Ahoj všem,
rád bych položil jeden dotaz. Procházel jsem forum a nikde nenašel informace ohledně držení břitvy, střídání rukou a dále. Omlouvám se, jestli neumím dobře vyhledávat a prosím o odkaz na dané téma, popřípadě moc prosím o nějaké rady. Děkuji Petr
Držení břitvy atd.
Re: Držení břitvy atd.
Na držení univerzální návod nenajdeš, každému prostě vyhovuje něco jiného. Někdo střídá ruce, já jsem pravák a používám pravou. Zkoušel jsem břitvu přehazovat a I když jsem se zdárně oholil, nevyhovovalo mi to.
Většinu času držím břitvu ukazováčkem u krčku, palec proti a na druhé straně za střenkami u kličky proti ukazováčku mám prostředníček. Někdy se ale přistihnu, že břitvu držím skoro jako nůž a s oholením nemám problém.
Většinu času držím břitvu ukazováčkem u krčku, palec proti a na druhé straně za střenkami u kličky proti ukazováčku mám prostředníček. Někdy se ale přistihnu, že břitvu držím skoro jako nůž a s oholením nemám problém.
jsou dva základní rozdíly úchopu
1) holíme druhou osobu
2) holíme sami sebe
1) - Holíme druhou osobu
a) horní úchop
čepel je ostřím dolů
ukazováček a palec svírají čepel v místě stabilizátoru, další dva prsty jsou před střenkami na ramínku, malíček je za střenkami na kličce, střenky míří nahoru
b) dolní úchop
čepel je ostřím nahoru
předchozí úchop "a" se změní pouze otočením ruky dlaní nahoru a střenky se přesunou dolů při mírném uvolnění stisku malíčku a prsteníčku
2) - Holíme sami sebe:
a) horní úchop
čepel je ostřím dolů
ukazováček a prostředníček a palec svírají čepel před střenkami na ramínku obvykle zvrchu a zespodu (vroubkatá úprava), prsteníček a malíček je za střenkami na kličce, střenky míří nahoru
b) dolní úchop
čepel je ostřím nahoru
předchozí úchop "a" se změní protočením střenek dolů ale ruku nepřevracíme.
Doporučuji zkoušet neostrou Břitvou a tak dlouho, až to jde bez dívání. Při sebe sám holení, se skutečně nemusí ruka nijak převracet a funguje to na obě strany obličeje i na oba směry na krku.
Mnoho slov pro vysvětlení, ale po nacvičení, jen lehounký pohyb.
1) holíme druhou osobu
2) holíme sami sebe
1) - Holíme druhou osobu
a) horní úchop
čepel je ostřím dolů
ukazováček a palec svírají čepel v místě stabilizátoru, další dva prsty jsou před střenkami na ramínku, malíček je za střenkami na kličce, střenky míří nahoru
b) dolní úchop
čepel je ostřím nahoru
předchozí úchop "a" se změní pouze otočením ruky dlaní nahoru a střenky se přesunou dolů při mírném uvolnění stisku malíčku a prsteníčku
2) - Holíme sami sebe:
a) horní úchop
čepel je ostřím dolů
ukazováček a prostředníček a palec svírají čepel před střenkami na ramínku obvykle zvrchu a zespodu (vroubkatá úprava), prsteníček a malíček je za střenkami na kličce, střenky míří nahoru
b) dolní úchop
čepel je ostřím nahoru
předchozí úchop "a" se změní protočením střenek dolů ale ruku nepřevracíme.
Doporučuji zkoušet neostrou Břitvou a tak dlouho, až to jde bez dívání. Při sebe sám holení, se skutečně nemusí ruka nijak převracet a funguje to na obě strany obličeje i na oba směry na krku.
Mnoho slov pro vysvětlení, ale po nacvičení, jen lehounký pohyb.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Základ jak píše Petr. Já, i když se holím delší dobu, používám pouze pravou ruku. Systém "forhend, bekhend". Při přeholování proti růstu vousů držím někdy Břitvu na krčku ze stran, palec proti ukazováku a prostředníku, střenky v dlani. Prostě je to dost individuální.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Děkuji všem za odpovědi. Dnes proběhlo dlouho očekávané první holení. A kupodivu, to celkem šlo. Holíl jsem se levou i pravou rukou. Tou levou to šlo ponekud hůře. Chtěl bych Vás tímto ještě poprosit o dovysvetleni, jak se holí v případě, ze používám pouze pravou ruku. Chápu to správně, ze v tomto případě se používá forehand a backhand? Backhand znamená, ze držím břitvu maličkem, prstenickem, palcem a ukazovacek a prostředníček je za strenkami? Předem děkuji
.. a já si myslel, že po pár měsících používání Břitvy a zejména (přes 90%) pravé ruky se za to mám stydět. Tak mě potěšilo že i dlouhodobě holící se chlapi (vsezved, relka..) jdou „na to“ jen pravou.
Já levou ruku používám jen na levou stranu líce (zbylých 10%) - pod kotletou vedle levého ucha a část levé tváře, neboť pravačkou tam nějak nenajedu. Někdy levačkou chci zkusit i více (krk, pod nosem..), ale nějak to nejde a nejde.. Pak je ta varianta jen pravačkou "forhend, bekhend", jak píše „relka“. F
EDIT - doplňuji:
Před necelým ½ rokem si na své začátky velmi dobře vzpomínám. ... tehdy jsem prošel pár videí na youTube a do koupelny jsem si vedle zrcadla a pro první dny holení dal tyto 2 fotky: Zde jsou – to byla tehdy má výpomoc jak vůbec začít, podklad pro pravou ruku -- a pravou stranu tváře, obdobně pro levou, ale to doposud nejde.. F
Já levou ruku používám jen na levou stranu líce (zbylých 10%) - pod kotletou vedle levého ucha a část levé tváře, neboť pravačkou tam nějak nenajedu. Někdy levačkou chci zkusit i více (krk, pod nosem..), ale nějak to nejde a nejde.. Pak je ta varianta jen pravačkou "forhend, bekhend", jak píše „relka“. F
EDIT - doplňuji:
Před necelým ½ rokem si na své začátky velmi dobře vzpomínám. ... tehdy jsem prošel pár videí na youTube a do koupelny jsem si vedle zrcadla a pro první dny holení dal tyto 2 fotky: Zde jsou – to byla tehdy má výpomoc jak vůbec začít, podklad pro pravou ruku -- a pravou stranu tváře, obdobně pro levou, ale to doposud nejde.. F
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dovolim si jeste rict, ze nejhorsi je si myslet, ze uz to umim, pac mne britva uz 2x vyvedla z omylu
Napoprvé se nepořežeš, ale až po xxcátém holení, kdy člověk si myslí, že se mu nic nestane, teprv...
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Mně se osvědčilo zalepit el.paskou brit jedné GD, která stejně musí jít na kameny a začal jsem trénovat. Chtěl jsem se hlavně naučit holení obouruč. Dokonce jsem si namydlil hubu barbusem a několikrát s tupou břitvou po i proti srsti jsem stíral pěnu. Teď mi přijde nepřirozené nepoužívat levou ruku .
A další věc, kterou jsem si nejdřív musel přečíst, abych si to uvědomil byla, že je potřeba přiložit ostří co nejvíc na kůži a tým se tlak na kůži sníží a taky i riziko jejího prodření
A další věc, kterou jsem si nejdřív musel přečíst, abych si to uvědomil byla, že je potřeba přiložit ostří co nejvíc na kůži a tým se tlak na kůži sníží a taky i riziko jejího prodření
Ahoj chci se zeptat zkušenějších břitevniků. Holíte se jenom břitvou ?
Já totiž přes tyden s břitvou nestíhám, s bagrem jsem oholen na bbs do 15 minut, ale s břitvou mi to trva 40 min a stejně kvalitu oholeni bagrem nedosahnu. Holıt se musím rano, nebo jinak mam již v poledne strnište.
Jak jste na tom vy?
Já totiž přes tyden s břitvou nestíhám, s bagrem jsem oholen na bbs do 15 minut, ale s břitvou mi to trva 40 min a stejně kvalitu oholeni bagrem nedosahnu. Holıt se musím rano, nebo jinak mam již v poledne strnište.
Jak jste na tom vy?