor používají jiné čepelky (jsou k sehnání asi bez větších problémů), než Mongoose či Cobra a ještě jiné než do zmiňovaného ONE Blade.
Jedna stránka ke strojkům Schick:
http://www.safetyrazors.net/schick/schicktech.htm
Jinak ONE Blade je super luxusní SE strojek, který převzal do svých vlastností asi to nejlepší z vícebřitů - pohyblivou hlavu a z historických strojků SE čepelku. Kromě 300$, které si za strojek účtují, je trochu nevýhoda, že zde existuje pouze 1 čepelka od Featheru a neoficiálně se nechá upravit čepelka od GEM, takže tady se nedá vůbec experimentovat s agresivitou atd....
To co jsem o četl, tak většina lidí je nadšená, že holení je absolutně bez jakéhokoliv podráždění a ačkoliv výrobce doporučuje pro každé holení novou čepelku, tak většinou kluci psali, že dávají v pohodě 4 - 5 oholení.
Jen doplním, že za výbornou cenu lze pořídit i vintage strojky Ever Ready, vypadají úchvatně a jsou ve stylu art-deco, takže spoustě lidem se budou líbit Jsou běžně dostupné na Ebay a používají čepelky GEM
reálná fotografie (odkaz níže) SE strojku od ES na jejich instagramu. Co se týká agresivity, měla by být někde mezi Mongoose SS a Cobra King - takto se vyjádřil na jednom zahraničním fóru ředitel ES. On původně pozastavil zahájení výroby, protože agresivita se mu zdála nedostatečná. Nyní už přepracovanou verzi otestoval a byl spokojen a nechal zahájit výrobu.
Jestli se jim toto opravdu takto povedlo, tak to je fakt super a má peněženka bude opět v ohrožení
https://www.instagram.com/p/BGrCiHOtXk3 ... ve_shaving
Kolegové, udělal jsem trochu edit názvu vlákna. Začali jsme diskutovat i o jiných SE strojcích než Mongoose a asi je zbytečné zatím zakládat další vlákna.
Jestli se jim toto opravdu takto povedlo, tak to je fakt super a má peněženka bude opět v ohrožení
https://www.instagram.com/p/BGrCiHOtXk3 ... ve_shaving
Kolegové, udělal jsem trochu edit názvu vlákna. Začali jsme diskutovat i o jiných SE strojcích než Mongoose a asi je zbytečné zatím zakládat další vlákna.
Dobrý den kolegové,
jsem hodně překvapený z toho co psal kolega Badys o tom, že čepelky vydrží dobré oholení max 5. Tuto věc nerozporuji. Jsou to zkušenosti těch co mají strojek. Nemám jej tak proto se ptám.
Chápu to tak, že (teď neřeším kvalitu, ale kvantitu) s čepelkou udělám max. 5 možná 6 oholení a pak jde do koše. Protože jsem neviděl rozumný brousek na tyto čepelky. Teď nemyslím čepelky jako GEM.
Nastolím otázku.... jde tedy čepelka nabrousit.... pokud ano.... tak jaká je tolerance úbytku materiálu na čepelce, aby se ještě dalo dobře oholit.
Viděl jsem strojek (značku si teď nevzpomenu). Kde součástí strojku byl držák a v tom byl integrovaný elektrický brousek. Takže brousek existuje. Byť na jeden konkrétní model strojku.
Napadlo mě, že by se tyto čepelky dali brousit jako břitvy. Jen upravit ukotvení čepelky?
Moje představa o výdrži byla tak alespoň dvojnásobná. Alespoň 12 oholení.
Jen tak pro zajímavost. Zkusil jsem GEM Bakelite (našel jsem jej v bazaru). Bohužel měl prasklou hlavu. Ocelová část byla na dva kusy. Asi špatná přeprava. Zkusil jsem se jednou opatrně oholit. Opravdu opatrně, ale bez krve a pořezání. Domluvil jsem se s bazaristou, že jej vyčistím a rovnou zkusím. Bohužel neopravitelný, ale zážitek to byl.
Čepelku GEM jsem nebrousil, byla přiložená ke strojku nová zabalená do papíru. Uznávám stará, ale nerezavá. Samozřejmě, že jsem vše vydesinfikoval. Podrždění ani pupínky nebo odpadající kůže nic. Byl to pěkný zážitek.
David
jsem hodně překvapený z toho co psal kolega Badys o tom, že čepelky vydrží dobré oholení max 5. Tuto věc nerozporuji. Jsou to zkušenosti těch co mají strojek. Nemám jej tak proto se ptám.
Chápu to tak, že (teď neřeším kvalitu, ale kvantitu) s čepelkou udělám max. 5 možná 6 oholení a pak jde do koše. Protože jsem neviděl rozumný brousek na tyto čepelky. Teď nemyslím čepelky jako GEM.
Nastolím otázku.... jde tedy čepelka nabrousit.... pokud ano.... tak jaká je tolerance úbytku materiálu na čepelce, aby se ještě dalo dobře oholit.
Viděl jsem strojek (značku si teď nevzpomenu). Kde součástí strojku byl držák a v tom byl integrovaný elektrický brousek. Takže brousek existuje. Byť na jeden konkrétní model strojku.
Napadlo mě, že by se tyto čepelky dali brousit jako břitvy. Jen upravit ukotvení čepelky?
Moje představa o výdrži byla tak alespoň dvojnásobná. Alespoň 12 oholení.
Jen tak pro zajímavost. Zkusil jsem GEM Bakelite (našel jsem jej v bazaru). Bohužel měl prasklou hlavu. Ocelová část byla na dva kusy. Asi špatná přeprava. Zkusil jsem se jednou opatrně oholit. Opravdu opatrně, ale bez krve a pořezání. Domluvil jsem se s bazaristou, že jej vyčistím a rovnou zkusím. Bohužel neopravitelný, ale zážitek to byl.
Čepelku GEM jsem nebrousil, byla přiložená ke strojku nová zabalená do papíru. Uznávám stará, ale nerezavá. Samozřejmě, že jsem vše vydesinfikoval. Podrždění ani pupínky nebo odpadající kůže nic. Byl to pěkný zážitek.
David
David a jeho žiletky