JJ, u mne se opět projevil časový vývoj zkušeností: ať má řemen své NEMĚNNÉ JEDNO místo. Proč?
Kdysi jsem nechal zánovní PS řemen v koupelně.. . infarkt – na zánovním žlutém byl tmavý flek – větší kapka od vody, asi jen dotek od mokrého ručníku (doma mám tři ženské, koupelna furt v provozu) a obdobně i 2x to bylo i v kuchyni na háčku vedle útěrky, tmavší stopa po kapce a jak ztékala dolů..
Závěr: již přes rok má Řemen SVÉ JEDINEČNÉ MÍSTO, žádná výjimka, nepřesouvat!!! U mne je to v obýváku zboku sektorové skříňky s háčkem ve výšce očí a i když neobtahuji, se mi stane .. jdu kolem, řemen natáhnu, párkrát přetáhnu / očistím dlaní a řeknu „nazdar kamaráde“, juknu na manželku jak si zaťuká na čelo a ve finále jsou všichni spokojení!
F
---
PS. Voda a řemen.. Bylo ve fóru zmiňováno, že voda na řemenu nenávratně poškodí / může poškodit povrch řemene. Pod mikroskopem a po zaschutí jsem tehdy ihned ověřoval i opakovaně později (dny týdny): tmavší 3-4 flíčky (1 cm až šlic po stékající kapce 10 cm). Postupem času a zejména s používáním Řemenu tmavší plochy splynou s okolím povrchu řemen, mikroskopická struktura povrchu řemene nebyla a není dotčena – v lokalitě těch tmavších ploch jsou mikroskopické snímky stejné jako jinde.
Výška zavěšení oka závěsného obtahovacího řemene
Re: Výška zavěšení oka závěsného obtahovacího řemene
Věci mají duši a často mi připadá, že vnímají jak s nimi zacházíme. Dokonce na to existuje odborně zábavná literatura (Proč se věci mstí - Edward Tenner) a tak pohladit "věc" ke které máme osobní vztah, mi přijde jako naprosto normální, vždyť s námi sdílejí čas a prostor a jsou námi dotýkané.
Na mikroskopické úrovni se struktura kůže příliš nemění, ale na rovině povrchu dojde k docela výrazné změně. Když přiložíš nožové pravítko na povrch kůže kde působila voda, tak zjistíš, že jsou tam prolákliny a to je to nemilé poškození. Kůže sama o sobě přijímá vzdušnou vlhkost a má podle toho snahu se "kroutit". Pevná povrchová škára nasává méně a porézní vrstva více a také se více rozpíná, ale vše se děje na celém povrchu rovnoměrně a tak po uschnutí nejsou ty změny patrné. Něco jiného je, když voda působí na malé ploše řemene a ještě je té vlhkosti mnohem více než je vzdušná vlhkost. Pak po zaschnutí té plochy dojde ke "scvrknutí" škáry a tím pádem se oproti okolí propadne. Potom při obtahování už nejede ostří po celé ploše řemene, ale jen po těch částech které se nescvrkly. Projevuje se to těmi rozdílnými barvami povrchu a hlavně na lesku plochy jsou ty propadliny dobře vidět. Nepomáhá na to ani celý řemen navlhčit a čekat, že po zaschnutí bude plocha rovná - nebude - ověřeno (a to nemluvím o dalších následcích). A tak je zapotřebí si hlídat cákající vodu, jinak páchá škodu.
Na mikroskopické úrovni se struktura kůže příliš nemění, ale na rovině povrchu dojde k docela výrazné změně. Když přiložíš nožové pravítko na povrch kůže kde působila voda, tak zjistíš, že jsou tam prolákliny a to je to nemilé poškození. Kůže sama o sobě přijímá vzdušnou vlhkost a má podle toho snahu se "kroutit". Pevná povrchová škára nasává méně a porézní vrstva více a také se více rozpíná, ale vše se děje na celém povrchu rovnoměrně a tak po uschnutí nejsou ty změny patrné. Něco jiného je, když voda působí na malé ploše řemene a ještě je té vlhkosti mnohem více než je vzdušná vlhkost. Pak po zaschnutí té plochy dojde ke "scvrknutí" škáry a tím pádem se oproti okolí propadne. Potom při obtahování už nejede ostří po celé ploše řemene, ale jen po těch částech které se nescvrkly. Projevuje se to těmi rozdílnými barvami povrchu a hlavně na lesku plochy jsou ty propadliny dobře vidět. Nepomáhá na to ani celý řemen navlhčit a čekat, že po zaschnutí bude plocha rovná - nebude - ověřeno (a to nemluvím o dalších následcích). A tak je zapotřebí si hlídat cákající vodu, jinak páchá škodu.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Výška zavěšení oka závěsného obtahovacího řemene
Tak jste mi v posledních příspěvcích umožnily poznat, proč holení nejen břitvou je životní filozofií...