Výroba štětky na holení - HonzaKasp

... štětky, misky a jiné propriety...
Odpovědět
HonzaKasp
Příspěvky: 4
Registrován: 22 srp 2016, 16:08

Výroba štětky na holení - HonzaKasp

Příspěvek od HonzaKasp »

Zdravím všechny,

ve vlákně o dřevě na ručku štětky jsem se zmínil, že budu vyrábět svou vlastní štětku na holení. Nakonec to dopadlo tak, že jsem vyrobil dvě a chtěl bych se o ně s Vámi podělit.

Pro obě ručky jsem použil jeden kus dřeva, konkrétně bocote, dřevo s nádhernou kresbou. A teď k uzlům. Vzhledem k tomu, že doma mám dvě prasečí štětky, jezevec byl jasnou volbou. Poté jsem přemýšlel, zda-li zvolím dalšího jezevce na druhou štětku, či dokonce prasečí štětiny, ale nakonec jsem pro zvědavost vybral štětiny syntetické.

Prvním uzlem je tedy silvertip jezevec objednaný z ebay za cenu přibližně 20 dolarů. Sice nejsem odborník, ale dle mého je uzel velice slušný, asi to nebude nejlepší silvertip, ale štětiny jsou krásně měkké a uzel je hustý. K mému potěšení zde nechybí ani slušný backbone, takže tvář s ním namasírovat jde. A pěnu šlehá jedna báseň :D Velikost uzlu je 26mm a loft má 66mm. Jediné co bych vytknul, je ten úvodní jezevčí smrad :lol:

Druhým uzlem je syntetika z aliexpress za něco málo přes 7 dolarů. Štětiny jsou velmi jemné, takže zde žádná masáž obličeje nehrozí. Vzhledem k tomu, že je to syntetika, tak je zde problém, že uzel saje velmi málo vody. Štětku s tímto uzlem jsem ještě při holení nezkoušel, takže sem přidám recenzi až se během dne oholím. Velikost uzlu 23,5mm a loft 56mm, který je vzhledem ke slabému backbonu zbytečně dlouhý, alespoň pocitově. Uvidím po holení.

Zajímavostí je, že jezevec přišel v obyčejné obálce, ničím nechráněn, takže byl z cesty trošku "zmuchlaný". Naštěstí ale dorazil v pořádku. Na druhou stranu, syntetický uzel přišel v krabici a byl zabalený ve formě, která držela tvar uzlu.

Pro tvar ruček jsem si vybral jako šablonu ručky, které se mi líbily na internetu a dle nich jsem potom udělal rozměry tak, aby mi maximálně vyhovovaly. Jelikož doma nemám soustruh, kontaktoval jsem jednoho znamého u nás na vesnici, který je truhlář. Přestože dělá velkou truhlařinu a občas nějaký nábytek, tak jsem s výsledkem naprosto spokojený.

Pro každou z ruček jsem zvolil jinou variantu povrchové úpravy. Ručku pro jezevčí štětku jsem nejdříve napustil tungovým a pomerančovým olejem v poměru 10:2. Štětku jsem napouštěl 3x po 15 hodinách a to tak, že jsem si ohřál oleje na 50°C a ručku do nich ponořil. Nakonec jsem ručku nechal 24 hodin v čistém tungovém oleji, který jsem během té doby několikrát ohřál na již zmíněnou teplotu. Po zaschnutí, zhruba čtyřech dnech jsem přilepil uzel k ručce. Nejprve jsem smirkovým papírem zdrsnil povrch uzlu i lůžko pro uzel a poté jsem použil dvousložkové epoxidové lepidlo. Nezpozoroval jsem, že by fakt, že jsem ručku nejdříve napustil a poté lepil, způsobil nějaké problémy ohledně tuhosti spoje.

S výsledkem jsem byl velmi spokojený, ale po použití štětky a omývání štětky mýdlem se odmastil olej z povrchu ručky a ta zůstala suchá a lehce zdrsněná. Budu si tedy objednávat karnaubský vosk, případně nějakou pastu na ochranu dřeva proti vlhkosti a na lesk. Budu rád za každé doporučení. Někde jsem četl o pastě vytvořené z karnaubského, včelího vosku a pomerančového oleje v poměru 2:1:1.

Pro druhou ručku (se syntetickým uzlem) jsem ze zvědavosti zvolil polyuretanový lak. Ručku jsem nenapouštěl žádným olejem, pouze jsem použil štětec k nanesení laku na ručku a nechal zaschnout. Po zaschnutí jsem do ruky vzal hrst pilin (namísto smirkového papíru) a povrch přeleštil pilinami. Tento postup mi poradil ten známý truhlář a je to perfektní, protože piliny mají obrovský povrch a miliony rohů, které krásně leští. Nakonec jsem ručku ještě přetřel tenkou vrstvou laku. S povrchem jsem spokojený, ale dle mého názoru to není uplně ono, jak necítím v ruce dřevo, ale lak. Z toho důvodu na jezevčí štětku chci použít něco přírodního, jak už jsem zmínil výše.

Ve fotkách přiložím vzhled surového dřeva, jednotlivé štětky a ručky před a po povrchové úpravě a pro srování taky jeden z mých prasečích štětců. Jedná se konkrétně a moji první štětku, takže je to taková srdcová záležitost. Van der Hagen boar brush s velmi krátkým loftem, ale o to lepší je backbone. Vzhledem k tomu, že je to moje doposud nejvíce používáná štětka, prasečí štětiny už jsou celkem příjemné na obličeji.

Dejte mi vědět, co si o štětkách myslíte a samozřejmě ocením každé doporučení či radu, a to jak ke štětkám nebo k povrchové úpravě.

S pozdravem

HonzaKasp 8-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) HonzaKasp dne 16 led 2017, 17:15, celkem upraveno 1 x.
HonzaKasp
Příspěvky: 4
Registrován: 22 srp 2016, 16:08

Re: Výroba štětky na holení - HonzaKasp

Příspěvek od HonzaKasp »

Pokračování z prvního příspěvku
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
LukasSimir
Příspěvky: 95
Registrován: 27 zář 2016, 21:21
Bydliště: Pardubicko

Re: Výroba štětky na holení - HonzaKasp

Příspěvek od LukasSimir »

gratuluji ke krásné práci!!! velmi se mi líbí kresba a vůbec provedení.. kdybych měl vybavení, tak bych se do toho pustil také..
škoda, že to někdo nedělá na zakázku.. štětka má hned úplně jiný vzhled a duši :idea:
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: Výroba štětky na holení - HonzaKasp

Příspěvek od vsezved »

@HonzaKasp
Pěkná práce. Také rád cítím v ruce přírodní materiály jako dřevo a z tohoto důvodu rád používám oleje a hodně málo laky. U štětky napuštěné tungovým + pomerančovým olejem mám po čase též problém se zanášením mýdlem. Abych toto eliminoval, musím vždy po použití důsledně utřít dřevo ručníkem. Asi by pomohlo finálně opětovně napustit povrch olejem, ale vzpomenu si na to vždy, když je štětka zvlhlá t.j.vždy po akci.
Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 618
Registrován: 27 říj 2013, 18:57
Bydliště: Valašsko

Re: Výroba štětky na holení - HonzaKasp

Příspěvek od Drvoštěp »

Po oholení opláchnu štětku a otřu ručku štětky hadříkem. Poté vytáhnu Ballistol ze skřínky a namáznu tím břitvu a co mi zbyde na prstech, i tu ručku štětky.
Dělám to tak po každém oholení.
Ručka je bez povrchové úpravy, žádný lak.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Pike
Příspěvky: 43
Registrován: 09 čer 2016, 09:50

Re: Výroba štětky na holení - HonzaKasp

Příspěvek od Pike »

HonzaKasp píše:Někde jsem četl o pastě vytvořené z karnaubského, včelího vosku a pomerančového oleje v poměru 2:1:1.
Nevím, ale trochu mi uniká smysl míchání karnaubského a včelího vosku, tedy "ředění" tvrdšího vosku (karnauba) podstatně měkčím (včelí).
Na nanášení karnaubského vosku se mi nejvíc osvědčil postup jako při strojním leštění pastou, jen místo kostky pasty se použije kostka karnauby. Zlehka se nanese na rotující lešticí kotouč (pochopitelně čistý, ne od pasty) a pak se lehounkým přítlakem rozleští po povrchu výrobku. Výsledkem je tvrdý, hladký, hedvábně lesklý povrch.
Ale pravda je, že to mám vyzkoušené na jiných dřevěných výrobcích, které nejsou vystavené tak agresivnímu prostředí, jako rukojeť štětky.

Jinak ovšem - krásná práce, palec nahoru, klobouk dolů.
Odpovědět

Zpět na „Pomůcky k holení“