Balsa jakožto obtahovák

...řemeny závěsné a řemeny na strojku či dřevěné kostře napnuté...
ater
mistr brusič

Re: Balsa jakožto obtahovák

Příspěvek od ater »

@HonzaS: Otázkou také je co všechno balza v sobě obsahuje, prach atd. Ale to by jsi viděl škrábance i lupou. Taky někdy dělají problém hrudky v chromoxidu.
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

mons píše:Balza se používá údajně pro to, že je minimálně stlačitelná, tudíž nemá vytvářet mikrodeformaci ostří.
Neviem, či tam nemáš preklep (alebo v zdroji, z ktorého si čerpal), ale balza je najľahšie drevo na svete, a teda riedke a mäkké. Ľahká balza má cca 120 kg/m³. Štandardná je o niečo hustejšia. Tú som si teraz kúpil v modelári. plát 1000 x 100 x 8mm, takže je na pár obťahovákov :lol: . V pohode ju stlačíš bruškami prstov.
Ja si myslím, že práve preto, že je mäkká, (rastie extrémne rýchlo "" Kácí se po 6 - 10 letech. To má 18 - 25 m a kmen má průměr 30 - 110 cm.""), tak sa blíži vlastnosťami koženému pádlu. Obťahovacia pasta sa do nej ľahko vtlačí, drží a bere po celej ploche. (viac menej nemá roky, lebo rastie vo vyrovnaných podmienkach) Keby si mal drevo s rokmi(letokruhmi) a radiálny rez, letné drevo by sa rýchlo vydralo, ako na starej palubovke a zrnká brusiva na zimnom dreve by ti škrabali fazetku.
Mne to takto nejako dáva zmysel, ale samozrejme sa môžem mýliť a balza sa používa z iného dôvodu :o
Väčšina sa väčšinou mýli. U mě dobrý.
mons

Příspěvek od mons »

Je třeba posoudit, že při obtahování se na břitvu netlačí, pouze váha břitvy, měkčí povrch může být výhodou na uchycení brusných zrn na pokladě, domnívám se,
že při obtahování dojde k vytváření velmi malé mikrovlny před ostřím a tím i k vytvoření minimální mikrokonvexity břitu.
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

Otázka na skúsených.
Možte mi doporučiť ideálne rozmery balzového páda? K dispozícii mám platňu 8 x 100 x 1000 mm.
Zúžiť na cca 70 - 80 mm, alebo nechať plnú šírku, a aká dĺžka? Plánujem nalepiť na laminátovú parketu, alebo kus tenkej dosky a zospodu pripevniť rúčku, aká sa používa na murárskych hoblíkoch.
Raskenius

Příspěvek od Raskenius »

Ahoj břitevníci.
Odzkoušel jste někdo již tu balsu?
Já bych velmi uvítal funkční možnost obtahovat na něčem jiném než na kůži.
Asi u té balsy bude mít vliv nejen hmotnost, ale řekl bych že i styl řezu.

Obrázek
A - Balza tangenciální, - léta ve směru
B - Balza šikmo nebo také náhodně řezaná
C - Balza radiální, - léta jsou napříč
mons

Příspěvek od mons »

Již asi 3 roky ji používám na magnetickém pádle od N. Millera, mám na ni umístěn oxid ceru,je to zcela bez problémú. U mne dobrý.
Raskenius

Příspěvek od Raskenius »

mons píše:Již asi 3 roky ji používám na magnetickém pádle od N. Millera, mám na ni umístěn oxid ceru,je to zcela bez problémú. U mne dobrý.
Můžes prosím dát webovky, nebo jiný kontakt?
Děkuji.
valentin75
Donátor

Příspěvek od valentin75 »

Od Neila Millera už nekúpiš nič,jedine ak z bazáru .
Zomrel v lete 2015 .
Buď použiť balzu pre modelárov,alebo niečo takéto :
http://www.chefknivestogo.com/bamapa.html
Palo
Ryžo

Příspěvek od Ryžo »

Tu je jeden kontakt na modelársky obchod v Bratislave. Ceny sú podľa hrúbky, ale veľmi priateľské. Napr, 5 x 100 x 1000 stojí 2.85 €,-.
http://www.peckamodel.sk/produkty/vyhledane
Čo sa týka rastu dreva, vyberieš si priamo v obhode. ( Buď čistý tangenciál - celá plocha je rastená v jednom roku, alebo ""hustý"" radiál - veľa rokov na ploche, môj názor)
Čo sa týka mojich skromných skúseností. Lapuješ celú fazetku - minimum, až žiadny konvex. S pastou unipol modrá(najjemnejšia - neviem grid) temer zrkadlový efekt, ale veľa jemných obtiahnutí - rádovo v stovkách.
mons

Příspěvek od mons »

Ano, bohužel N. Miller je již v břitevnickém nebi, zmíněné pádlo jsem od něj získal na sklonku jeho života.
Odpovědět

Zpět na „Obtahovací řemeny“