Brusné zarovnávací desky vs diamantové desky (lapování brusných kamenů)

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Clouseau

Brusné zarovnávací desky vs diamantové desky (lapování brusných kamenů)

Příspěvek od Clouseau »

Ahoj,
su zde nový a zkušenosti mám mizivé. Kromě toho, že se zatím s břitvou učím, taky se vybavuji vším možným. Po konzultaci jsem pro začátek zakoupil Naniwu Chosera 1000 a Norton 4000/8000. Poučen US youtubky jsem pro vyrovnávání a údržbu kamenů zakoupil Flattening stone Norton -

https://www.amazon.com/Norton-Flattenin ... one+norton

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte s tímto kamenem zkušenosti a jaké. Bude mi stačit? Vedeme polemiku (zatím teoretickou), zda je tento kamen dostatečný nebo mám k němu koupit DMT -

https://www.amazon.com/DMT-Diamond-Mach ... x+3%2F8%22
Bob76

Re: Flattening stone Norton

Příspěvek od Bob76 »

Zde je video s tím flatening Nortonem,ale zdá se mi to být hrubé odbrušování materiálu https://www.youtube.com/watch?v=1hHkntQRAyo&t=245s
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Dovolim si nesouhlasit s tim hrubym odbrusovanim. V tom videu to pripravuje sice na noze ale stejne tak to funguje na britvy
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Chápu,že princip obrušování je stejný,jen ty výsledky by mne zajímaly.Použiva někdo v USA tyto Norton Flatening na břitvy,nebo jsou více používány ty Dmt desky ?
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Clouseau

Příspěvek od Clouseau »

Podle youtubek Z USA to používají i na kameny pro břitvy. Ale na těch jejich videích je celkově proces broušení mnohem rychlejší než jsem se dočetl zde na fóru
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@Clouseau: Nepíšou někde na krabičce jaká je to hrubost? Mam rovnací kameny od Naniwa, kde je hrubost #60 a druhý #220. Ten #220 se dá použít i na jemné kameny okolo 6k bez toho že by byl povrch kamenů po rovnání poškrábaný tj. zhrošil pak výsledný povrch při broušení. Na finishery 10k a víc už bych ho ale nepoužil, to je lepší Atoma #400.

Více jsou asi používané DMT desky a jim podobné diamantové brousky, protože:

1. Nemění tvar
2. Rychleji berou i tvrdé kameny
3. Dají se použít na rovnání i broušení
4. Nepotřebují být před rovnáním namočené ve vodě a nemusí se pak sušit, tj. stačí vzít DMT desku, opláchnout a začít rovnat mokrý brusný kámen, orovnávač musí být např. 5min pod vodou aby jí do sebe nasál.
5. Pouští minimum zrn tj. pomocí DMT se dá dělat bezproblémů brusná kaše z kamene bez toho, že by byla kontaminovaná velkými zrny z orovnávání
6. Jsou kompaktnější, lehčí a odolnější

Výhody těchto orovnávačů oproti DMT jsou:
1. Často nižší cena při stejné ploše, diamantové brousky z číny tomu už dost konkurují (pokud jsou rovné)
2. Jsou rychlejší při rovnání měkých kamenů a při potřebě odebrat z brusného kamene hodně materiálu, orovnávače potopené ve vodě se totiž skoro nezanáší kaší z kamene (konkrétně Naniwa #60) a brusný kámen nemá tendenci se k nim přisát.
3. Neobsahují tak agresivní brusná zrna tj. nedělají takové vrypy do kamenů a výsledná hladkost brusného kamene se dá ovlivnit přítlakem. To u DMT skoro nejde.

Souhrnně mi přijde, že jsou tyto orovnávače spíš historie a s tím jak jsou pořád levnější diamantové desky asi časem postupně zmizí úplně.
Clouseau

Příspěvek od Clouseau »

Hrubost na kameni zmíněna není, na stránkách píšou coarse grid.
Nakonec jsem to po konsultaci vyřešil tak, že jsem raději kamen poslal zpátky a objednal DMT desku. Potřeboval jsem rychlé řešení, za chvíli budu odjíždět, tak ať to stihne dojít. Cena kamene je opravdu třetinová oproti desce, tak snad mé rychlé rozhodnutí bude i správné.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

DMT deska je lepší, nebudeš litovat.
Clouseau

Příspěvek od Clouseau »

Tak to bych byl rád.
Hele možná teď budu působit dojmem blondýny, ale půjde ta DMT deska použít jak na rovnání kamenů tak třeba na broušení nožů, aniž bych jí tím poškodil? Je tam nějaké využití u břitev? Tuhle desku neznám, ještě jsem jí neměl v ruce, vybavuji se zásilkově.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Ano, DMT lze používat na všechny zmíněné činnosti včetně hrubování břitev. Na místě je ale upozornění, že tak jako všechny brusné prostředky se i DMT opotřebovává, tzn., že pokud se např. deska používá často na zarovnání brusných kamenů neměla by se po určitém čase a opotřebení používat na hrubování břitev, ptotože už nebude rovná. Já už jednu vybrousil a čekám na novou.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“