Začátky břitevNičení

Tomas8

Začátky břitevNičení

Příspěvek od Tomas8 »

Ahoj pánové,
Také jsem před časem pořídil pár břitev - vše staré, použité, většinou Solingen a v docela dobrém stavu. Jak znám z filmů, uřízl jsem kus kůže, napajcoval brusnou pastou, břitvy vyčistil a obtáhl na pásku. S každou z nich jsem se oholil, bylo to někdy lepší, někdy nic moc. Ale šlo to. Vlasový test zvládly asi jen dvě z nich.
No a pak jsem objevil vaše fórum, kde jsem se dozvěděl, že nabroušená břitva vypadá asi ještě trochu jinak. Brousicí workshopy se bohužel teď nepořádají a ještě asi dlouho nebudou. Rád bych tady našel někoho z Prahy nebo okolí, kdo by byl ochotný nejen břitvu nabrousit, ale zkouknout, poradit co a jak a tak. Prostě si taky trochu pokecat u broušení.
Jasně, že čekám radu, ať si to tu nejdřív pročtu a pak si koupím nějaké kameny. Už jsem tu něco načetl, ale přesto bych tu rád našel někoho, kdo by byl ochotný.
Skoro nikdo tu nikdo nemá u jména bydliště, tak se těžko orientuji.
Jméno vlákna očekává fotky, tak časem budou 😇
Pokud admin usoudí, že můj příspěvek patří jinam, tak ho klidně přesuňte.
Díky T.
PetrS
mentor

Re: Začátky břitevNičení

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Tomas8 a vítej mezi námi.
Není nad povídání si o broušení přímo nad kameny s Břitvou v ruce. Proto se kolegové schází v Uherském ostrohu aby si nejen vyměňovali zkušenosti, ale také rovnou ukázali co a jak s Břitvou na kamenech. Jenže současný stav nám tuto možnost zrušil a tak máme "jen" to povídání a psaní tady na foru. Dokonce i kolega Radgost byl donucen přerušit své workshopy. Naštěstí je tady za ta léta už tolik
informací, že je skutečně jen minimum otázek, na které by jsi zde nenašel odpovědi a pokud se taková otázka vyskytne, tak jsou zde ochotní kolegové kteří rádi poradí a dotazy zodpoví. Proto doporučuji jak jsi sám napsal - číst a číst a prohlížet - a uvidíš, že budeš spokojený se zdejšími informacemi. Fotky jsou báječná věc, protože jedno podívání nad tisíc slov povídání. Jestli máš fotky svých Krásek, tak je sem přidej a rádi se pokocháme spolu s Tebou.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@Tomas8: Na toto byly nejlepší srazy v Praze na Žižkově. Až se zlepší epidemiologická situace tak snad kolega Mons nějaký sraz uspořádá.
Tomas8

Příspěvek od Tomas8 »

Díky za uvítání. Fotky určitě nějaké přidám, ale zase nečekejte žádné exkluzivní kousky. :-)
jasně, že tady i jinde čtu a učím se. Ale je to stejné, jako s autem - po přečtení vyhlášky 100 se ještě z nikoho žádný řidič nestal.
Proto bych rád uvítal alespoň "zkušební jízdu" .
to ater: super, sraz na Žižkově by byl ideální. nebo si alespoň zkusím domluvit něco přes SZ. třeba nabrousit jednu břitvu i bez mé přítomnosti - jen abych poznal, jak může vypadat oholení s opravdu ostrým kouskem.
Nechci naslepo nakoupit kameny za desetitisíce. Nejspíš je ani nepotřebuji. Možná jen něco na udržování. Ale to by bylo fajn probrat osobně.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@Tomas8: Pokud jde o broušení břitev tak to hodně špatně načteš a kameny je nejlepší si osahat, jsou mezi nimi často propastné rozdíly. Něco se dá pochytit na youtube, ale jak píšeš je lepší vidět jak to dělají jiní a případně pak když ti někdo jinej kouká pod ruce a řekne co děláš správně a co naopak špatně.
Tomas8

Příspěvek od Tomas8 »

Přesně... ! To je to, co sháním.
Škoda, že většinou u nicku nemíváte bydliště, bylo by jednodušší někoho sehnat.
Já mám doma nějaké činské kameny až do 3000 na broušení nožů z eBay o rozměrech 15x2cm, což je na břitvu úzké.
Je možné břitvu dobrousit jen na řemenu s pastou bez použití kamenů? Jak vypadá pod mikroskopem nevím, mám maximálně lupu 10x se kterou opravuji hodinky. S každou břitvou se sice okolím, ale není to Bůh ví co.
A je někdo v Praze, kdo by mi ji nabrousil? Předem díky.
mons

Příspěvek od mons »

Určitě až se otevřou restaurace, tak rád něco vymyslim. Už mi to schází.
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

@Tomas8: Na řemenu můžeš ostří doladit a nebo zachránit když už to není ono, ale pokud je břitva dost tupá tak už ti to nepomůže a není to ono, protože na řemeni ostří zaobluješ, ale ty ho potřebuješ vybrousit do ostrého V. Používám lupu z číny 40x zvětšení s přísvitem.
Já se teď do broušení nehrnu, protože jsem tak měsíc na tom špatně s časem.

@Mons: Abychom tam neseděli se štíty jak brusiči. :-) Taky už mi to schází.
Palo

Příspěvek od Palo »

Chlapi, nemůžu číst vaše příspěvky, hned mám chuť se přidat. Je to jako před žíznivým se napít vychlazeného piva.
Tomas8

Příspěvek od Tomas8 »

:D
Tak co ti brání se přidat? Venku už je teplo, tak břitvu, brousicí kameny a to vychlazené pivo do batohu a můžeme dát workshop v parku, v lese, u Vltavy... kdekoli. Když budeme od sebe 2m, tak se nemůže nic stát. Já ale až po prázdninách, začátkem března.
Odpovědět

Zpět na „Pokec o všem co za to stojí“