Nová sada výbavy k holení

Dotazy na vše co se holení týče.
klikis
Příspěvky: 58
Registrován: 24 bře 2011, 08:58
Bydliště: Mladá Boleslav

Re: Nové holení

Příspěvek od klikis »

Chlapi taky jsem nad tím z počátku dost špekuloval. Je jasné, že máme koníčka, chceme z něj mít radost a rádi si nakupujeme nové hračky. Tak jsem si nakoupil nějaká mýdla, štětku, hrnek, pár Břitev, bagr, různé žiletky a začal jsem experimentovat. Na holení musím mít náladu, neholím se každý den, spíš tak jednou za týden, někdy i déle. Proto Břitva, té nevadí dlouhé vousy, jako různým holítkům.

Časem jsem ale přišel na to, že čím víc serepetiček musím při holení použít, tím méně jsem ochotný s tím holením vůbec začít. Dlouhá příprava a s tím poté spojený úklid všeho použitého je něco, co mě spolehlivě odradí.

Celé holení jsem tedy zredukoval na to, že nechám namočit štetku, aby změkla, obtáhnu Břitvu a dám si sprchu. Nebo taky ne, je-li to během dne. Když se odmlží zrcadlo (abych na sebe viděl), namočím hubu, vezmu štětku, zatočím párkrát v kelímku s mýdlem a namydlím vousy. Oholím, namydlím, oholím proti srsti, doladím kontury bradky, nafackuju si vodou po holení a konec.

Následně jen umyju umývadlo a ošetřím Břitvu. Hrnek už používám jen jako součást stojánku na štětku. Bagr používám pouze pokud velmi spěchám, odpadá ošetření Břitvy. Jediné, co měním, je mýdlo (podle nálady chladivé nebo neutrální) a voda po holení (Osage Rub, nebo vzácně něco, co voní drahé polovičce).
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: Nové holení

Příspěvek od vsezved »

Při prvním holení je člověk natěšenej na holení a často se stává, že nevědomky tlačí na strojek, nebo břitvu. Nástroj musí být na tváři položen pod správným úhlem a musí z lehka klouzat po tváři.
Pak dost záleží na přípravě. Mýdlo na tváři nesmí být suché, nebo naopak příliš vodové. Pěna ideálně šlehačkové konzistence. Mýdlo musí dostatečnou dobu působit, aby změkčilo vousy. Pokud mýdlo na tváři zasychá, je lépe znova přemydlit, aby nástroj dobře klouzal.
Někdy je lépe snížit teplotu vody pro přípravu mýdla, dá se tím zlepšit konzistence a stabilita pěny.
Na první holení bych se raději vyhnul žiletce Feather, která bývá perfektně ostrá, ale zase neodpouští chyby a taky neznám ten slantový strojek od Parkera. Každý strojek nemusí fungovat s každou žiletkou. Někdy si říkám, že mám přeci tu nejlepší žiletku, tak proč jsem pořezaný? Může to být třeba tím, že kombinace strojku a žiletky není ideální, prostě si nesedla. A pak taky strojky typu slant bývají povětšinou agresivnější než strojky s klasickou hlavou.
Při napařování někdo mívá problém s kůží, že si ji napařováním moc navlhčí a poté bývá podrážděn.

Nikdo takhle na dálku neumí říct, proč jsi byl pořezaný, ale určitě na tom bude mít velký podíl malá zkušenost.
salamio
Příspěvky: 9
Registrován: 14 dub 2020, 17:25

Re: Nové holení

Příspěvek od salamio »

Díky za tipy a postřehy! Ještě to samozřejmě budu zkoušet, věřím, že to vyladím. Přinejhorším se vrátím k elektřině, ale bez boje se nevzdám :-)
Žiletku jsem použil Mühle a strojek nastavil na 1. Určitě jsem udělal všechny možné chyby: tlačil jsem, nejspíš i blbý úhel, a taky jsem možná i nedostatečně vyšlehal mýdlo, protože jsem pak na žiletce našel kousky mýdla.
Snad se to časem poddá…
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: Nové holení

Příspěvek od vsezved »

@salamio
Ještě jednou jsem se kouknul co máš vlastně za strojek. A vidím, že to není slant, kde je zkroucená žiletka, ale klasická rovná hlava. Ten strojek neznám, ale mám osobní zkušenost se starým Gilette black beauty, kde jsem nepřišel na to, jak se oholit bez podráždění. Zkoušel jsem různé žiletky a asi si strojek/ žiletka /můj obličej dohromady nesedli. Nebyl jsem sice do krve, ale pokožka vždy podřená.

Mimochodem ten strojek na fotce vypadá pěkně. Zkus mrknout na následující video. Je to člověk který má videa se všemi možnými nástroji na holení. Ukazuje i napínání kůže, ...
https://www.youtube.com/watch?v=YX2szG8ft3M

A ještě jedna důležitá poznámka. Nedrž se směru holení dle nějaké předlohy. Každému rostou vousy na různých částech obličeje různým směrem. První průchod při holení táhni strojek po směru (maximálně mírně šikmo) ke směru růstu. Pokud na začátku holení budeš brát proti růstu, je poranění téměř jisté.
salamio
Příspěvky: 9
Registrován: 14 dub 2020, 17:25

Re: Nové holení

Příspěvek od salamio »

Díky za odkaz, na video mrknu.
Zkusím to prostě ještě různými způsoby, dám si bacha na našlehání mýdla, tlačení, a vůbec. Ještě jsem uvažoval, že koupím strojek Mühle Rocca R96, hlavně teda kvůli tomu stojánku, kam se ten Parker nevejde. Třeba to s ním bude lepší, ale je fakt, že ten Parker jsem koupil hlavně kvůli možnosti nastavení agresivity.
vsezved
Příspěvky: 612
Registrován: 12 kvě 2014, 09:35
Bydliště: Plzeň jih

Re: Nové holení

Příspěvek od vsezved »

Věřím, že zkoušením a postupným zlepšováním vychytáš nedostatky. Mám doma dva strojky od výrobce Parker a s oběma jsem spokojen, tak určitě ten tvůj bude též v pohodě. S nákupem dalšího bych ještě chvíli počkal. Pokud jsi měl hodně podrážděnou pokožku, dal bych si tak 2 dny od holení pauzu, ať se stihne pokožka zregenerovat.
Einherjer
Příspěvky: 89
Registrován: 25 lis 2016, 20:02

Re: Nové holení

Příspěvek od Einherjer »

@salamio
Nakoľko ten Parker nemám, tak neviem presne aký je agresívny na nastavený č.1, ale ja osobne by som nezačínal prvý prechod na č.1. Väčšinou to býva málo agresívne - žiletka skoro nič neberie a potom má človek tendenciu tlačiť. Pri nastaviteľných strojčekoch väčšinou na prvý prejazd použijem nastavenie č.4 a až proti srsti použijem napr. č2. Ale nastavenie č.1 to asi na žiadnom nepoužívam.
salamio
Příspěvky: 9
Registrován: 14 dub 2020, 17:25

Re: Nová sada výbavy k holení

Příspěvek od salamio »

Einherjer: na tom může něco být, protože jsem fakt neměl pocit, že by to „holilo“.
sako
Příspěvky: 12
Registrován: 26 kvě 2019, 19:22

Re: Nová sada výbavy k holení

Příspěvek od sako »

Ahoj,
ja som mal Parker Variant a môj kus holil aj na nastavení č.1 - dokonca som s ním holil na jednotke na 3 priechody. Možno to bude fakt o sklone, ale možno je Tvoj kus "posunutý" na jemnejší doraz.
Spomínaný Rocca je napriek plnej lište agresívnejší. Ja som po tom, ako som sa dorezal so starou otcovou Solunou, začal s Muhle R89 a teraz sa holím zase s ním. Na nácvik a aj bežné holenie je to super (aj keď poškuľujem po Rocca s brezovou rúčkou).
Každopádne, fakt nesmieš tlačiť. Ohoľ si s tým iné časti tela (oné...pazuchy) - a prestaneš tlačiť :D
A vždy dbaj na to, aby si žiletkou išiel tam kde je nanesené mydlo, prípadne je koža aspoň vodou dovlhčená. Nasucho to skáče a reže...

Veľa zdaru.
m.
Einherjer
Příspěvky: 89
Registrován: 25 lis 2016, 20:02

Re: Nová sada výbavy k holení

Příspěvek od Einherjer »

Tak trochu som sa nie celkom presne vyjadril. Na nastavení č.1 sa pravdepodobne dá holiť, ale asi len vtedy, keď sa človek holí každý deň. Po týždňovom strnisku sa strojček len kĺže.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“