Proběhnuvší woshopy

Kurzy broušení břitvy pro začátečníky i pokročilejší...
Odpovědět
Radgost
admin

Proběhnuvší woshopy

Příspěvek od Radgost »

Dnes v sobotu 30. 11. proběhnul další workshop, kterého se zůčastnil kolega klikis.
Projevil se jako jako velmi schopný učeň.
Nejen že se nám podařilo na ne zrovna rovném ostří břitvy postavit fazetku, což bych už samo o sobě považoval za úspěch, ale dále jsme postoupili na grit kamene 4000 a 8000.
Na finiš už bohužel nezbyl čas, protože kolega musel odcestovat domů na skoro druhý konec republiky.
wor2.jpg
work1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Bob76

Re: Proběhnuvší woshopy

Příspěvek od Bob76 »

Vidět,že se Vám kluci dařilo,to je fajn. Škoda,že mě to teď nevyšlo :(
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
klikis

Příspěvek od klikis »

Já tímto ještě jednou děkuji za to obrovské množství času, které mi Radgost věnoval a za zkušenosti, které mi předal. Byl to velmi poučný den.

Původně jsem chtěl ještě vydržet a dobrousit to do konce, ale přece jen jsem seděl celý den za stolem a čekalo mě ještě více než 370 km cesty domů. Doma jsem ovšem ještě zasedl a více než hodinu věnoval broušení na grit 12000. Výsledek jsem sice už nemohl vizuálně kontrolovat (moje zvětšovadlo na to nestačí), ale výsledkem je Břitva, která krájí vlas téměř po celé délce ostří. Věřím tomu, že když tomuto kameni ještě nějakou dobu věnuji, výsledek se ještě zlepší. Ta tendence tam je.
klikis

Příspěvek od klikis »

Ahoj Radgoste.

Konečně jsem se dostal k dobroušení té Břitvy, kterou jsme u tebe začali. Sice jsem Břitvu po příjezdu z workshopu ještě trápil na Naniwě grit 12000 a proběhlo dokonce i zkušební oholení, ale byl jsem už hodně unavený a výsledek stál za pendrek.

Včera jsem jí věnoval ještě půlhodinku na tom samém kameni a po obtažení jsem zkusil test na vlasu. Bere spolehlivě po celé délce ostří, v některých částech vlas úplně odskočí a je krásně slyšet, jak to šmikne. Oholení týdenního vousu bylo snadné, tváře byly mnohem hladší, než jakoukoliv žiletkou z bagru, kterou jsem vyzkoušel.

Stále se nemám čím podívat, kukátko teprve dorazí. Zkoušel jsem ještě i USB mikroskop. Ne, že by zvětšení bylo nějaké moc velké, spíš se mi nedaří to správně doostřit a když už, tak je špatné světlo a obrázek je nevýrazný. Jinak bych tam byl schopný vidět podobný detail, jako na tvém kukátku.

Mám pocit, že pokud bych Břitvě ještě nějaký čas věnoval, tak by se to ještě drobek zlepšilo. Špička a patka určitě.

Jen se chci zeptat - jak vlastně má vypadat ten vlasový test? Držím vlas v prstech, cca 15 mm od prstů není problém s ukrojením vlasu. Čím dál od prstu, tím více má vlas tendenci uhýbat, cca 30 mm od prstů už neukrojím nic. Je to tak, nebo ještě nemám dostatečně nabroušeno? Co se myslí tím, že dobře nabroušená Břitva dokáže ukrojit volně visící vlas?
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

To krájení vlasu ostřím 15 mm od prstů je v pořádku. Když krájí i dále je to příjemné, ale ne nutné.
Záleží totiž také na tom jak jemný vlas je.

Jen drobná poznámka - i velmi dobře nabroušené ostří nemusí vlas nutně krájet.
Test vlasem se tedy nesmí brát jako absolutní dogma.
Jedná se pouze o informativní pomůcku v kontrole kvality vyleštěného ostří .

U některých brusných keramických kamenů se stává, že vyleští ostří způsobem, kdy dříve ostří, které před jejich použitím přetínalo vlas spolehlivě, prostě tentýž vlas řezat přestane...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

15 - 20 mm od prstu je tak akorát pro zkoušení krájení vlasu. Při větší vzdálenosti už je to závislé na tuhosti vlasu, jeho tloušťce, vlhkosti, kondici a spoustě dalších proměnných. Ono totéž má vliv i na tu krátkou vzdálenost, ale už ne tak výraznou.

Klasické krájení vlasu je - položit vlas na ostří, chvilku počkat a on sám upadne. To není latina, ale mnohokrát předvedený fakt.

Visící vlas je něco jiného. Váha dlouhého vlasu působí jako setrvačník a při pohybu ostří směrem částečně dolů, se vlas ukrojí. Čím pomalejší rychlost a tupější ůhel stačí k ukrojení, tím ostřejší je Břitva.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Workshopy broušení břitvy“