Korundový brousek BELSKY.BR

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
jan03
Příspěvky: 82
Registrován: 16 dub 2009, 23:04

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od jan03 »

Tak mi to nedalo a teď jsem hodinu zkoušel a měřil úhly podle toho, jak byl nůž na fotkách upnutý. Čepel nože je od záštity ke špičce dlouhá 170 mm, zkoušel jsem to po jednotlivých stupních od 12 do 20 stupňů, při výchozí vzdálenosti kolmo od hrany lišty na rovinu ostří 135 mm, při vzdálenosti ze stejného místa lišty ke konci oblouku ostří je vzdálenost odvěsny 170 mm. Při úhlu broušení 17 stupňů, jsem zjistil:

- po rovném ostří se úhel nemění (setiny úhlu bohužel nezaznamenám), při broušení ze stejného místa se na konci oblouku u špičky mění úhel broušení plynule na cca 21 stupňů

- při broušení oblouku z levého konce lišty, tak jak je fotografii, se úhel broušení mění plynule ze 17 na 19 stupňů

Zkoušel jsem to i pod jinými úhly, ale pravidla geometrie jsou neúprosná - změna úhlu je konstantní :D
Toulavej
Příspěvky: 83
Registrován: 05 čer 2009, 13:22

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od Toulavej »

Jsem z práce doma a už mi to tolik nemyslí, takže ne úplně do detailu chápu výsledky a postup jak se brousilo. I tak mám ale dojem že v podstatě všichni tři chápeme věc stějně, pouze jinými slovy popisujeme. Jen pro lepší představu jsem trochu počmáral jednu fotku přípravku. Barevně vyznačené opěrné body jsou zvoleny jen tak z voleje, o rozměrech mám jen hrubou představu a ideální opěrné body jsou silně ovlivněny tvarem a rozměry nože.

Pravidla geometrie jsou opravdu neúprosná. Rovná část ostří (A-B) bude mít úhel ostří v každým případě stejnej bez ohledu na bod kde se vodítko opírá. Úhel ostří od rovné části ke špici nože (B -> C) může růst (červený opěr. bod), přibložně zůstávat (zelený), ale i klesat (žlutý) jak má rád Mephisto - záleží jen na zvoleném opěrném bodě pro vodítko. Výhoda této konstrukce že se vodítko může opírat na kterémkoli místě po celé hraně se dá využít i při broušení této části ostří. Minule jsem si představoval stranový vedení jen tak na oko luftem a bohužel mi nedošlo, že jako opěry jdou využít třeba i závitové tyče. Ono i jen pouhé opření vodící tyčky o prst nemusí bejt úplně od věci, jen se musí krapet dávat pozor.

Ve svým předchozím příspěvku jsem chtěl navrhnout malou úpravu, jenže jsem věc nedomyslel a ještě blbě popsal. No budu se snažit příště dvakrát číst, než něco napíšu.

Takže ať se daří.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Mephisto
Příspěvky: 60
Registrován: 16 čer 2009, 15:17

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od Mephisto »

Ano, přesně tak to je. U ostří ke špičce právě zelený opěrný bod vytváří s ostřím zhruba kruh a ostří by mělo být téměř stejné jako na rovné části. Ta změne místa opěry bez sundavání klemy se mi líbí stále víc. :D

A pro to ukotvení na jednom místě by se daly využít ty otvory v liště. Stačil by čep s větším provrtaným otvorem. Otvorem v čepu by se protáhla vodící tyčka vodítka a čep se zastrčil do jednoho z otvorů v liště ... a už by se jelo ze stejného místa ;)
Obrázek
jan03
Příspěvky: 82
Registrován: 16 dub 2009, 23:04

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od jan03 »

Sice jsem měl geometrii naposledy před více jak dvaceti lety, ale dovolil bych si trochu nesouhlasit:

Ostří sice vytváří kruh či elipsu, ale aby byl úhel broušení stejný, musela by být horní lišta tvarována ve tvaru ostří a brousit by se muselo vždy kolmo na ni.

Zapomínáte, že je zde nejdůležitější souběžná rovina ostří s hranou lišty, která se na konci ostří přibližuje k liště, takže zákonitě se úhel musí (i když nepatrně) měnit.
adrspach
mentor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od adrspach »

Pro zmeny ted nebudu souhlasit ja. Pokud by by lista mela stejny tvar jako ostri tak se ty uhly zmeni, podle myho protoze jak se to zacne zatacet tak na udrzeni stejneho uhlu by oblouk na liste musel byt mensi stejne jako vnitrni kolejnice bude v zatacce kratsi nez vnejsi.
Toulavej
Příspěvky: 83
Registrován: 05 čer 2009, 13:22

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od Toulavej »

Myslím že se tu zbytečně dohadujeme. Předpokládám že Honza měl na mysli vodítko s tvarem rovnoběžným k tvaru břitu a vedení brousku vždy kolmo. To by zaručilo ideální úhel, ale konstrukčně je to nemyslitelný. Já a Mephisto jsme zas věc zjednodušili a operovali jsme už v "rámci tolerance" o kreré následně Honza mluvil. Proto jsem psal že při vedení "úhel může přibližně zůstávat" a Mephisto zas že "opěrný bod vytváří s ostřím zhruba kruh". Tyhle slova můžou bejt zavádějící a neštěstí je na světě.

Tohle mělo bej čistě o možnosti ovlivnit změnu úhlu ostří na částech nerovnobězných s vodítkem, kterou Honzův přípravek umožňuje. Nechtěl jsem rozpoutat válku názorů (většinou spávných, ale špatně podaných či špatně pochopených) podobnou té na Knife.cz.
Uživatelský avatar
Mephisto
Příspěvky: 60
Registrován: 16 čer 2009, 15:17

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od Mephisto »

Přesně jak píše Toulavej :D Honza má pravdu, že by lišta musela kopírovat úhel zahnutí ostří. Já to myslel s tou tolerancí, že to bude "stejnavější", než brousit od poloviny čepele nebo dokonce od rukojeti :)

ALE ... když už to pitváme :mrgreen: ... kdyby bylo stočení ostří u špice pravidelné a kopírovalo kružnici, tak by lišta mohla zůstat jak je, jen by stačilo vodítko o lištu opřít ve středu pomyslné kružnice. Takže kdo chce ještě ideálnější ostří, nechť si kupuje nože se špicí do kruhu.... :lol:
adrspach píše:Pro zmeny ted nebudu souhlasit ja. Pokud by by lista mela stejny tvar jako ostri tak se ty uhly zmeni, podle myho protoze jak se to zacne zatacet tak na udrzeni stejneho uhlu by oblouk na liste musel byt mensi stejne jako vnitrni kolejnice bude v zatacce kratsi nez vnejsi.
V jádru ano, pokud by šlo o větší rozdíly v úhlu ostří. Ale budemeli vycházet z broušení na 15° - 30°, tak vy konstrukce vzdálenosti vycházela zhruba konstrukčne na úhel cca 20. Ale i kdyby ne, tak tu půjde už jen o desetiny úhlu, protože jak to Honza píše, by bohatě stačilo.
A to zmenšení je v jádru už teď ... lišta je přece dál od rovného ostří. A stejně tak by se musela nastavit vzdálenost posunem čepele i u špice. A to přece není problém.

Horší je, že na každý typ špičky by musel mít člověk jinou lištu s jiným zahnutím ... :lol:
Naposledy upravil(a) Mephisto dne 14 říj 2009, 21:19, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
jan03
Příspěvky: 82
Registrován: 16 dub 2009, 23:04

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od jan03 »

Přirovnal bych to zase k té střeše a žebříku, když budu v úhlu střechy posouvat naplocho žebřík, od okraje k okraji se úhel nemění, pokud bude okraj střechy zakulacený, žebřík budu muset nahoře přizvednout, abych se na zakulacený okraj dostal (nebo budu muset žebřík ohnout anebo zlomit :D ), v každém případě ale už budu s úhlem jinde.

Nebo teď mne napadl názorný příklad - vemte si kus tvrdého papíru nebo slabší brožurku a něco jako pravítko, hřbet brožurky bude představovat lištu, volné listy naproti ostří. Dokud budou listy rovně a rovnoběžně s hřbetem, úhel se nemění. A teď trochu ohněte pravý roh s listy do tvaru zakulaceného ostří - dokud pravítko nepřizvednete, do ohnutého rohu se nedostane, ani z okraje hřbetu...
Uživatelský avatar
Mephisto
Příspěvky: 60
Registrován: 16 čer 2009, 15:17

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od Mephisto »

.... a tím právě dojde k tomu rozšíření ostří u špice a zostření úhlu.
Obrázek
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Příspěvek od PetrS »

Ještě štěstí, že Archimédes místo výpočtu trojúhelníku nebrousil Břitvu či nůž. :lol: Jinak se dnes vyučovalo, že součet ploch nad oběma střenkami se rovná břitu nabroušenému z obou stran. :lol: :ugeek:
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“