Ahoj všem,
k Vánocům jsem od partnerky dostal břitvu a jsem tudíž úplný začátečník. K břitvě jsem pořídil ještě obtahovací řemen, se kterým přišla i žlutá pasta. Tou pastou jsem hned řemen namazal a asi jsem tam dal pasty hodně. Pak jsem si zkoušel obtahovat břitvu a na břitvě ulpívalo spousta pasty. Tudíž jsem se pustil do odstraňování přebytečné pasty z řemene. Vytáhl jsem kuchyňský nůž a opačnou, tupou stranou jsem seškrábal přebytečnou pastu.
Trápí mě teď ale, jestli jsem tím nemohl poškodit řemen. Řemen se jeví úplně v pohodě, ale říkám si, jestli tam nehraje důležitou roli mikroskopické poškození, které by pak poškodilo břitvu. Popřípadě jak poznám, že je řemen poškozený? Předem moc děkuji. Petr
Obtahovací řemen - poškozený?
Re: Obtahovací řemen - poškozený?
Ahoj, dej sem nějakou fotku. Jinak podle toho co píšeš jsi řemenu nic neudělal a asi s ním nemusíš nic dělat pokud po obtažení na břitvě nemáš hodně pasty a pokud nemáš v řemenu nečistoty. Ty jsou při obtahování cítit a nebo pokud si přejedeš po řemenu rukou tak jsou cítit. Jinak žlutá pasta je kondicionér kůže aby nevyschla, já jí nepoužívám, mam radši paznehtový olej. U nového řemenu jsi jí nemusel použít a vždycky to chce jen málo (míň je líp) a zahřát si tu pastu jako když třeba impregnuješ kožený boty. Zahřáta pasta se vsaje.
Některý lidi si trochu pasty rozpustí v izopropylalkoholu (99%) a tím si pak řemen napustí. Nemam s tím ale osobní zkušenosti.
Některý lidi si trochu pasty rozpustí v izopropylalkoholu (99%) a tím si pak řemen napustí. Nemam s tím ale osobní zkušenosti.
to petrstein,
jak se Ti začne řemen podélně prohýbat, tak je to nedobré a zároveň ukazuje, že jsi narušil pevnost struktury kůže přílišným promaštěním. Na hřbetu kuchyňského nože mohou být záseky a ty Ti dokáží zničit povrch řemene a tak si to pohlídej. Hodně pasty má za následek, že kůže přestane pracovat na obnově ostrosti Břitvy a to je docela zásadní problém.
Jak píše kolega Ater, u obtahovacích řemenů je méně rozhodně více.
Až se Ti podaří řemen zprovoznit (byť částečně), tak dej vědět jaký byl výsledek.
jak se Ti začne řemen podélně prohýbat, tak je to nedobré a zároveň ukazuje, že jsi narušil pevnost struktury kůže přílišným promaštěním. Na hřbetu kuchyňského nože mohou být záseky a ty Ti dokáží zničit povrch řemene a tak si to pohlídej. Hodně pasty má za následek, že kůže přestane pracovat na obnově ostrosti Břitvy a to je docela zásadní problém.
Jak píše kolega Ater, u obtahovacích řemenů je méně rozhodně více.
Až se Ti podaří řemen zprovoznit (byť částečně), tak dej vědět jaký byl výsledek.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Děkuji všem za odpovědi a posílám ještě fotky na prozkoumání. Snad z toho něco půjde vycist Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Není to tak strašný - flaška Leštilka bez nálepky, zaleštit co půjde a pak obtahovat a obtahovat a za čas se řemen uhladí a bude zase pracovat.
Moc děkuji za radu. Vyzkousim
A u toho skla žádné mikroposkozeni (když se třeba lahve o sebe ocinkají)?
A u toho skla žádné mikroposkozeni (když se třeba lahve o sebe ocinkají)?
Limonádové a pivní láhve mají "ocinkávací" nalité zesílené kroužky kolem dna a v místě přechodu na zůžení. Takové láhve vynechej a ostatní typy výraznější poškození nemívají. Rozhodně je to bezpečnější než hrana nože. Udělej zkušební tah a zkontroluj. Jakékoliv poškození se hned ukáže. Jde o to, aby jsi nenadělal několik hlubokých rýh do povrchové vrstvy kůže. Stejně tak si můžeš snadno udělat drápance do řemene vlastním nehtem, když budeš držet láhev s prstama příliš blízko povrchu řemene. Až budeš mít zaleštěno, tak ještě SUCHOU dlaní řemen dolešti. Mírně se zahřeje, zbaví všech nečistot a zaleští se. Toto opakuj před každým obtahováním. Za čas bude řemen lesklý jak zrcadlo a to nejlépe obnovuje ostrost.
Tak po týdnu hledání, jsme konečně našel tu pravou flašku ještě bych měl jeden malý dotaz, když sklenice lehce ťukne o kovové úchyty na obtahovacim remeni, muzu ji ještě používat? Nevznikne tam nějaká mikro trhlina, která by mi řemen dále poskozovala? Děkuji a omlouvám den předem za blbě dotazy
Ahoj, osobně používám flašku myslím že od Božkova rumu. Když cinkneš lahví o kovové úchyty, myslím že to nevadí. Otři lahev rukou, pohlaď řemen rukou, měl by být hladký, nemělo by na něm nic drhnout, prach atd. a můžeš pokračovat. Někteří lidé obtahují břitvu na lněné hasičské hadici, takže asi máš představu jak hrubý materiál to je. A ostří to nejspíš neškodí. Takže nějaké lehké cinknutí lahve o kovové očko řemene, nebo tak něco podle mě nemůže ničemu uškodit.
Děkuji za odpověď posílám ještě fotku po vylesteni. Vidím tam totiž pořád jemnounke rýhy, ono to možná nejsou rýhy jen to je takové z toho leštění. Jinak když na řemen sahnu, tak je krasne hladký.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.