Poradna

Dotazy na vše co se holení týče.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Poradna

Příspěvek od Radgost »

Všechno jde, když se chce, ale za jakou cenu a co tím získáme? Že a no.
Poměr vynaložené energie a užitné hodnoty plynoucí z takto upraveného nástroje bude silně hovořit pro uložení břitvy do krabičky a vyhlížení další krásky. :twisted:
Uživatelský avatar
Mephisto
Příspěvky: 60
Registrován: 16 čer 2009, 15:17

Re: Poradna

Příspěvek od Mephisto »

S tím souhlasim. Zabere to víc jak desetinásobek času a úsilí a stejně to nikdy nedosáhne kvalit nové, neobroušené... ;)
Obrázek
The Kiw
Příspěvky: 4
Registrován: 28 zář 2009, 21:24

Re: Poradna

Příspěvek od The Kiw »

Pánové, nepotěšili jste mne :)

Nicméně i tak vám velmi děkuju za cenné informace, máte můj vděk. Pořádné zvětšovadlo k dispozici bohužel nemám, tak jsem si řekl, že si raději levně koupím nějakou další starší břitvu a na ní budu zkoušet.
Ve Zlíně je takové vetešnictví (Lotos) a tam jsem si dvě starší dámy, každou za stovku, koupil. K mému překvapení jsou obě docela nabroušené. Nejspíše je dal na prodej někdo, kdo je podědil po otci nebo dědečkovi, a ti se o ně dobře starali. Ta menší z nich je na moje potřeby nabroušená docela dostačujícně. Právě jsem se jí oholil, za asistence barbusu a nějaké super levné syntetické štětky na holení. Nejsem zcela dohladka, na pár místech mám trochu podrážděnou kůži, ale co už, pořád to byl skvělý zážitek :D

Prozatím se tedy budu poohlížet po pořádném zvětšovadle.

Ještě jednou děkuji za rady a přeji příjemný večer!
Kiw
adrspach
mentor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Poradna

Příspěvek od adrspach »

Tak to je parada. Blahopreji k spokojenosti. Pokud byly tak pekne zachovale tak mozna jenom par kol na obtahovaky s chromoxidem anebo jinou pastou a hubenka bude jak rit maleho decka.
Zdeněk L.
Příspěvky: 26
Registrován: 27 črc 2009, 10:28

Re: Poradna

Příspěvek od Zdeněk L. »

Mám doma kůži od sedláře tl. 5 mm. Obtahuji na ni břitvu jen tak položenou na stole. Mám dotaz. Je lepší z ní udělat řemen-není moc tlustá? nebo radši nalepit na prkénko jako pádlo? To by se zase neměla snahu kroutit.
Díky za odbornou odpověď. Zdeněk
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Poradna

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Zdeněk L.,
Obojí je použitelné. Závěsný řemen má výhodu skladovatelnosti (dost důležité). Běžně se používá tloušťka kůže 2-3mm a tak 5mm je v podstatě přepych. Na oba typy bohatě stačí a kůže se nebude kroutit. Pří uložení se nesmí kůže přeložit, ale jenom srolovat. Stačí si prohlédnout jak bývají závěsné řemeny ukončeny oky a dole buď okem hranatým, nebo držadlem z kůže či dřeva. Druhý typ - kůže nalepená na prkýnku se používá při pracovním obtahování břitev. Dá se však použít i na běžné obtahování, jen to skladování je poněkud obtížnější. Závěsný řemen se musí při obtahování dostatečnou silou napínat aby se nepronášel a pak se nijak nekroutí. Dokonce má výhodu, že se jeho boční náklon přizpůsobí náklonu Břitvy, což na prkýnku se musí hlídat. Pro běžné obtahování není prkýnko obvyklé. Jako obvyklé, se používají řemeny závěsné, nebo napnuté na dřevěných či kovových napínácích. Veškeré napínáky bývají však dost krátké. Kůže na prkýnku se z důvodů pracovní výkonnosti dělají podstatně delší. Je to v podstatě opět o pocitech. Na čem máš pocit, že se Ti bude lépe obtahovat, to si vyrobíš. Typ řemene je stejně jen jednou z částí celku zvaného obtahování. Další je typ pajcunku a v neposlední řadě způsob a zručnost při obtahování. Přeji dobrou kůži a šikovnost při výrobě. Zdravím, Petr. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Zdeněk L.
Příspěvky: 26
Registrován: 27 črc 2009, 10:28

Re: Poradna

Příspěvek od Zdeněk L. »

Díky, tak jdu do řemenu. Nafotím.Z.
NzPerX
Příspěvky: 8
Registrován: 30 říj 2009, 11:14

Re: Poradna

Příspěvek od NzPerX »

PetrS píše:...uděláš pajcunk nebo si jej natáhneš pastou či chromoxidem...
Vazeni pani,
po dokladnom prestudovani mnohych rad a navodov som zistil, ze cesta k hladkej tvari je dlha a hrbolata :D . Ako mi bolo v inom vlakne poradene, skutocne sa pokusim ziskat dalsiu Britvu, cvicnu, aby som ziskal mnohe zrucnosti, ktore su tu popisovane. Dedicny nastroj by som nechcel vystavit svojim zatial nesikovnym prstom.
Otazkou je aj remen. Zial ma na sebe poskodenia. Existuje cesta ako ho opravit? Vyssie inzerovana pasta, chromoxid, zlta, ci cervena atd... Kde sa prosim tieto ingrediencie ziskavaju? Je ich mozne nahradit kozou osetrenou Balistolom, do ktorej je votrety popol s kriedou?
Pri odborne nabrusenej britve obtahujem na kozi s pastou alebo len na surovej kozi bez pasty? Pouziva sa `napajcrovana` koza len pri bruseni 1000 -> 6000 -> pajcrovana koza a pri udrziavani len cista koza?
Vopred sa vsetkym ospravedlnujem ak tieto otazky su na tomto fore popisane, zial prislusne odpovede som nenasiel, resp. z neskusenosti skor nepochopil.

S uctou

NzPerX
adrspach
mentor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Poradna

Příspěvek od adrspach »

Tak pokud chces neco delat mezi kameny 1000-6000. Tak bych to maximalne parkrat obtahl na bavlnenym, lnenym anebo filcovym remenu, abych to zbavil necistot z kamene hrubsiho gritu a nezanasel si jemnejsi.
Remen s kridou je na lesteni moc tim clovek nenabrousi. Jine pasty jsou k mani anebo si vyrobit vlastni. Tyto jsou na dobrouseni/dolesteni uz hotoveho ostri.
Cista kuze je na srovnani ostri pred samotnym holenim.
NzPerX
Příspěvky: 8
Registrován: 30 říj 2009, 11:14

Re: Poradna

Příspěvek od NzPerX »

adrspach píše:... Jine pasty jsou k mani anebo si vyrobit vlastni. ..
Vazeny Mr. Adrspach,
dakujem za promptnu odpoved. Stale je tu vsak otazka:
`Kde jsou k mani anebo jak vyrobit?`

S uctou

NzPerX

P.S. Da sa `regenerovat` zodrata koza?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“