Ahoj všem,
chtěl bych se s Vámi podělit o můj první pokus renovace břitvy - možná to někomu pomůže, kdo by se chtěl vydat stejnou cestou, jako já. Jsem začátečník, svoji první břitvu jsem si pořídil přibližně před 2 lety přes toto fórum, takže toho o holení ještě moc nevím. Renovace mi ale přišla jako dobrá příležitost, se něco o tomto "řemeslu" přiučit. Nyní k věci.
Když se babička dozvěděla, že se holím břitvou, našla ve svých hlubokých skříních starou břitvu po jejím dědovi. Tato břitva má tedy dlouhou historii, pro mě znatelnou citovou hodnotu, rozhodl jsem se tedy pokusit ji osobně zrenovoval a používat. Nicméně byla ve špatným stavu, napadena korozí, s uštíplou špičkou. Co se ale může stát horšího, než se to nepovede. Pročetl jsem tedy místní i nemístní fórum, jak renovovat, brousit, udržovat, vyzvedl jsem si z půdy rodičů můj starý školní mikroskop, oprášil a dal se do práce.
*pokračování s fotografiemi níže v komentářích*
Renovace rezavé břitvy
Re: Renovace rezavé břitvy
Pro renovaci jsem si sehnal tyto věci:
Natření konzervovacím olejem (olej na šicí stroje) přes noc, poté vysušení ubrouskem. Nějaká veliká změna nenastala
Fungovalo na rez dobře, během procesu břitva "bublala", viditelně odpadávali kousky rzi
- Konzervační olej (olej na šicí stroje); bílý vinný ocet; šmirgl papír 120 a 240; Naniwa brusné kameny #1000/#3000, #10000; Rozsutec
- 1) Konzervovací olej
Natření konzervovacím olejem (olej na šicí stroje) přes noc, poté vysušení ubrouskem. Nějaká veliká změna nenastala
- 2) Bílý vinný ocet na 12h
Fungovalo na rez dobře, během procesu břitva "bublala", viditelně odpadávali kousky rzi
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Renovace rezavé břitvy
- 3) Soda na 2h
Nasodování, jemné nakápnutí vodou, řádné "opatlání" celé čepele, po utření pod mikroskop, výsledek překvapil
- 4) Konzervovací olej na 24h
Poté řádné vyčištění ubrouskem před prvním broušením
- 5) Šmirgl papír 120
Renovace rezavé břitvy
- 6) Naniwa #1000
- 7) Konzervovací olej na 24h
- 8) Naniwa #3000
- 9) Konzervovací olej na 24h
- 10) opakování kroku 6 + 8 do té doby, dokud se mi nezdálo ostří po celé délce rovnoměrné
- 11) Rozsutec
Mám upřímnou radost z toho, jak břitva po mém zásahu vypadá a pevně doufám, že jsem oceli neublížil. Možná už tato břitva zrenovovat nepůjde, to nevím, a tak pokud by se někomu z místních znalých chtělo, rád budu za feedback a radu, jestli pokračovat, nebo raději přenechat renovaci zkušenější ruce (případně se rozloučit).
S úctou, Štěpán.
KAŽDOPÁDNĚ POKRAČOVAT !!!
Je to jako by jsi v polovině výstupu na Petřín řekl, že už vidíš dost města a tak to stačí...
Zbavil jsi čepel rzi, ocel nasákla olejem, začal jsi stavět fazetu a tak teď pokračuj v započatém díle.
Pro tuto čepel je zapotřebí nejprve upravit dvojitý stabilizátor tolik, aby Ti umožnil na kameni přiložit čepel tak, že budeš moct brousit po celé délce břitu. Teď to lze jen v přední části. Dále musíš upravit špičku čepele tak, aby zmizela ta vylomená část. Pak postavit fazetu po celé délce a tu pak nabrousit a nakonec naostřit. Na letité Dámě Tě čeká ještě spoustu práce, ale pak se z ní stane dotýkaná kráska a to je vztah minimálně na jeden furt.
Je to jako by jsi v polovině výstupu na Petřín řekl, že už vidíš dost města a tak to stačí...
Zbavil jsi čepel rzi, ocel nasákla olejem, začal jsi stavět fazetu a tak teď pokračuj v započatém díle.
Pro tuto čepel je zapotřebí nejprve upravit dvojitý stabilizátor tolik, aby Ti umožnil na kameni přiložit čepel tak, že budeš moct brousit po celé délce břitu. Teď to lze jen v přední části. Dále musíš upravit špičku čepele tak, aby zmizela ta vylomená část. Pak postavit fazetu po celé délce a tu pak nabrousit a nakonec naostřit. Na letité Dámě Tě čeká ještě spoustu práce, ale pak se z ní stane dotýkaná kráska a to je vztah minimálně na jeden furt.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Mnohokrát děkuji za rychlou odpověď! Podpory si vážím a jdu tedy v renovaci pokračovat, následný progress přidám.
Hlavně buď trpělivý a vytrvalý a postupně se dopracuješ výsledku a zároveň přijdeš na to, že někdy ta cesta sama o sobě Ti dá mnohem víc, než samotný výsledek. Malými krůčky zlepšuj a uvidíš, že se bude dařit.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Určitě pokračovat! Jen bych zkusil přidat ještě nějaké jemnější smirky na boky čepele a další kámen mezi Nanivu a Rozsutec.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Ahoj,
Gratuluji k pokroku.
A) Ten stabilizátor bude třeba vzít každopádně i 2 mm – prostě vybrousit / podbrousit pod úroveň roviny ostří, aby při dalším broušení fazetky jsi na něj zase nenarazil – mít rezervu, cca viz foto
EDIT - no a stabilizátor odbrousit i z obou boků - plynulý přechod od spodu a výše směrem k hřebu Břitvy již může být více masy kovu..
--
B) A špičku – vybrousit úlomek do oblouku, asi takto – viz foto. Variantně by šlo i zkrátit celou čepel na špičce, ale to je zkrácení Břitvy až o 5 mm.
--
Záleží na vybavenosti nářadí co máš doma, dobrý je diamant kotouček, případně postačí i mini Dremel (rychlootáčková bruska). Smirkem by ses udřel, pilník na oceli bude jak koza na ledě.
Pokud broušení na rotujícím kotoučku, pak pozor – nepřehřát ať si nevyžíháš strukturu materiálu, prostě broušení často přerušovat, aby okolí materiálu bylo jen vlažné – potem můžeš ochladit vodou a pokračovat.
--
Prvně si udělej tyto úpravy a až poté
- dej na 1K Naniwu vytvořit rovinu ostří zejména před tím opraveným stabilizátorem
- až pak bych si hrál s tvořením fazetky na dalších šutrech
EDIT2 - nebo takto
Gratuluji k pokroku.
A) Ten stabilizátor bude třeba vzít každopádně i 2 mm – prostě vybrousit / podbrousit pod úroveň roviny ostří, aby při dalším broušení fazetky jsi na něj zase nenarazil – mít rezervu, cca viz foto
EDIT - no a stabilizátor odbrousit i z obou boků - plynulý přechod od spodu a výše směrem k hřebu Břitvy již může být více masy kovu..
--
B) A špičku – vybrousit úlomek do oblouku, asi takto – viz foto. Variantně by šlo i zkrátit celou čepel na špičce, ale to je zkrácení Břitvy až o 5 mm.
--
Záleží na vybavenosti nářadí co máš doma, dobrý je diamant kotouček, případně postačí i mini Dremel (rychlootáčková bruska). Smirkem by ses udřel, pilník na oceli bude jak koza na ledě.
Pokud broušení na rotujícím kotoučku, pak pozor – nepřehřát ať si nevyžíháš strukturu materiálu, prostě broušení často přerušovat, aby okolí materiálu bylo jen vlažné – potem můžeš ochladit vodou a pokračovat.
--
Prvně si udělej tyto úpravy a až poté
- dej na 1K Naniwu vytvořit rovinu ostří zejména před tím opraveným stabilizátorem
- až pak bych si hrál s tvořením fazetky na dalších šutrech
EDIT2 - nebo takto