Podobně jako kolega výše i já kvalitní břitvu na žiletky západního typu hodnotím velmi kladně: s Feather Professional Artist Club DX Pearl se mi nejlépe zachází a je to s ní pocitově příjemné a šetrné holení. Hodně oceňuji také její perfektní provedení, (při rozumném zacházení) prakticky neomezenou životnost a snadnou údržbu. Nemyslím, že bych si s čímkoliv jiným celkově polepšil.
Co se týče bezpečnosti, DX se žiletkami Super se pro mě příliš neliší od čehokoliv jiného. Nejdůležitější je v tomto ohledu svalová paměť, tzn. zažít si holení bez zbytečného přítlaku a zbavit se nutkání zrychlit nebo přitlačit, které se obvykle dostavuje s únavou a ztrátou koncentrace. Díky lehké ruce jsem se zatím říznul jen párkrát (většinou s už méně ostrou žiletkou), a to vždy drobně a velmi povrchně.
S DX mi to ovšem trvá déle než např. s jednorázovým holícím strojkem, což je dané hlavně zcela nechráněným ostřím a mou citlivou kůží: můžu se holit jen tak rychle, abych měl ostří pod kontrolou a nezajížděl s ním hlouběji. A holení těsně pod nosem a brady, u které se vyhýbám, jak to jde, nerovným plochám, je pro mě obtížnější. Není to ale nic, co by mě mohlo odradit.
Pro mě osobně tedy výhody břitvy na žiletky jasně převažují. Nicméně mně stačí jen to, že jsem zhruba jednou za čtyři dny na pohled hladce oholen a moje citlivá kůže je po závěrečném ošetření viditelně ve výborném stavu.
Nazor na "komercni" britvu (shavetu)
Re: Nazor na "komercni" britvu (shavetu)
Kvůli obavě z případného poškození nebo ztráty mé břitvy na žiletky Feather Professional Artist Club DX Pearl a syntetické štětky Edwin Jagger XL jsem dosud brával na cesty nejobyčejnější jednorázové strojky a pěnu ve spreji. S kvalitním mýdlem na holení je ale u mě změkčení vousů mnohem lepší, což byl hlavní důvod, proč jsem už posledně vyrážel s kadeřnickou břitvou Astra, žiletkami Astra Superior Platinum, mýdlem PannaCrema Nuàvia Blu a v DM drogérii nedávno zakoupenou syntetickou štětkou Balea Men Professional (https://www.dm.cz/balea-men-stetka-na-h ... 51043.html).
Holení s touto výbavou je velmi slušné: s "břitvou" Astra se mi navzdory levnému provedení zachází dobře, zelené Astry odvedou svou práci bez problémů, Nuàvia mi výborně změkčuje vousy a nanášení pěny na tvář se štětkou Balea, která má velmi jemné konce štětin, je šetrné. Štětka je sice pro přípravu pěny v misce (kterou sebou neberu, něco vhodného pro tento účel se najde všude) na můj vkus příliš malá, nemá zrovna elegantní ručku a vkládání žiletky do Astry není snadné a rychlé jako u Feather, ale vzhledem k tomu, že se mimo domov holím jen párkrát do roka, mi to vůbec nevadí.
Holení s touto výbavou je velmi slušné: s "břitvou" Astra se mi navzdory levnému provedení zachází dobře, zelené Astry odvedou svou práci bez problémů, Nuàvia mi výborně změkčuje vousy a nanášení pěny na tvář se štětkou Balea, která má velmi jemné konce štětin, je šetrné. Štětka je sice pro přípravu pěny v misce (kterou sebou neberu, něco vhodného pro tento účel se najde všude) na můj vkus příliš malá, nemá zrovna elegantní ručku a vkládání žiletky do Astry není snadné a rychlé jako u Feather, ale vzhledem k tomu, že se mimo domov holím jen párkrát do roka, mi to vůbec nevadí.