Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?

Mišmaš informací, které se nevměstnají do jiného tématu
Wiking

Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?

Příspěvek od Wiking »

Dobre nedelni dopoledne, Kolegove Britevnici.

Jako Britevnik zacatecnik si dovolim takovy zacatecnicky dotaz.

Jak dlouho, popr.kolik oholeni vydrzi excelentne nabrousena Britva, nez ji bude treba znovu nechat nabrousit?

Procital jsem to tady odshora az dolu, ale otazku na tuhle odpoved jsem zde nenasel.

Je mi jasne, ze se to asi neda tak jednoduse rict.
Zcela zajiste bude zalezet na kvalite nabrouseni, na kvalite materialu dane Britvy, na tvrdosti vousu majitele, na kvalite pripravy pred holenim (jak moc budou vousy naparene teplou vodou a zmekcene mydlem) a asi pravdepodobne na mnoha dalsich faktorech, ktere me jako zacatecnika vubec nenapadaji.
Obtahovani na remenu mezi kazdym holenim je pochopitelne samozrejmosti..

Takze kolik oholeni se da asi zvladnout? Na cas (mesice, roky) se to neda presne vyjadrit, spise jen na pocet oholeni, protoze je rozdil kdyz se nekdo holi obden a druhy jen 1x tydne a dale kdyz si nekdo holi cely oblicej na 3x, a druhy nechava knirek a bradku, takze defacto holi jen pulku obliceje..

:!: Takze je mi jasne ze veskere odpovedi budou vicemene jen orientacniho charakteru :P

Presto vsem dlouholetym a zkusenym Britevnikum dekuji za nejake odpovedi k uspokojeni me zvidavosti.

S pranim prijemneho nedelniho dne
Ludwig
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
hans

Re: Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?

Příspěvek od hans »

Taky by me to zajimalo :!:
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Nevím jak je to možné, ale obvykle cca jeden rok než jdou znovu na kameny. Ono to je tolik proměnných, že jakékoliv přesné určování je nesmysl, ale ono se to tak nějak samo stane, že zhruba za rok přichází ke mně na stůl...
Když má majitel více Břitev, tak stejně za rok jsou tady. :cry:
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

No, to je těžká odpověď. Záleží na břitvě, jak tvrdé máš fousy, jak obtahuješ, ... Mě to vychází při častém používání od několika měsíců do roku.
Proto naši předci měli více břitev aby je mohli rotovat mezi broušením, pokud tedy neostřili sami.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Ahoj,

já používám hlavně dvě Pumy (starší 5/8 Friseur freund No1 a novější 5/8 vyrobenou po roce 2000). Holím se každý pátek a pravidelně je střídám. Přijde mi, že je po 14 dnech odpočinku břitva lepší. Obě brousím zhruba po roce a půl až dvou letech. Před tím jsem se holil cca 10 let starou sheffieldkou každý týden a tu jsem brousil zhruba po třičtvrtě roce, možná někdy dřív. Chromoxid nebo jiné pasty na tyhle dvě Pumy nepoužívám, když neberou vlas po obtažení tak jdou na kamen. A už se mi stalo, že jsem nabrousil tak blbě, že jsem brousil druhý den znovu.

Tvrdost vousu asi né moc velká, příprava standardně sprcha, nanesení pěny, napaření ručníkem (2x), opláchnutí horkou vodou, nanesení pěny a holení. Na pěnu používám Barbus, Proraso, Kent nebo TOBS.
mons

Příspěvek od mons »

Zdravím
holím se denně, na třikrát, břitva mi vydrží podle její kvality a materiálu / i podle kvality jejího nabroušení / cca několik měsíců.
Je ovšem pravdou,že je mezi sebou střídám. Takže se dostávám k broušení i později.
relka

Příspěvek od relka »

Je to různý, přesně jak to je popsaný. Z osmi v galerce používám stabilně čtyři, jednu favoritku nejčastěji. Holím se po třech dnech..Na kameny po roce, roce a půl. Podle toho. Pravda že velkou roli hraje tvar výbrusu, tvrdost vousů a jejich příprava pro holení.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
misiak
Donátor

Příspěvek od misiak »

Nie som dlhoročný britevník, takže ešte neviem spoľahlivo, ale mám taký pocit, že po pár desiatkach oholení už sa šutre hodily... ale myslím, že mám veľmi tvrdé fúzy... u mňa pozorovania so "zretím" ostria vôbec nesedia :lol:
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

Tu som našiel jednu odpoveď ako často brúsiť, aj keď sa mi to zdá "trochu" nadnesené.
http://www.ebay.com/gds/Buying-High-Qua ... 324/g.html
tu je výcuc:
Sharpening Stones for Basic Grinding.........As a rule of thumb, a high quality razor blade should last for around 1,000 shaves. Then you will want to sharpen it with a whetstone, after which it can last up to another 1,000 shaves with regular sharpening on your strop......
Teda, že špičková britva by mala vydržať 1000 holení. No, neviem nech posúdia povolanejší.
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Moje zkušenost z praxe...
Obvykle Břitvy vydrží po nabroušení cca rok. Někdy i kratší dobu. Kdyby se majitel holil každičký den, tak to znamená max 365 oholení a pak musí jít na kameny. Snímky z mikroskopu ukazují, že ostří je za tu dobu skutečně spotřebované i při používání výhradně čisté kůže pro obtahování bez pasty. Celkem není rozdílu mezi zakázkově vyrobenými Břitvami a klasickými značkami v době výdrže.
Takže těch tisíc oholení si moc neumím představit, ale jak říká Kahau nosatý - nic není nemožné...
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecně o břitvách a nádobíčku kolem holení - PelMel“