Několikrát jsem na tomto fóru narazil na příspěvek, kdy pamětníci vzpomínají, jak to vypadalo v holičstvích před rokem 1989. Pro všechny, kdo si toto pamatují jen jako děti (jako já) nebo by to chtěli znovu zažít mám jeden TIP a není to žádné "retro divadlo ;o)"
Měl jsem teď možnost nějakou dobu pobýt v Makedonii (země bývalé Jugoslávie na jihu Balkánu sousedící mj. s Reckem). Při vší úctě k této zemi se zde vrátíte cca 20 let zpět. K tomuto návratu patří i to, že jsou zde klasická pánská holičství, kde nejenom stříhají, ale také holí "břitvou". Jakmile jsem to zjistil, tak jsem neváhal a několik holičství jsem navštívil pouze za účelem oholení. Pro jistotu jsem si vzal svoji břitvu, abych se nemusel strachovat o hygienu, bohužel jsem záhy zjistil, že jsem se neměl dívat po břitvách na stole, ale po obtahovacích řemenech na stěně, protože až při samotném dealu "oholení vlastní břitvou" jsem zjistil, že holiči neholí břitvami, ale shavetami. Malinko mi to radost zkalilo, ale když jsem si nechal vložit novou půlku žiletky do planžety, tak jsem se v klidu svěřil do péče místního lazebníka. Oholení bylo vždy poměrně rychlé, ale zároveň nechyběla následná péče o pleť a masáž obličeje. Je sice pravdou, že sám se oholím v domácím prostředí dokonaleji, ale připisuji to spíš tomu, že v tamních podmínkách neprobíhá napaření před samotným namydlením. Když si ovšem holič po konci úkonu řekl v přepočtu o 22,-Kč, tak jsem nevěřil vlastním uším, protože při těchto cenách by bylo pro mne zbytečné si kupovat holicí potřeby. Jediné, proč jsem se během pobytu několikrát holil i sám, bylo to, že jsem to měl do města pěšky 3 Km ;o)
Takže všem, co jedou do Recka po vlastni ose doporučuji krátkou zastávku v některém provinčním městečku MKD a tento pocit z dob CSSR si vychutnat.
P.S. Bohužel jsem nikde nenarazil na obchod s holicími potřebami , jako štětky a mýdla na holení, abych mohl doporučit něco z jejich produkce.
Pánské holičství-Makedonie
Pánské holičství-Makedonie
"Nic není důležitějšího, než se umět podívat sám sobě do očí."
Re: Pánské holičství-Makedonie
Nechal jsem se holit v Ohridu.
8 až deset holičství se nalézá v centru skoro na jedné ulici na které se nalézají také vcelku slušné restaurace.
8 až deset holičství se nalézá v centru skoro na jedné ulici na které se nalézají také vcelku slušné restaurace.
Ohrid jsem navštívil také. Je to asi jedna z nejžádanějších turistických destinaci v Makedonii a stojí za návštěvu ;o)
Dlužno dodat, že ve všech holičstvích holí shavetami.
Tak obdobný zážitek jako v Severní Makedonii jsem si letos přivezl z Albánie. Vřele všem doporučuji navštívit tamní pánská holičství. Je ovšem třeba si dát pozor na to, že ne v každém holičství označené jako "barber" opravdu holí ...