Poděkování, představení

Mišmaš informací, které se nevměstnají do jiného tématu
Odpovědět
gln

Poděkování, představení

Příspěvek od gln »

Přeji dobrý den Vám všem…

Chtěl jsem pozdravit a zároveň Vám všem poděkovat za toto skvěle fungující fórum… Máte mé hluboké uznání a respekt za to, jakým způsobem sdílíte své znalosti, názory, zkušenosti. Při čtení příspěvků si připadám, jako bych se pohroužil do zcela jiného světa, než je v současnosti všude kolem nás…

Jak jsem se k Vám dostal? Už nějakou dobu jsem, v souvislosti s takovým (nevím úplně, jak to správně nazvat) vnitřním „usebráním se“, přemýšlel, mimo jiné, i o návratu k tradičnějšímu způsobu holení. Asi by se to mohlo zdát zvláštní, proč zrovna holení. No… Myslím si, že rituál spojený s touto tradiční (zejména) mužskou činností za to stojí… S dýmkou v ústech a s lahodným Ardbegem v glencairnu jsem se nechal unášet v moři svých myšlenek… A tak mi v mysli vytanula: Břitva!
No ano! Ale dám to? Začal jsem hledat. Cesta se zdála docela jednoduchá – ovšem s výsledkem nejistým… Jsa člověkem opatrným, stanovil jsem si cíle dílčí. Prvně – dát do ústraní tu svou, všude vychvalovanou a prosazovanou, vícebřitou kamarádku. A pak koupit pořádné mýdlo, Jezevčici, kamenec a… holící strojek.
Tady jsem se však zarazil. Holící strojek? Ano, znám, na vojně i krátce po ní mi byl druhem věrným… Ale říkal jsem přece Břitva! Ale, co když…
A tak jsem pátral dál a našel videa o holení shavettou. Jasně, shavetta… to by mohla být cesta! Vypadá to celkem podobně, není to taková investice, naučím se – a pak… A tak jsem to zrealizoval. Objednal jsem v jednom obchodě a s napětím očekával balíček. Po jeho rozbalení jsem si nechal den na cvičení úchopu a „holil“ jsem se naprázdno, bez žiletky. Druhý den, zarostlý třídenním strništěm, jsem se odhodlal oholit se. A povedlo se. Jen s jedním drobným říznutím. Oholení možná nebylo úplně ideální, ale daleko hladší, než oholení vícebřitem. Měl jsem z toho radost, jako malý kluk. A nemohl se dočkat dalšího holení. Realizoval jsem ho za dva dny. Tentokrát bez pořezání, výsledek se mi však zdál horší, než napoprvé. Nevadí… Alespoň je co zdokonalovat a příště to bude lepší… A bylo.

Tak, to jsou mé začátky.

V době, kdy jsem očekával balíček jsem našel Vaše stránky. A začal číst a číst a číst… Jsou nevyčerpatelnou studnicí informací. Teď už vím, že holení shavettou se holení Břitvou podobá, ale není to úplně ono. Zejména díky typu břitu, sklonu nástroje... Různé typy mydlení – začal jsem používat misku a vodu z Brity; napaření obličeje – opravdu to funguje; použití oleje před oholením – tady nevím, spíš ne, pouze zkouším jen máznout prstem s kapkou Avirilu kolem bradky kvůli dorovnání kontur – přes pěnu pořádně nevidím a úplně „nasucho“ si pokožku nechci dřít…
Přemýšlím, na co dalšího bych se Vás zeptal, ale nic mne nenapadá. Všechno se tu dá najít – alespoň na všechny mé otázky jsem tu odpověď našel… Prozatím :-)

Pokračování? Začínám střádat. Nejprve řemen na obtahovaní. Poté Břitvu. Mou vysněnou Královnou se stane některá z Krásek ze dvora Thiers Issard. To vím jistě. Mám totiž určitý citový vztah k Francii a tak jiná cesta není možná. A ze stejného důvodu to bude, po vypotřebování toho současného, i mýdlo Le Pére Lucien (poděkování členu badys). Jejich stránky a filozofie rodinné firmy mne nadchly.
A také zvažuji, zda mezitím, co budu čekat na Královnu, nezvolím v „mezistupni“ nějakou cenově přístupnější Paní nebo Slečnu… Abych byl, jako správný muž, připravený na příchod Vyvolené. Samozřejmě bych pak na ni nezanevřel, stala by se Dvorní Dámou, se vším uznáním a výsadami…

Tak, to je něco málo o mé maličkosti… Je mi ctí tu být s Vámi…

Jirka
Mors omnibus communis...
PetrS
mentor

Re: Poděkování, představení

Příspěvek od PetrS »

Ahoj gln a vítej mezi námi.
Tvoje představení je velice romanticky zabarvené a plně odpovídá zdejšímu gentlemanskému prostředí.
Prošel sis už fází šavety a přechod na Břitvu budeš tak mít snazší, jen je zapotřebí si uvědomit, že pokud má Břitva tovární "broušení" tak pro holení je prakticky nepoužitelná, ale to už zde bylo mnohokrát popsáno a potvrzeno. Píšu to jen proto aby jsi neměl hned na začátku holení Břitvou pocit, že Břitva není až to pravé ořechové. Je však dobré si to vyzkušet na vlastní kůži a pak nechat Břitvu nabrousit a budeš tak mít možnost porovnávat. Rozdíl mezi žiletkou a ostřím nabroušené Břitvy je dost výrazný a tak si tady můžeš ten rozdíl porovnat. Stejně tak je pro holení důležité obnovovat ostrost Břitvy na obtahovacím řemenu při každém holení. Používej řemen z kvalitní kůže větší délky než je obvykle nabízených 35cm pracovní plochy a hlavně bez pajcunku, jen čistá hladká kůže. Jak takový řemen vypadá se můžeš podívat sem a porovnat rozměry.
Přeji Ti na našem foru spoustu informací a příjemného čtení.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
gln

Příspěvek od gln »

Ahoj PetrS.

Děkuji za přivítání… :-)

O stavu Břitev, které většina prodejců deklaruje jako „shave ready“ mám, především díky tomuto fóru, už svou představu. Počítám s tím, že stav takové Paní budu muset před jejím prvním použitím řešit a tedy oslovit nějakého zkušeného brusiče. I když je pravda, že jsem tu v Obchodní sekci našel dva prodejce, kteří nabroušení Břitvy před jejím prodejem deklarují… Minimálně u jednoho jsou tu i pozitivní zpětné reakce. Anebo v sekci bazar se občas vyskytnou zajímavé nabídky. Pro ten můj „mezistupeň“, tedy budoucí Dvorní Dámu...
Nabrousit Ji sám nezvládnu – především z toho důvodu, že nemám na čem. A kameny, mikroskop – to je docela nákladná záležitost… A taky zkušenosti mi chybí, samozřejmě. A i kdybych si dokázal představit (jako že si to popravdě představuji), že bych se k nákupu kamenů dopracoval, tak to rozhodně nebudu zkoušet na drahé Břitvě. A určitě bych se v tom případě chtěl zúčastnit nějakého workshopu. Ale… To je vzdálenější a zatím snová záležitost.

Na Tebou zmiňované odkazy jsem při brouzdání tímto fórem narazil… I na další. Některá fota jsou fascinující…
Stejně tak obtahovací řemen. Dovolíš-li a budeš mít prostor a čas, tak Tě rád oslovím a řemen od Tebe objednám. Bude mi ctí ho používat.

S pozdravem všem… Jirka
Mors omnibus communis...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Určitě si vybírej Břitvu kterou prodejce bude nabízet s vlastním nabroušením, nebo pokud koupíš od klasického prodejce, tak nechej nabrousit. Řemeny mám skladem, ale to mi napiš na můj email.
8-)
gln

Příspěvek od gln »

Určitě se časem ozvu... Díky, J. ;)
Mors omnibus communis...
Palo

Příspěvek od Palo »

Ahoj Gln, krásný příběh krásně napsaný.
Gratuluji k rozhodnutí vstoupit do světa mokrého holení. Po prvních krůčcích budou další a další a další budou přibývat .Přeji mnoho krásných a příjemných zážitků.
Naposledy upravil(a) Palo dne 25 úno 2021, 21:51, celkem upraveno 1 x.
Zagarne

Příspěvek od Zagarne »

vitej na foru. rikal jsem si, ze jsem ten avatar uz nekde videl a zjistil jsem, ze toto forum a dymka.net maji cim dal vic spolecnych prvku :D akorat ja jsem sel opacnym smerem, ale vysledek je stejny - cim dal vetsi pruvan v penezence a spousta prijemnych chvil stravenych uslechtilou cinnosti
gln

Příspěvek od gln »

Buďte zdrávi…

@Palo – Díky za přání… Ano, první krůčky, tak se v tuto chvíli vnímám… :-)
Batole, co se na nožky zvedlo, po světě prvně rozhlédlo a v mateřské školce nyní pobývá… A už těší se do školy – té základní. Po večerech tajně Slabikář do rukou béře a písmenka postupně načítá, v Početnici první příklady skládá… Bude to cesta krásná… :-)

@Zagarne – Díky za přivítání… Ano, je tomu tak. Mému prozření vedlo právě při dýmce zadumání... A té, v mé cestě k ušlechtilým činnostem mužským, předcházelo poznávání tajů moku lahodného, skotská whisky zvaného… Zejména ta z ostrova Islay mi zachutnala… A co víc, i mé milované ženě chutná a i při ochutnávání tohoto moku mne věrně provází...
A ano, všiml jsem si téhož. Tvůj avatar je také výrazný… :-)
Mors omnibus communis...
Palo

Příspěvek od Palo »

A tato cesta vede jenom dopředu...Koho tento svět jednou uchvátí, nenechá ho ohlížet se za sebe, jen vpřed...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Tvoje spokojenost gln je moje potěšení.

Gratuluji k nádhernému vstupu do světa nejjemnějších ostří a od teď už bude holení Břitvu jen lepší a návykovější a zároveň se stane relaxačním zážitkem.

Přeji Ti spoustu pohodových holení a stále dobré ostří, P.
Odpovědět

Zpět na „Všeobecně o břitvách a nádobíčku kolem holení - PelMel“