Diamantový brousek na rovnání kamenů + případné další použití

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
vsezved

Re: Diamantový brousek na rovnání kamenů + případné další použití

Příspěvek od vsezved »

Díky všem za vyjádření ohledně reznutí diamantových brousků. Po prvním použití to bylo velké zklamání, hlavně když si člověk uvědomí nemalou pořizovací cenu. Ale na druhou stranu na funkci to nemá pražádný vliv a již jsem se s tím smířil. Ikdyž by bylo vhodné, kdyby možnost zreznutí výrobci uváděli alespoň na balení, já jsem tuto informaci nikde nenašel a chtěl jsme DMT zprvu reklamovat.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Tak jsem si také pořídil svou první DMT desku.Je to velikost 10x4 palce /254x102mm/,je to označení COARSE,takže hrubost někde kolem 350.Vím,že se zde psalo,že chce ze začátku trochu "srazit hrubost",ale hladší povrch teď udělám na 400 smirku /ideál 600/.To DMT mi teď na kamenech Naniwa 1000 a Norton 4000/8000 nadělá brázdy jak od pluhu :-( Zatím ji používám na stavbu fazetky,když potřebuju větší úběr materiálu.Když srovnám tuto svoji DMT s Irenkovou stejnou ,jen trochu otupenou,tak je to ,no diametrálně odlišné.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

Zde má zkušenost (a ponaučení se sám sebe) při zarovnávání -srovnávání / zaleštění přírodních kamenů (achát, smaragd, Topaz, rozsutec, břidlice) – hrubost desek..
..
Něco jiného je srovnat do roviny a něco jiného pak zaleštit.
Osobně a po neblahých dřívějších zkušenostech vždy začínám již na kolem 1K (ne níže).
Proč? Zde mi to již ukáže, kam se budu ubírat.
---
Stalo se mi - začal jsem (smaragd a rozsutec, břidlici ) DMT 400 a pak se mi ukázalo, že šutr má rovinnost a chtěl jen „zahladit“ – no a pak jsem se s ním dřel postupně na vyšší grity další 2 hodiny, rozsutec – podstatně déle). Pokud bych zkraje zvolil 1K, zjistil bych již zde že není potřeba srovnávat rovinu, ale jen doleštit na vyšších gritech
--
A obráceně – pokud mi zkraje na prvním 1 K (nebo klidně i 2K) ukáže že je potřeba i více srovnat, tak prostě níže musím (ani nemusí, ale nechci přijít o ruce a dělat to dva dny..) tak jak tak, a postupně přidávám jemnější DMT, či smirek.
--
ROZSUTEC – kapitola sama za sebe. Začal jsem na nové !!!! DMT 400 – páni, to jsem si dal, ale to jsem ještě nevěděl. Foto zde
91 po DMT 400.jpg
Oči i pravítko ukazuje, že je potřeba dále srovnat. Pro srovnání jsem šel na DMT 0,6K a 1,2K. Výsledky byl OK, jen se mi jaksi zahlazovaly DMT desky :evil: , proto jsem šel na smirky, abych si nezničil DMT desky.
A když jsem ve finále leštil na 2K, či 3K, a na zkoušku chvíli i DMT – raději NE – dost tvrdý, ohobloval by DMT desky. Proto jsem již použil pouze smirky až do 3K..
Info - jeví se že ty rohy jsou zjevně níže a že bude dost dřiny vše srovnat.
Ale dělá to jen kosmetický vjem . ve skutečnosti vrypy uvnitř šutru jdou hlouběji, něž je nutno dodělat rovinu na kamenu včetně těch rohů..

---
Foto zde po ukončení na smirku 3000
I po tom všem mi stejně zůstaly rýhy způsobené tím prvním rovnáním na DMT 0,4 K. pak další min 3 h na smirkách 1500 až 3000, než jsem to dostal do vyhovujícího stavu.
92 po 3K a původní stopy po 0,4K.jpg
--
a zde porovnání na stejném DMT 0,4 K - břidlice (vedle Rozstuce), na břidlici to není tak patrné a navíc a vpohodě šlo na jmnejších DMT srovnat a doleštit, .. ale příště stejně na přírodním začnu od 1K
93.jpg
--
--
Mé závěry (zejména platné k přírodním šutrům):
- Pokud jsem si jist, že musím srovnat doroviny (dle pravítka na průsvit apod..), tak klidně mohu začít na hrubším DMT, smirku (na jemnějších bych se nadřel)
- Pokud si jistý nejsem, nebo chci rovinnost zjistit, pak zvolím min 1K
- Rozsutec – DMT desky odrovnává, patří na smirek, pokud bych chtěl srovnat, volit jemnější smirek (si myslím že i 1000, pokud tedy nechce zarovnat hodně)
- můj menší finišer - Topaz 100x50mm zahlazuji jen na 2K a pak 3K
- Nové DMT desky na pár minut ojet na nějakém šutru, o němž vím, že chce řádně srovnat (z výroby nástřik zrn dělá dost hrubý a nerovnoměrný povrch, ale po pár minutách se srovná na ten příslušný grit)

PS - jako přicuclé - na těch jemných DMT, zejména 2 a 3K, i když mám hodně vody + jar, je potřeba věnovat zvýšenou námahu držet a pohybovat kámen bez nějakého nazvednutí, kvedlání apod. :!: , neboť na této jemnosti a při rovinnosti kamene, jsou tyto dvě plochy fakt k sobě jako přicuclé :P
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“