Založené téma, aby z obchodní sekce
viewtopic.php?f=35&t=3486
šly příspěvky správně mimo obchod= např sem. A nejen to.
----
Věřím, a pokud se mi v 9/2021 dostanou do rukou nabízené výkovky - polotovary od "Petra", že o názory k dalšímu vývoji zpracovaní výbrusu atd Břitev se:
a) rád podělím, získám zkušenost, rady atd.
b) nebo jakékoli jiné vyjádření, jak na výbrus kalených čepelí a další jejich vývoj.
c) apod názory, postřehy či jiné osobní zájmy o některou čepel (pokud jich tedy budu mít více... a to v této době založení vlákna 9/2021 fakt ještě nevím, nejsem vlastníkem)
...
Poznámka raději předem: jde o VÝBRUS, ne o ostření, broušení fazetky!
..
PS. Čti i pár příspěvků z r 2011! Zde
viewtopic.php?f=43&t=978
Kalený polotovar čepelí Břitev a jak dál?
Re: Kalený polotovar čepelí Břitev a jak dál?
Ahoj,
.. výchozí stav polotovarů je zde.. viewtopic.php?f=35&t=3486
a zde foto detail --
4 kousky polotovoru a po mírném srovnání mají výšku čepele něco nad 21 mm (6/8), 2 kousky nad 16 mm (5/8).
Tak v 1. kroku jsem výkovky 6 ti Břitev:
- očistil od okují, v místě budoucího ostří pak tl. 0,9 – 1,3 mm
- zarovnal na DMT, jak sedí „+ -„
- zarovnal partie krčku a kličky a hrubě hřbet + vysmirkoval předběžně na 0,6K grit v partii krčku a hřbetu
- a ladil stabilizátory
F
.. výchozí stav polotovarů je zde.. viewtopic.php?f=35&t=3486
a zde foto detail --
4 kousky polotovoru a po mírném srovnání mají výšku čepele něco nad 21 mm (6/8), 2 kousky nad 16 mm (5/8).
Tak v 1. kroku jsem výkovky 6 ti Břitev:
- očistil od okují, v místě budoucího ostří pak tl. 0,9 – 1,3 mm
- zarovnal na DMT, jak sedí „+ -„
- zarovnal partie krčku a kličky a hrubě hřbet + vysmirkoval předběžně na 0,6K grit v partii krčku a hřbetu
- a ladil stabilizátory
F
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) FerencH dne 20 zář 2021, 05:43, celkem upraveno 2 x.
V 2. kroku jsem si odskočil na 1/2 hod k pásovce - Pásovka Parkside Lidl
- Že vyzkouším nějak začít výbrus, prostě zda lze či nelze
- Na pásovce jsem bral na konci pásu / náběhu na již dost jetém smirku P180
- Čepel v její výšce tak stáhnul z tloušťky o cca 1,5 mm
- Ale „dole“ v místě budoucího ostří tl. 0,5 – 0,7 mm /níže zatím nejdu
- -----
Na finální dohotovení výbrusu se budu muset zamyslet jak dál – nějaký přípravek apod. Pouze držet ručně a střídat strany čepele pro finální zpracování asi není ono.
Optimum by byly dva kotouče cca 50 mm a mezi nimi to doladit
..
Zatím nevím, ale ten „první“ výbrus si asi troufnu předpřipravit u všech 6 čepelí
F PS Až bude více času .. vše v plné velikosti - FOTO dám na rajce,cz... dejte mi čas
- Že vyzkouším nějak začít výbrus, prostě zda lze či nelze
- Na pásovce jsem bral na konci pásu / náběhu na již dost jetém smirku P180
- Čepel v její výšce tak stáhnul z tloušťky o cca 1,5 mm
- Ale „dole“ v místě budoucího ostří tl. 0,5 – 0,7 mm /níže zatím nejdu
- -----
Na finální dohotovení výbrusu se budu muset zamyslet jak dál – nějaký přípravek apod. Pouze držet ručně a střídat strany čepele pro finální zpracování asi není ono.
Optimum by byly dva kotouče cca 50 mm a mezi nimi to doladit
..
Zatím nevím, ale ten „první“ výbrus si asi troufnu předpřipravit u všech 6 čepelí
F PS Až bude více času .. vše v plné velikosti - FOTO dám na rajce,cz... dejte mi čas
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Paráda, jen tak dál.
Ahojte,
podělil bych se o pár informací z mého hraní si s těmito čepelkami. Tvrdost těch uhlíkových je 61HRC a při destruktivním testu snesou opravdu hodně v ohybu než prasknou. Jedna co byla už vybroušena na finál a zkoušel jsem co snese, praskla při ohybu více jak 45st. Zrno oceli absoluntně jemné.
Jinak jdou moc hezky brousit, ale chce to frekvenční měnič a osvědčily se mi pro jemnější brus pásy VSM-granulát, který chladím vodou pomocí kuchyňské houbičky na nádobí . Pak se mi nestalo, že by se něco vyhřálo-prst při broušení mám pořád na čepeli.
Zkoušel jsem různé výbrusy- a některé typy s podélným stablizátorem mají opravdu parádní zvuk.
P
podělil bych se o pár informací z mého hraní si s těmito čepelkami. Tvrdost těch uhlíkových je 61HRC a při destruktivním testu snesou opravdu hodně v ohybu než prasknou. Jedna co byla už vybroušena na finál a zkoušel jsem co snese, praskla při ohybu více jak 45st. Zrno oceli absoluntně jemné.
Jinak jdou moc hezky brousit, ale chce to frekvenční měnič a osvědčily se mi pro jemnější brus pásy VSM-granulát, který chladím vodou pomocí kuchyňské houbičky na nádobí . Pak se mi nestalo, že by se něco vyhřálo-prst při broušení mám pořád na čepeli.
Zkoušel jsem různé výbrusy- a některé typy s podélným stablizátorem mají opravdu parádní zvuk.
P
A fotka včetně té testovací zalomené... vše broušeno z ruky. Pásy grit 60,80,120,240,320,400,600 a pak scotchbrite. Nad 240 je to ten granulát od Vsm, jinak keramika. Všechny pásy ochotně drží při malých otáčkách vodu a efektivně chladí čepel i když už brousím pod 0,1mm.
https://1.bp.blogspot.com/-N9jO-7oZavU/ ... 2311_1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-N9jO-7oZavU/ ... 2311_1.jpg
Velká krása.
Tvarově velice pěné a přesné - GRATULUJI !!!
Postupně to dotáhnout do zavěrečné fáze, poté osadit střenkami a nabrousit a bude to NÁDHERA !!!
Tu ulomenou patku vytvarovat na styl ala Eskilstuna aby se dala čepel stále ještě využít pro osazení do střenek.
Postupně to dotáhnout do zavěrečné fáze, poté osadit střenkami a nabrousit a bude to NÁDHERA !!!
Tu ulomenou patku vytvarovat na styl ala Eskilstuna aby se dala čepel stále ještě využít pro osazení do střenek.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Fakt nádhera. Je vidět že máš dobré vybavení. Pasovku s FM. Děláš na jednom kotouči nebo je čepel mezi dvěma kotouči - kladkami. A jaký průměr kladek použili?
Petře. Nešlo by dát odkaz i na více fotek. Foto z čela na výbrus apod. Dík. F
Petře. Nešlo by dát odkaz i na více fotek. Foto z čela na výbrus apod. Dík. F