Výběr brusných kamenů + řemene pro začátečníka

Všeobecné dotazy na řemeny, brusné kameny a...
Marťas

Výběr brusných kamenů + řemene pro začátečníka

Příspěvek od Marťas »

Zdravím Vás pánové,
Před cca 2 roky jsem si pořídil novou břitvu SOLINGEN - RALF AUST (5/8" razor with spanish crown). Musím pochvalit provedení a bezproblemové holení. Dosud jsem si vystačil pouze s řemenem, ale teď pociťuji, že by potřebovala nabrousit na kameni. Občas "holka" mírně tahá.

K otázce tedy:
Jelikož nemám brusný kámen pro břitvu - nemám s ním ani zkušenost. Potřeboval bych radu odborníků. Jaký kámen v poměru rozumná cena a kvalita, byste pro začátečníka doporučili.
Vím, že za málo peněz hodně muziky nebude, ale cenově mám strop max 3 500,- (ale pokud se dá sehnat levněji budu rád).

Pošlu návrhy, zároveň bych chtěl sehnat nový řemen. Moc dík za rady a pomoc. Prošel jsem si fórum, ale úplně nemám jasno v tom co by mi postačilo pro obyčejné domácí holení.

Kameny:
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-kamen ... ritev.html

https://dellinger.cz/cs/synteticke-brus ... 66102.html

https://dellinger.cz/cs/brusne-kameny/6 ... 82595.html

https://dellinger.cz/cs/brusne-kameny/2 ... 82401.html

Řemen:

https://www.trendhim.cz/kozeny-obtahova ... SNEALw_wcB

https://www.trendhim.cz/klasicky-obtaho ... eti-p.html

Děkuji za radu. Snad s tím výběrem nebudu za arcitragéda. 😉 Martin
FerencH

Re: Výběr řemene a brusného kamene pro začátečníka

Příspěvek od FerencH »

Ahoj, Marťas.
Ty linky jsou nějaké nOk – stránky nelze zobrazit.
ŘEMEN – kvalitní řemen – napiš na Soukromé Zprávy na Petra S. To co nabízí stránky „trendhim“ má Petr kvalitou o několik tříd výše.

KAMENY celkem do 3500,- kč: potřebuješ v základy alespoň 3 ks grit: 1000 + 3000 + 8000 (plus mínus tak nějak, např 1+3+5+8..). Můžeš ušetřit na kombinovaném 1K/3K nebo 2K/5K 3K/8K apod.. (základem je 1000 a pro začátek Ti postačuje končit na 8K a pak 1-2 kameny mezi tím) a cenově dostupné jsou např. TAIDA – já na nich také začínal.., a pokud Tě to chytne tak časem rozšíříš za vyšší level a pokud ne, pak v tom nebudeš mít tolik nákladů.
.
Na stránkách „brusnékameny“ se dá sehnat. Na „dellinger“ něco také, ale pozor – nebrat na začátek korund, oxid hlinitý, carborundum apod. – s tímto si můžeš experimentovat, až budeš mít v ruce něco obtáhnuto.
Za mne asi tak. F
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Marťas píše: 23 bře 2020, 06:35 K otázce tedy:
Jelikož nemám brusný kámen pro břitvu - nemám s ním ani zkušenost. Potřeboval bych radu odborníků. Jaký kámen v poměru rozumná cena a kvalita, byste pro začátečníka doporučili.
Vím, že za málo peněz hodně muziky nebude, ale cenově mám strop max 3 500,- (ale pokud se dá sehnat levněji budu rád).
Ahoj,
v prvé řadě se zeptám k čemu kámen potřebuješ.
K nabroušení úplně tupé břitvy nebo pouze k obnovení ostrosti poněkud otupělého ostří břitvy?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Marťas,
řemeny jsou skladem a tak stačí mi napsat na můj email.
Tady jsou vystavené - Služby PetraS / Obtahovací řemeny

Tady jsou řemeny

Tady je ukázka na jaké úrovni je
ostrost Břitvy aby dobře holila.

Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Marťas

Příspěvek od Marťas »

Břitva není zcela tupá, pouze potřebuji obnovit ostrost břitu. Když to přeženu, holení teď odpovídá standardnímu oholení obyčejnou žiletkou po druhém použití. Takže oholí, ale občas zatahá.

Koukal jsem na kameny Naniwa i levnější Taidea. Ale někde jsem vyčetl, že Taideu doporučují na nože a nářadí než břitvu. Tak se nechci hned na začátku s výběrem seknout a utratit tisíce za planý pokus. 😉
Ale pokud by stačila Taidea kombinovaná 1000 & 3000 + 8000.

https://www.dimapa.cz/TAIDEA-brusny-kam ... escription

https://brusnekameny.cz/cs/brusne-kamen ... 09147.html

Na řemeny u PetraS mrknu. Dík za pomoc chlapi.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Kameny Taidea neznám, takže je nemohu ani doporučit.
Ještě otázka - umíš břitvu na kamenech nabrousit?
Protože jestli ne, nedoporučil bych to zkoušet zrovna na břitvě Aust.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

S kameny Taidea si vystačíš a jsou pro Břitvy použitelné jako i jiné, jen nejsou tak značkové a finančně nákladné jako např, Naniwa. Za mne doporučuji, odzkoušemo a když zfiltruješ pod FerencH, je zde dost fotek i z mikroskoupu a broušeno na Taidea . Používám i doposud a kombinuji dost s různými přírodními. Ještě Ti chybí nějaký finišer kámen, cenově dostupný slovenský Rozsutec.. např. F
Naposledy upravil(a) FerencH dne 23 bře 2020, 16:49, celkem upraveno 1 x.
FerencH

Příspěvek od FerencH »

Úžasné Petrovi snímky mírně výše v jeho příspěvku a link "ostrost Břitvy", prostě Mistrovská práce a kvalita ostří viz těch „bílých snímků“ :o , co se špatně snímají mikroskopem, stěží málo kdo dokáže…
..
No, a jsme zas tam, jak u většiny začínajících kluků:
- řádně pročíst fórum, pak zjistíš, že krom jiného
- se bez kukátka neobejdeš - alespoň 20 - 30x zvětšení (jsou i 40, 60x) , pokud tedy nemáš mikroskop
- A jak píše Radgost a mírně přeloženo – prvně vyzkoušet a učit se na jiné Břitvě (z Aukra.. za pár stovek, nebo z Číny Gold Dollar apod..).
- a musí to bavit a nedat se odradit prvními neúspěchy :), pak odměnou je pocit oholit se vlastoručně nabroušenou Ostrou Břitvou. :D F
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

FerencH píše: 23 bře 2020, 15:07 Ještě Ti chybí nějaký finišer kámen, cenově dostupný slovenský Rozsutec.. např.
Dovolím si zkopírovat příspěvek PetraS ohledně Rozsutce :

******** citace******
Ešte otázka na majstov brúsičov. Ak svoju britvu nechcem brúsiť z úplnej tuposti, ale iba obnoviť ostrie, ktoré bolo u majstra nasadené a potrebuje "refresh", zvládnem to aj sám s dobre pripraveným Rozsutcom?

NE !!!

Je to kruté, ale pravdivé. Každý brusič má svůj styl broušení a tak se Tvůj výsledek broušení nepotká s výsledkem předchozího broušení a tím pádem nenabrousíš.
Každé broušení začíná z nuly - tedy od Tvého základního kamene pro postavení fazetky a pak postupuješ až do úplného naostření.

Něco jiného je, když si opakovaně brousíš svoji Břitvu na stále stejné sestavě kamenů, ale i tak musíš použít hrubší kameny aby jsi obnovil geometrii ostří a teprve poté můžeš nabrousit.
Když hodně zvětším profil ostří, tak začínáš na tupé Břitvě co má profil ostří "U" a postupným broušením se musíš dopracovat na profil "V".

To jsem popsal jen částečně problematiku proč po nikom nelze pouze "doostřit".

Další problematika je, že Rozsutec není závěrečný finišer pro broušení Břitev, ale má své velmi dobré místo v sestavě při dokončování ostří. Pak jsou zapotřebí ještě dalši kameny pro naostření.
************konec citace**********

TOŽ TAK .
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Souhlasím.
brusný kámen Rozsutec NENÍ finišer.
Odpovědět

Zpět na „Obtahování a broušení“