No, tech 1000 oholeni je mysleno jinak.
1 ranni oholeni = 3 prutahy. Po srsti, s boku a proti. To je jasny.
Takze vlastne 3 oholeni. x 365 dnu v roce = neco pres 1000 oholeni.
Alespon ja to tak chapu.
Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?
Re: Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
To je smyslu plné vysvětlení a číselně by to skutečně mohlo odpovídat.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Takže se vlastně jedná jen o úhel pohledu. Ano ano přesně jak vystřižené z reklamy.
Tie 3 prieťahy napadli aj mňa. Ale aj tak je to úctihodný výkon - 1 rok dennodenného holenia.
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
V poslední době zkouším experiment " Jak udržeti břitvu neustále ostrou ".
Nabrousil jsem Scheffieldku na Coti.
Pětkrát se s ní oholím.
Pak jdu znova na Coti jen s vodou, zlehka pětkrát tam a zpět.
Pečlivě umýt břitvu i kámen.
Pětktrát zopakovat.
Čistý řemen.
Zatím vše fajn.
Nepozoruji žádný úbytek ostrosti.
Je otázkou jak dlouho to vydržím.
Co si myslíte pánové?
Nabrousil jsem Scheffieldku na Coti.
Pětkrát se s ní oholím.
Pak jdu znova na Coti jen s vodou, zlehka pětkrát tam a zpět.
Pečlivě umýt břitvu i kámen.
Pětktrát zopakovat.
Čistý řemen.
Zatím vše fajn.
Nepozoruji žádný úbytek ostrosti.
Je otázkou jak dlouho to vydržím.
Co si myslíte pánové?
- valentin75
- Donátor
Presné číslo netuším,ale podľa mňa dosť dlho.
Mám jednu britvu ktorej som na 1000 ke staval
ostrie len raz.Používam ju dosť často a len občas
podľa potreby prejdem na nejakom finišéri.Takto to
robím už viac ako štyri roky.
Ale záleží na kvalite materialu britvy,daktoré moje britvy nevydržia
ani 40 oholení.
Tiež takto experimentujem,a začal som si značiť,počty holení,postup brúsenia
poprípade použité pasty,ale záznam má len rok a pol a pri väčšom počte britiev
to napreduje pomaly.
Mám jednu britvu ktorej som na 1000 ke staval
ostrie len raz.Používam ju dosť často a len občas
podľa potreby prejdem na nejakom finišéri.Takto to
robím už viac ako štyri roky.
Ale záleží na kvalite materialu britvy,daktoré moje britvy nevydržia
ani 40 oholení.
Tiež takto experimentujem,a začal som si značiť,počty holení,postup brúsenia
poprípade použité pasty,ale záznam má len rok a pol a pri väčšom počte britiev
to napreduje pomaly.
Palo
Ano, je to velmi pomalé, chci vyzkoušet to samé s jinými finišery.
Tiež som si začal rok a pol dozadu značiť počty oholení s jednotlivými britvami. Aj keď sa holím cca 15 - 20 x mesačne, ide to pomaly, nakoľko britiev je trochu viac. (málo mám). Pri sheffieldke som spozoroval zaujímavý jav.
Bola nabrúsená na 1K a potom BBW kaša...čisté a COTI kaša.....čisté. Asi najlepšie holenie s ňou, nielen z pocitu samotného holenia, ale hlavne pocitu po ňom - VPH neštípala, ani pitralón. A fazetka bola taká satinová - nie lesklá a vlas nepadal. Teraz, nedávno, po 48 holeniach som začal cítiť VPH - poštipkávať, až štípať - podľa stavu pleti. Stále holila v pohode. Fazetka sa vyhladila do skoro sklového lesku a v pohode padal vlas???(čo na začiatku nebolo)
Tak som ju prebehol na čistom COTI len s vodou.(možno 30x, ale mám drobučký kameň). Fazetka zmatnela - ""doškrabala sa", ale opäť sa vrátil pocit po holení - VPH neštípe. Pri holení som rozdiel necítil, resp. len minimálne. Ale to mohol byť aj pygmalionov efekt.
Takže o rok a pol sa možnom dopracujem k stovke. Dám vedieť.
Bola nabrúsená na 1K a potom BBW kaša...čisté a COTI kaša.....čisté. Asi najlepšie holenie s ňou, nielen z pocitu samotného holenia, ale hlavne pocitu po ňom - VPH neštípala, ani pitralón. A fazetka bola taká satinová - nie lesklá a vlas nepadal. Teraz, nedávno, po 48 holeniach som začal cítiť VPH - poštipkávať, až štípať - podľa stavu pleti. Stále holila v pohode. Fazetka sa vyhladila do skoro sklového lesku a v pohode padal vlas???(čo na začiatku nebolo)
Tak som ju prebehol na čistom COTI len s vodou.(možno 30x, ale mám drobučký kameň). Fazetka zmatnela - ""doškrabala sa", ale opäť sa vrátil pocit po holení - VPH neštípe. Pri holení som rozdiel necítil, resp. len minimálne. Ale to mohol byť aj pygmalionov efekt.
Takže o rok a pol sa možnom dopracujem k stovke. Dám vedieť.
V poznámkach som našiel, že podobný jav sa už vyskytol. V máji tohto roku som si všimol na staršej solingenke, že holí v pohode, ale začína štípať VPH. Prebehol som ju na ARKANSASE s olejom a zase išla do pohody. Bolo to po 40 holeniach.
Pokiaľ sa človek bude holiť jednou britvou a nemá druhú referenčnú na porovnanie ostria, tak tých holení asi bude hodne, dokedy zistí, že treba ísť na kamene. Bude ako žaba v hrnci, kde sa postupne zohrieva voda - žaba si to nevšimne a uvarí sa.
Ak však po každých desiatich holeniach vezme novo nabrúsenú britvu na porovnanie, tak potreba brúsenia, resp. oživenia ostria sa dostaví podstatne skôr. U mňa sa to ukazuje cca 40- 50 holení. Je možné, že keď sa mierne oživenie na finišéry urobí po každých 20tich holeniach, britva vydrží aj stovky holení. Kto vie. Budem skúšať.
Pokiaľ sa človek bude holiť jednou britvou a nemá druhú referenčnú na porovnanie ostria, tak tých holení asi bude hodne, dokedy zistí, že treba ísť na kamene. Bude ako žaba v hrnci, kde sa postupne zohrieva voda - žaba si to nevšimne a uvarí sa.
Ak však po každých desiatich holeniach vezme novo nabrúsenú britvu na porovnanie, tak potreba brúsenia, resp. oživenia ostria sa dostaví podstatne skôr. U mňa sa to ukazuje cca 40- 50 holení. Je možné, že keď sa mierne oživenie na finišéry urobí po každých 20tich holeniach, britva vydrží aj stovky holení. Kto vie. Budem skúšať.
Možná je to opravdu poznatek, co měli už i naši dědové prakticky zažitý. V několika starých krabičkách s holením jsem viděl malý finišer který k základnímu postavení břitu sám nestačí, ale na znovuvytvoření ostří ano. Malé kameny cca 150/30, patrně Eschery. Počítám že byly tehdy cenově dostupnějsí nežli belgičany.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.