Údržba nýtků

Všeobecné dotazy na břitvy
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 13
Registrován: 11 zář 2021, 19:22

Údržba nýtků

Příspěvek od Lukáš »

Dobrý večer všem břitevníkům.

Nedávno se mi přihodilo nebo spíše jsem si všiml na jedné mé krásce jakéhosi útvaru, kolem pivot nýtku i nýtku krčku se mi jakoby kolem nýtku udělal takový zelený povlak. Neodborně jsme si myslel ,že se jedná o rez pod nýtkem (později mi bylo vysvětleno že nikoliv) zdřejmně se jedná o nějakou reakci se dřevem. Nicméně poté jsme ten samý úkaz viděl i u břitvy Ralf Aust kterou jsme koupil na bazaru, také dřevěné střeny ale naposledy byl lehký jen nepatrný náznak i u Dova 100 které má plastové střenky a bylo také zakoupeno z bazaru. Po konzultaci s p. Smékalem jsem daný povlak odstranil opatrně tak abych nepoškodil a hlavně neobarvil dřevo. Dřevěným špičatým párátkem nebo jehlou jsem ten daný zelený materiál vyšťoural a okraj nýtku jsem zaleštil zubní pastou. Takže z mé zkušenosti novou břitvu ošetřím Balistolem a otírám i nýtky a zatím mám od tohoto klid tak třeba to trápí i někoho z Vás a možná to někomu pomůže. Týká se t všech břitev bez ohledu na střenky ale z mé zkušenosti to bylo jen u starších břitev proto nové břitvy otírám i kapičkou Ballistolu nýtky.
image0.jpeg
image1.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Amatérský nadšenec, který prošel cestou od plastových holících strojků přes "Bagr" až k shavettě a teprve tam jsem si uvědomil kam to všechno směřuje...
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Údržba nýtků

Příspěvek od PetrS »

Zelený oxid okolo nýtků je celkem častý jev a používáním konzervačního oleje nepř. Ballistolu se tomu dá zabránit. U dřevěných střenek olej snadno nasákne a pak ochraňuje nýt před oxidací i do hloubky. U plastových střenek je to podobné, jen díky plastu se tam nedrží tolik vlhkosti a tak opět olej pomáhá a chrání.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“