A což přitlačit také i na finisheru?
Alespoň mi to tak připadá.
Další vysvětlení mě nenapadá.
Technika broušení břitev
Re: Technika broušení břitev
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
HonzaS: Zkontroluj si zda máš rovné kameny. Číňan se moc nehejbá, ale King 1k je relativně měký. Přítlakem by to mohlo být taky, pak spíš sniž přítlak na hrubších kamenech, přítlak se ale projeví jen když máš dutý výbrus, který pod vyšším přítlakem povolí, u klínu nebo kamisori to nehrozí.
Dutý výbrus - dnes jsem to nádherně vyděl na výkovku. A ten má do dutého výbrusu docela daleko.
Rovinnost kamenů? Použil jsem hrubé DMT, jako tisícovku kámen od Irenka, pak břidlici a číňana. DMT bych docela věřil. Můžu si ještě ověřit tu břidlici.
Ale, jak říkám, uvědomuji si, že to samé vlastně vidím na všech břitvách, které si brousím. Jen na výkovku, vzhledem k tomu, jak je široká faseta, to bylo nepřehlédnutelné.
Rovinnost kamenů? Použil jsem hrubé DMT, jako tisícovku kámen od Irenka, pak břidlici a číňana. DMT bych docela věřil. Můžu si ještě ověřit tu břidlici.
Ale, jak říkám, uvědomuji si, že to samé vlastně vidím na všech břitvách, které si brousím. Jen na výkovku, vzhledem k tomu, jak je široká faseta, to bylo nepřehlédnutelné.
U originál DMT bych věřil, že je rovné, různé diamantové brousky z číny už rovné nemusí být a často nejsou. U výkovku, který pod vyšším přítlakem nepracuje nehrozí, že by jsi udělal ostřejší úhel. Ještě je možná trochu problém pokud používáš pásku, v takovém případě se snaž netlačit na hřbet víc než na ostří a až dobrousíš na DMTčku dej novou pásku a udělej na něm ještě pár tahů. Možná ti totiž rozdíl dělá ubroušená páska, byť to není moc tak i pod lupou jsem viděl, že na 1k vznikne ostřejší úhel, který pak doženu na 3k. Dál ještě zkus víc tahů na číňanovi a nebo na něm udělej kaši jiným kamenem (třeba tou břidlou) a postupně řeď až do čisté vody (kde já bych dal min. 100 tahů).
Brousím bez pásky - už mě přestalo bavit, jak byly věčně zabordelené kameny a jak jsem ji musel neustále měnit.
Na číňanovi jsem udělal dobře takových 400 tahů. Vtip je v tom, že je vidět, jak číňan leští, ale vyloženě začíná od horní hrany fasety. Když jsem se naštval a dal přes hřbet pásku, tak bylo už po takových 30 tazích vidět, jak se tvořila mikrofasetka.
Na každý pád: první holení vlastním výkovkem už proběhlo
Kaši taky můžu vyzkoušet. Mám i čínského sluráče.
Na číňanovi jsem udělal dobře takových 400 tahů. Vtip je v tom, že je vidět, jak číňan leští, ale vyloženě začíná od horní hrany fasety. Když jsem se naštval a dal přes hřbet pásku, tak bylo už po takových 30 tazích vidět, jak se tvořila mikrofasetka.
Na každý pád: první holení vlastním výkovkem už proběhlo
Kaši taky můžu vyzkoušet. Mám i čínského sluráče.
Zdravím chel by som sa spýtať či pri brúsení musím vždy dodržovať postup 1k 2k 5k 8k 10k zrnitosť alebo sa to používa len keď je britva úplne tupá?
Bohužial mi zatiaľ chýbaju kamene hrubosti okolo 8k 10k.. a tak som rozmýšľal, že by som si britvu prebehol na Ch.F.. Britva nieje úplne tupá oholiť ešte ohlí, ale nejak už to nieje ono, cítim ako pošklbáva. Toš by som ju chel len trošku prileštiť. Nechem s tým brúsením ale začínať bez porady, aby som to nebodaj neposunul do vačšieho prúseru inak prastarý aj starý otec britvu ostrili len na jednom kameni 8 x 5cm a holili sa ako nič... dokonca ho ešte mám.. foto doložím neskôr
A ešte jedna otázočka viem že to sem asi nepatrí, ale keď už píšem..: môžem ten Ch.F. zrovnávať aj na rovnacej doske od Naniwy?
Bohužial mi zatiaľ chýbaju kamene hrubosti okolo 8k 10k.. a tak som rozmýšľal, že by som si britvu prebehol na Ch.F.. Britva nieje úplne tupá oholiť ešte ohlí, ale nejak už to nieje ono, cítim ako pošklbáva. Toš by som ju chel len trošku prileštiť. Nechem s tým brúsením ale začínať bez porady, aby som to nebodaj neposunul do vačšieho prúseru inak prastarý aj starý otec britvu ostrili len na jednom kameni 8 x 5cm a holili sa ako nič... dokonca ho ešte mám.. foto doložím neskôr
A ešte jedna otázočka viem že to sem asi nepatrí, ale keď už píšem..: môžem ten Ch.F. zrovnávať aj na rovnacej doske od Naniwy?
Na srovnání ChForesta se dá v klidu použít sklo /např.tlusté z kopírky,skereneru apod/,nebo rovná mramorová deska od kameníka /či rovný kamenný parapet/ s nalepeným smirkem oboustrannou páskou a pak brousíš třeba od hrubosti smirku 80,120,240,360 až po hrubost cca 600,který je dostačující pro broušení břitvy.Hlavně musí být ten kámen /jak na kterém rovnáme/ ,tak i CF rovný /na vlasové pravítko,či alespoň mřížku tužkou/.Myslím,že jen na ChF ostří nezlepšíš,starší brusiči používaly Belgičany /Coticule/ ,na kterých jde obnovit i naostřit . Jinak pokud máš ten ChF zaolejovaný /jak jsi se ptal na broušení s olejem/,tak se dá použít voda s pár kapkami Jaru,je to více smáčivé a navíc se ten Tvůj kámen zbavuje toho oleje,až se ho zbaví úplně.A bez praktických zkušeností broušení nejspíše břitvu nenabrousíš ,spíše naopak ,doporučuji nejdříve lekci u brusiče břitev,který Ti vysvětlí,jak mají být srovnány kameny a jak brousit. Razím heslo,raději jedenkrát vidět,jak desetkrát slyšet.Jinak místo toho rovnaciho kamene Naniwa bych si koupil u kameníka mramor. desku za pětistovku a pár smirků a udělá ti to stejnou službu a ještě ušetříš.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
to DyXoN
Přibližně se dá tvar nabroušeného břitu připodobnit k písmenu "V".
Holením a obtahováním se postupně ostří spotřebuje a přemění se na písmeno "U".
Novým broušením se potřebuješ dostat opět na tvar písmene "V".
Pokud jemný kámen zvládne odbrousit ten rozdíl ve tvarech, tak není problém jej používat. Pokud už je ten rozdíl příliš velký, tak by to bylo příliš pracné a dlouho by trvalo než se odbrousí to břicho a tak použiješ hrubší na vytvarování a pak jemnější na zapracování rýh po předchozím kamenu a to děláš až do využití toho nejjemnějšího kamene.
Přibližně se dá tvar nabroušeného břitu připodobnit k písmenu "V".
Holením a obtahováním se postupně ostří spotřebuje a přemění se na písmeno "U".
Novým broušením se potřebuješ dostat opět na tvar písmene "V".
Pokud jemný kámen zvládne odbrousit ten rozdíl ve tvarech, tak není problém jej používat. Pokud už je ten rozdíl příliš velký, tak by to bylo příliš pracné a dlouho by trvalo než se odbrousí to břicho a tak použiješ hrubší na vytvarování a pak jemnější na zapracování rýh po předchozím kamenu a to děláš až do využití toho nejjemnějšího kamene.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
DyXoN píše: ↑14 led 2018, 15:33 Zdravím chel by som sa spýtať či pri brúsení musím vždy dodržovať postup 1k 2k 5k 8k 10k zrnitosť alebo sa to používa len keď je britva úplne tupá?
Zdravím, hodně to tu pročítám co se týče broušení břitev a je to pro mě Španělská vesnice často ani nevím o čem tady mluví a nechápu to Nejde mi do hlavy, dřív takové kameny neměli možná jeden ve starých filmech jsem viděl jen řemen a jak pak se holili tak proč sakra dnes musí být člověk pomalu odborník, vyštudovaný a mít doma hromadu kamenů aby břitvu nabrousil Chci jeden kámen ať to stojí co to stojí chci udělat pár tahů z jedný strany
pár z druhý a chci mít břitvu supr nabroušenou
Kent BLK4,Kent KDSR3,Mühle R89 Twist,Mühle Vivo Plum Treewood Pure Badger,Dovo Black 101581, Ralf Aust 5/8" Rasiermesser mit Rundkopf, Jezevčice prům. 28 medový Ovangkol PS
To je dané tím co požaduješ.
Zkusím udělat připodobnění aby byl lépe vidět rozdíl...
Mám náklad - chci jej dopravit z Brna do Prahy - mám dopravní prostředek - chci aby jej převezl.
Mám Břitvu - chci aby holila - mám kámen - chci aby nabrousil.
Začnu nákladem
Minulost:
Naložím na povoz těžký náklad, zapřáhnu čtyři těžké valachy a vezu náklad z Brna do Prahy po starých silnicích cca 250km rychlostí cca 5km/hod a valaši vydrží cca 8hod jízdy denně.
Výsledek = cca 7 dnů jízdy s nákladem z Brna do Prahy a v cíli jej oslavovali jak báječně dokázal dopravit náklad.
To byl "normál"
Současnost:
Naložím stejný náklad na povoz a vezu náklad z Brna do Prahy - potud je vše stejné. Jenže po dálnici je to jen cca 200km rychlostí cca 80km/hod a povoz vydrží jet na jeden zátah.
Výsledek = cca 3hod jízdy s nákladem z Brna do Prahy a v cíli mu nadávají, že mu to tak trvalo.
To je "normál"
Poznání - DŘÍVĚJŠÍ VÝBORNÉ, PRO NÁS DNES NENÍ NIC MOC
BŘITVA A BROUŠENÍ
Minulost:
Břitva je tupá, vezmu jeden kámen, začnu Břitvu brousit dosáhnu přiměřené ostrosti, obtáhnu na napajcovaném řemenu a oholím se. Nehledám žádné možnosti porovnání ostrosti, nejsem nespokojený když to trochu tahá, důležité je - zbavit se vousů a pak je to výborné.
Výsledek = jsem bez vousů a tudíž oholený a stačilo nabroušení na jednom kamenu.
To byl "normál"
Současnost:
Břitva je tupá, vezmu jeden kámen, začnu Břitvu brousit a dosáhnu přiměřené ostrosti. Potud vše stejné. Ovšem i po obtažení zjišťuji, že holení není nic moc, tahá to, dře to, vynechává ostrůvky vousů a žiletka nebo škrabka mně oholí lépe a bez nutnosti se o ni starat. Ovšem CHCI SE HOLIT BŘITVOU a tady začíná ten problém.
ZAČNU POROVNÁVAT A CHCI MNOHEM VÍCE NEŽ CHTĚL MUŽ V ČASE MINULÉM !!!
Na jednom kamenu mi to nejde nabrousit aby to holilo lépe než škrabka. Pořídím si tedy další kámen ale stejně to ještě není stejné jako škrabka, pořídím si ještě lepší kámen a už se to skoro podobá škrabce, ale já chci aby to bylo nejméně stejné jako škrabka ne-li lepší a tak si pořídím ještě lepší kámen a ono už se to začíná blížit té pitomé škrabce co je furt o malinko lepší a tak další kámen a HURÁ UŽ JE TO ONO ale slyšel jsem, že existuje kámen, co dokáže nabrousit, že je to o hodně lepší než škrabka a tak jej hledám a nakonec kupuji.
TÝÝÝÝ JÓÓÓ kam jsem se to dopracoval, vždyť už mám 6 slovy šest kamenů na jedno broušení.
Výsledek = jsem oholený a na jedno obyčejné zbavení vousů potřebuji šest kamenů
To je "normál"
Poznání - DŘÍVĚJŠÍ VÝBORNÉ, PRO NÁS DNES NENÍ NIC MOC...
Trochu jsem se rozepsal, ale ta otázka proč tolik kamenů se tu vyskytovala již vícekrát a tak mi to nedalo a napsal jem to připodobnění jak jsme dnes zhýčkaní možnostmi a divíme se proč k dosažení téhož co v minulosti, potřebujeme tolik náročného vybavení. Je to naprosto jinak - dřívější "normál" je naprosto neporovnatelný s dnešním "normálem" a pro muže minulého, by ten dnešní "normál" byl neskutečným NADNORMÁLEM.
Zkusím udělat připodobnění aby byl lépe vidět rozdíl...
Mám náklad - chci jej dopravit z Brna do Prahy - mám dopravní prostředek - chci aby jej převezl.
Mám Břitvu - chci aby holila - mám kámen - chci aby nabrousil.
Začnu nákladem
Minulost:
Naložím na povoz těžký náklad, zapřáhnu čtyři těžké valachy a vezu náklad z Brna do Prahy po starých silnicích cca 250km rychlostí cca 5km/hod a valaši vydrží cca 8hod jízdy denně.
Výsledek = cca 7 dnů jízdy s nákladem z Brna do Prahy a v cíli jej oslavovali jak báječně dokázal dopravit náklad.
To byl "normál"
Současnost:
Naložím stejný náklad na povoz a vezu náklad z Brna do Prahy - potud je vše stejné. Jenže po dálnici je to jen cca 200km rychlostí cca 80km/hod a povoz vydrží jet na jeden zátah.
Výsledek = cca 3hod jízdy s nákladem z Brna do Prahy a v cíli mu nadávají, že mu to tak trvalo.
To je "normál"
Poznání - DŘÍVĚJŠÍ VÝBORNÉ, PRO NÁS DNES NENÍ NIC MOC
BŘITVA A BROUŠENÍ
Minulost:
Břitva je tupá, vezmu jeden kámen, začnu Břitvu brousit dosáhnu přiměřené ostrosti, obtáhnu na napajcovaném řemenu a oholím se. Nehledám žádné možnosti porovnání ostrosti, nejsem nespokojený když to trochu tahá, důležité je - zbavit se vousů a pak je to výborné.
Výsledek = jsem bez vousů a tudíž oholený a stačilo nabroušení na jednom kamenu.
To byl "normál"
Současnost:
Břitva je tupá, vezmu jeden kámen, začnu Břitvu brousit a dosáhnu přiměřené ostrosti. Potud vše stejné. Ovšem i po obtažení zjišťuji, že holení není nic moc, tahá to, dře to, vynechává ostrůvky vousů a žiletka nebo škrabka mně oholí lépe a bez nutnosti se o ni starat. Ovšem CHCI SE HOLIT BŘITVOU a tady začíná ten problém.
ZAČNU POROVNÁVAT A CHCI MNOHEM VÍCE NEŽ CHTĚL MUŽ V ČASE MINULÉM !!!
Na jednom kamenu mi to nejde nabrousit aby to holilo lépe než škrabka. Pořídím si tedy další kámen ale stejně to ještě není stejné jako škrabka, pořídím si ještě lepší kámen a už se to skoro podobá škrabce, ale já chci aby to bylo nejméně stejné jako škrabka ne-li lepší a tak si pořídím ještě lepší kámen a ono už se to začíná blížit té pitomé škrabce co je furt o malinko lepší a tak další kámen a HURÁ UŽ JE TO ONO ale slyšel jsem, že existuje kámen, co dokáže nabrousit, že je to o hodně lepší než škrabka a tak jej hledám a nakonec kupuji.
TÝÝÝÝ JÓÓÓ kam jsem se to dopracoval, vždyť už mám 6 slovy šest kamenů na jedno broušení.
Výsledek = jsem oholený a na jedno obyčejné zbavení vousů potřebuji šest kamenů
To je "normál"
Poznání - DŘÍVĚJŠÍ VÝBORNÉ, PRO NÁS DNES NENÍ NIC MOC...
Trochu jsem se rozepsal, ale ta otázka proč tolik kamenů se tu vyskytovala již vícekrát a tak mi to nedalo a napsal jem to připodobnění jak jsme dnes zhýčkaní možnostmi a divíme se proč k dosažení téhož co v minulosti, potřebujeme tolik náročného vybavení. Je to naprosto jinak - dřívější "normál" je naprosto neporovnatelný s dnešním "normálem" a pro muže minulého, by ten dnešní "normál" byl neskutečným NADNORMÁLEM.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.