První broušení a jak pokračovat

Všeobecné dotazy na řemeny, brusné kameny a...
Odpovědět
rakral
Příspěvky: 2
Registrován: 09 pro 2013, 12:36

První broušení a jak pokračovat

Příspěvek od rakral »

Ahoj,

tak mi nedalo a včera jsem se pustil do ostření své první břitvy. Obrázek za tisíc slov (snažil jsem se o co nejlepší fotky, ale i tak je to pořád jen starý školní mikroskop).

Brousil jsem na King Waterstone 1000. Na jedné straně mi to dělá kratší ostří (ne tak hluboké). Znamená to že mám malý přítlak oproti druhé straně?

Nějaké postřehy nebo tipy jak pokračovat a co zlepšit?

Díky, Rakral.
IMG_0103.jpg
IMG_0104.jpg
IMG_0106.jpg
IMG_0107.jpg
IMG_0108.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4425
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: První broušení a jak pokračovat

Příspěvek od PetrS »

obvykle jsou při broušení rozdílné nebo různě široké fazetky vzniklé rozdílným výbrusem při výrobě. Důležitá je hrana břitu, ta musí být rovná.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
rakral
Příspěvky: 2
Registrován: 09 pro 2013, 12:36

Re: První broušení a jak pokračovat

Příspěvek od rakral »

Díky za radu - celkem se mi ulevilo. Hrana ostří se mi celkem podařila srovnat (alespoň oproti tomu, jak byla z výroby). Ale pod mikroskopem určité vlny vidět jsou. Takže jdu pokračovat na stejném kameni 8-)
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: První broušení a jak pokračovat

Příspěvek od vsezved »

Hranu břitu musíš mít rovnou a vlnky na hraně jsou špatně. To že se rozšiřuje a zužuje fazetka nevadí, problém by mohl nastat pouze při křivém ostří na tolik, že by se šířka fazety v nějakém místě blížila k nule. Důležité, aby ses vyvaroval chybám je kontrola ostří z obou stran (alespoň občas).
Odpovědět

Zpět na „Obtahování a broušení“