Masamune Tatara Razors

...lidově bagry a kotvy.
Odpovědět
IngCat
Příspěvky: 5
Registrován: 24 kvě 2019, 07:30

Masamune Tatara Razors

Příspěvek od IngCat »

Vážení,
dovolte, abych se krátce zmínil o holícím strojku Masamune Tatara, který je původem z Portugalska. Tento holící strojek jsem na webu nenašel, proto jsem založil nové téma.
Firma Tatara Razors vznikla v Portu v roce 2016. Vycházím z informací, které o sobě pánové uveřejnili na svém webu a z osobní korespondence s Joao Gomes.
Skupina tří strojních inženýrů si předsevzala vytvořit čistý a elegantní holící strojek s prvky minimalismu a jak píší někteří uživatelé ve stylu výtvarné školy Bauhaus. Přiznám se, že je mi Bauhaus, Funkcionalismus, Modernismus velmi blízký. Navíc je z celého designu zřejmá inspirace japonskou precizností při výrobě samurajských mečů.
Při svém návrhu pánové z Porta brali v úvahu zkušenosti uživatelů a zaměřili se na maximální snížení vibrací čepelky a přesného, pevného umístění žiletky v hlavě strojku. Toho dosahují vysokými tolerancemi při CNC obrábění (udávaná přesnost 0,02mm) a především odlišnou konstrukcí uchycení čepelky. Strojek se std. skládá ze tří částí, nicméně ručka strojku při utahování žiletky svou vrchní částí prochází přes bezpečnostní lištu a žiletku svým límcem pevně uchytí až k hlavě strojku. Není tedy dost dobře možné používat ke strojku jinou ručku. Na druhé straně je uchycení žiletky pevné a kolmé a v maximální míře vylučuje vibrace žiletky při holení. Při holení je také, myslím z tohoto důvodu, dobře patrná zvuková odezva řezání vousů.
Musím předeslat, že jsem na Masamune Tatara přesedlal z Blackland Dart (své drobné zkušenosti jsem popsal na jiném místě, zde na fóru). Při koupi jsem váhal, zda zakoupit Feather AS-D2S, prezentovaný jako nejlepší strojek na světě, nebo méně známý Masamune Tatara. Na zahraničních fórech jsou často oba strojky srovnávány. Nakonec zvítězil strojek z Portugalska. Oba jsou celokovové, z nerezové oceli, Feather AS-D2S je vyráběn MIM technologií (přinejmenším hlava strojku), Masamune Tatara je celý obráběn z nerezové oceli AISI 303, stejně jako Blackland Dart. Masamune má kratší a užší ručku, nicméně mám normální ruce a na druhé straně je Masamune obratný při holení problémových míst.
Strojek je dodáván v krabici vyrobené z masivního korku, Porto je největším producentem korku na světě. Krabice je zabalena v černém, hedvábném papíru a zapečetěna pečetí se znakem samuraje. V krabici jsou přiloženy tři žiletky Feather.
Na výběr jsou dvě provedení hlavy strojku, otevřená a uzavřená a samotný strojek je nabízen v tmavém, černém a stříbrném, matném provedení. Ke strojku je nabízen solidní stojánek (je těžký, masivní, strojek bezvadně zapadne).
Objednal jsem si matnou (stříbrnou) variantu strojku s uzavřenou hlavou a stojánek. Celková cena (s dopravou) 188,- EUR. Strojek je tedy levnější než Feather AS-D2S (zejména na českém trhu, kde je Feather AS-D2S na nejmenovaném webu výrazně předražený). Při dopravě z Portugalska je třeba se obrnit trochou trpělivosti, nicméně za 10 dnů byl strojek doma. Informace o zásilce bylo možné přes sledovací číslo prověřovat jak na portugalských stránkách, tak na stránkách České pošty.

K vlastnímu holení. Jak jsem již předeslal, před holením s Masamune Tatara jsem se holil Blackland Dart (a předtím Ikonem OSS, Edwin Jagger, Merkur Futur). Ten rozdíl je výrazný. Blackland Dart je důkladný holící strojek se znatelným pocitem blízkosti čepele, na druhé straně přiměřeně hladký bez podráždění tváře a krku, Masamune Tatara je hladký a jemný holící strojek. Hledal jsem takový strojek pro každodenní použití z kvalitní oceli. Zvolil jsem uzavřenou hlavu, podle převzatých zkušeností ze zahr.webů je při holení s otevřenou hlavou pocit čepele znatelnějsí, ale strojek zůstává dostatečně jemný.
Ručka se dobře drží, neklouže ani s pěnou na povrchu ručky. Pro mé potřeby je dostatečné holit dvoudenní strniště (po víkendu) třemi průchody, během týdne postačuje dvouprůchodové oholení (po a proti vousům). Masamune Tatara je hladký a jemný, bez rizika poranění a dostatečně důkladný. Nalezení správného úhlu držení strojku je intuitivní, na výkresu je uváděný úhel 24st., je tedy ostřejší než úhel držení strojku Feather AS-D2S. Při holení je slyšitelná dostatečná zvuková odezva, při holení strojek zvoní, jak krájí vousy :-) Zatím jsem použil přiloženou žiletku Feather (mýdlo a štětka Edwin Jagger).

Masamune Tatara je jemný holící strojek pro každodenní použití a na celý život. Oholení je dostatečně důkladné bez pocitu pálení tváře. Každý holící strojek má na hlavě vyraženo sériové číslo a ikonu samuraje. To napovídá o odpovědnosti firmy za kvalitu výrobku. Provedení strojku je bezchybné, zřejmě velký podíl ruční práce.
Z tohoto pohledu je podle mého názoru vhodný pro začátečníky. Samozřejmostí ovšem zůstává netlačit na strojek, je dostatečně těžký, aby pracoval sám.

Chtěl bych uvést, že nejsem s uváděnou firmou žádným způsoben svázán, jsem pouze spokojený uživatel. A jsem rád, že také v Evropě je dostupný kvalitní ocelový strojek. Komunikace s firmou je bezproblémová a rychlá.

Dovolte na závěr, abych uvedl odkaz na stránky výrobce (jsou zde uvedeny parametry strojku a další zajímavosti, např.obr. simulace uchycení žiletky ve strojku).

https://tatararazors.com/
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: Masamune Tatara Razors

Příspěvek od vsezved »

Vypadá zajìmavě,

ikdyž nyní jsem se strojky spokojen a vždy si nástroj na holení vybírám podle volného času, rozpoložení, stavu obličeje a momentální nálady. Cena není lidová, ale přesto bych si jej dovedl představit na poličce pod zrcadlem. Jen bych nyní při této ceně potřeboval přesvědčit o tom, že mi posune holení o další level výš.

Gratuluji k luxusnímu kousku a přeji hodně spokojenosti.
IngCat
Příspěvky: 5
Registrován: 24 kvě 2019, 07:30

Re: Masamune Tatara Razors

Příspěvek od IngCat »

Dobré ráno,

zdravím Plzeň jih, jsem z Plzně sever.
Těžko říct, zda Tatara posunul holení o level výš. Nemám zas tolik holících strojků, i když je pravda, že se holím od 18 a jsem ročník 1960. Nicméně ze strojků, které mám, mi asi nejdůkladnější oholení poskytuje Blackland Dart. Je to ale o holení s respektem, expozice ostří žiletky nedává moc šancí na chyby. Hledal jsem strojek pro každodenní ranní holení a to si myslím Tatara plní beze zbytku. Navíc jsem hledal strojek "na celý život". Mám špatné zkušenosti s Merkur Futur, u kterého se mi po několika letech začal odlupovat chrom a proto už nechci nějaké slitiny zinku ale poctivou nerezovou ocel a obráběný výrobek. On ten pocit při holení strojkem z nerezu, obráběném na CNC je opravdu jiný. Mám Edwin Jagger, ten je snad mosazný a mám ho rád, ale oholení s Dartem a teď Tatarou je prostě lepší. Každý jsme jiný, máme různé tváře :-) a souhlasím s názorem, že dobře se oholit je možné s každým strojkem. Je to o přípravě, technice atd. Ale alespoň pro mě nerez vítězí. Mimochodem hledal jsem firmu, která by mi provedla pochromování, a jediná, která jsem našel a byla ochotná je v Českých Budějovicích. Dodací lhůta v řádu 6 měsíců a cena za pochromování na úrovni ceny Merkur Futur. Chápu je, drobná součástka, naplněnost výroby atd.
Původně jsem byl rozhodnutý koupit oslavovaný Feather AS-D2S. Cena je vysoká, alespoň u nás v ČR. Pokukoval jsem i po PILS a strojcích z Ameriky. Feather AS-D2S je v některých příspěvcích na forech zmiňovaný jako příliš jemný a při porovnání je Tatara uváděná jako důkladnější.
Nakonec vyhrálo nenápadné Portugalsko.
Strojek je na rozdíl o Dartu, Ikonu drobnější, no mimimalismus. Na druhé straně je ale obratnější.
Zatím jsem vyzkoušel pouze žiletku Feather. Oholení je i na dva průchody důkladné, bez pocitu pálení tváře a mohu se holit s menším respektem, nemusím se tolik soustředit. Dva průchody myslím pro a proti s drobnými doteky, tam kde ještě cítím vousy. Těch míst je ale málo. Mohu se holit dlouhými i krátkými tahy. Ale jak jsem psal každý jsme jiný, máme různé tváře. Příští týden nasadím zelenou Astru tak uvidím.
Takže na závěr, nevím jestli je to o level výš. Pro mě plní funkci, kterou jsem hledal a navíc vypadá jinak, než ostatní produkce. Je matně pískovaný a v koupelně na poličce ve stojánku vůbec nevypadá špatně :-)
A navíc klukům z Portugalska fandím, myslím, že to vůbec není jednoduché prosadit se při dnešní nadprodukci pěti a vícebřitých, jednorázových "taky holících strojků" nadnárodních firem.
Teď si ale musím na nějaký čas dát pokoj. Jak tady píšete, je to jako zasažení nějakým virem. Ještě je řada strojků, které by stály za vyzkoušení :-)
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: Masamune Tatara Razors

Příspěvek od vsezved »

S vaším názorem, že nerez strojek je obecně kvalitnějšího zpracování musím souhlasit. Mám stejnou zkušenost a to u strojku od Rockwel Razor typ 6S. Původně jsem měl pochromovanou verzi téhož strojku, ale prošel jsem si určitými problémy s pochromovanou verzí. Pochromovaný 6C holil velmi dobře ale když jsem jej porovnal s nerez 6S, pocit z holení se ještě trochu zlepšil. A na poličce se vyjímá lépe a taky se nepoškabává tak jako chromovaný.
sako
Příspěvky: 12
Registrován: 26 kvě 2019, 19:22

Re: Masamune Tatara Razors

Příspěvek od sako »

Zdravím, môžem sa opýtať na grip tohto strojčeka? - nemá tendenciu sa v ruke kĺzať?
Dík.

m.
IngCat
Příspěvky: 5
Registrován: 24 kvě 2019, 07:30

Re: Masamune Tatara Razors

Příspěvek od IngCat »

Dobré ráno,
nějakým podivným řízením zmizely mé srpnové příspěvky, naštěstí jsem si je zazálohoval.

1.8.19

Dobré odpoledne,

dlouho jsem na foru nebyl, pokusím se odpovědět na dotazy.
to sako:
pokud je slovem "grip" myšleno klouzání či neklouzání ručky strojku při "znečištění" mýdlem na holení tak musím konstatovat, že ručka při holení neklouže. Úchop je bezpečný i když mám na ruce mýdlo na holení. Napomáhá tomu jak vzorek na ručce, tak pískování.
to spooky:
neviděl a myslím, že to patří do jiného tématu.

Dovolím si ještě doplnit dosavadní zkušenost s holením Masamune Tatara, v současné době ho používám ke každodennímu ranímu oholení, std. na dva průchody. Žiletka Astra zelená vydrží obvyklou dobu 4 - 6 oholení, žiletky Feather vydrží pochopitelně déle. Tvář není podrážděná a hladká vydrží do pozdních odpoledních hodin, tedy obvyklou pracovní dobu. Pro mě, na dlouhou dobu mám vybráno :-)

22.8.19

Dobré dopoledne,
dlouho jsem na foru nebyl, byl jsem služebně mimo EU.
to spooky:
Feather AS-D2S je myslím více konvenční, tradiční holící strojek. Má delší ručku. Feather AS-D2S je špičkou mezi holícími strojky. Nicméně Masamune Tatara nabízí za stejné peníze více muziky. Doporučuji nakoupit se stojánkem. Dokonce i při koupi obou holících hlav a stojánku je na tom Masamune Tatara ve srovnání s cenou za Feather AS-D2S lépe.
Feather AS-D2S nevlastním, takže nemohu porovnat ale jak jsem uvedl někde výše Masamune Tatara je podle zkušeností ze zahraničních fór při holení o fous důkladnější (agresivnější) než Feather AS-D2S, který bývá hodnocen jako velmi jemný. A proto jsem nakonec zvolil tuto možnost.
Nicméně nechtěl bych ovlivňovat Vaše rozhodnutí. Oba strojky mají špičkové zpracování a bohužel i poněkud vyšší cenu. Je to ale koupě na "celý" život. Myslím, že vydrží hodně dlouho.
Btw. Tatara uvedla na trh novou verzi strojku, Masamune Nodachi. Takže teď "babo raď" :-)
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Masamune Tatara Razors

Příspěvek od Radgost »

Je bych podotknul, že tydy příspěvky nemízí jen tak bez důvodu.
Odpovědět

Zpět na „Holící strojky“