Ballistol Universal Oil
Re: Ballistol Universal Oil
V poslední době raději používám kameliovy olej.
Mno, jedná se o rostlinný olej a jako takový bych jej nedoporučoval pro dlouhodobější konzervaci ocelí.
Ale Ballistol je taky přírodní, ne? Řekl bych že dokonce rostlinný, živočišný v něm asi nebude. A minerální taky ne...
Ballistol je kosmeticky neutrální, nežlukne a velice dobře konzervuje. V době svého vzniku (WWI) byl určený pro armádu a doporučován i pro dočasné ošetření lehčích střelných poranění a to rostlinné a živočišné konzervační oleje neumožňují právě proto, že žluknou a breberky pak mají prééé. Ostatní čistě minerální oleje (většinou ropné produkty) mají zase problém s tou kosmetickou "neutralitou".
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Složení:
Ballistol contains medicinal grade mineral oil, alkaline salts of oleic acid, several alcohols, Benzyl Acetate and an oil from vegetal seeds. The mineral oil is unchlorinated and conforms to the specifications of US Pharmacopeia XX. As an aerosol Ballistol contains 33.8% VOCs. As a non-aerosol it contains 5.3% VOCs.
Ballistol contains medicinal grade mineral oil, alkaline salts of oleic acid, several alcohols, Benzyl Acetate and an oil from vegetal seeds. The mineral oil is unchlorinated and conforms to the specifications of US Pharmacopeia XX. As an aerosol Ballistol contains 33.8% VOCs. As a non-aerosol it contains 5.3% VOCs.
Ahojte po brusenì historickych britiev Tenis,Clauburg sa mi začali objavovať tmavè fliačky na čepeliach britiev ,pritom boli naolejovanè balistolom ?.Tak som sa rozhodol zaexperimentovať ,kupil som Kameliový olej a zmiešal z Balistolom v pomere 1:1 a naniesol na britvy .Asi čas ukaže či to funguje .
Zdravì Chlpos57 :-)
Ballistol sám o sobě dobře konzervuje, ale při dlouhodobému uložení se může stát, že ocel natáhne vodu pod olej a pak se začnou ukazovat flíčky. Důležité je vědět, že rez na čepeli se začne objevovat už v řádech minut a i když není přiliš vidět, tak tam je a stačí silnější zvětšovák a najdeš flíčky i v průběhu broušení. Kdysi jsem si myslel, že tak rychle to reznutí nemůže postupovat a tak jsem nechal právě broušenou Břitvu ležet na stole a šel si vypít kafe a po návratu za cca 15 min. jsem se nestačil divit Samý flek, a tmavé skvrny a na mně lezl další infarkt. Tehdy jsem dal čepel pod mikroskop a divil se ještě více. Rez byla silně viditelná a byl dost problém ji odstranit beze stop. Od té doby nenechám čepel ani na pár minut bez dobrého osušení a konzervace. I tak se může stát, že rez zahájí svou mikro práci a okem to není vidět a olej to sice zakreje, ale nemusí úplně zastavit. Stačí aby skvrnka byla předem nasáklá vodou a olej se tam už nemá kam vsáknout a za pár týdnů je problém.
Poznání:
sušit, sušit
utírat, utírat
olejovat, olejovat !!!!
Poznání:
sušit, sušit
utírat, utírat
olejovat, olejovat !!!!
Dnes používám ke konzervaci břitev uložených ve standardním, suchém prostředí domova už pouze výhradně čistý minerální olej.
Ballistol používám především pro Břitvy které mám v "provozu" a mají krátkou dobu odpočinku a díky přírodnímu složení oleje, jej nemusím tak pečlivě odstraňovat před holením.
Pro dlouhodobé uložení Břitev je určitě lépe používat čistě minerální olej, protože tak rychle nevysychá a vodoodpudivost je u něj vysoká. Každopádně je důležitá prevence a co nejrychlejší vysušení a napuštění olejem a to platí dokonce i pro mnohé "nerezové" Dámy. Rez se snadno objeví i pod zlatem a tam je to docela vážný problém a dilema. Buď zůstane zlato a rez, nebo se odstraní rez a s ní odejde i zlato.
Prostě bez kvalitních olejů to nejde...
Pro dlouhodobé uložení Břitev je určitě lépe používat čistě minerální olej, protože tak rychle nevysychá a vodoodpudivost je u něj vysoká. Každopádně je důležitá prevence a co nejrychlejší vysušení a napuštění olejem a to platí dokonce i pro mnohé "nerezové" Dámy. Rez se snadno objeví i pod zlatem a tam je to docela vážný problém a dilema. Buď zůstane zlato a rez, nebo se odstraní rez a s ní odejde i zlato.
Prostě bez kvalitních olejů to nejde...
Ahojte skušam zmes olejov na dlhodobé konzervovanie britiev ,pomer je 1:1:1 a to jeden diel Balistolu jeden diel Kamelioveho oleja jeden diel Šicoleja ,po zmiešaní je to emulzia .
Zdravì Chlpos57 :-)