Olej na kameni /aneb jak snadno se dá zamastit /
Olej na kameni /aneb jak snadno se dá zamastit /
Při mém stěhování a balení kamenů mám některé kameny které nemají svoji krabičku /tak asi jako každý/. A z důvodu lehké dostupnosti domácích papírových utěrek jsem si jeden krásný TOS /Tam O Shanter/ vyjímečné kvality a to bílá varianta zabalil do uvedené papírové utěrky . Po pár měsících jsem si jej chtěl změřit a připravit si dřevo na pěknou krabičku a ouha už ta žlutá barva papíru mě varovala ,že se asi něco událo. Při rozbalení papíru to se mnou málem švihlo ,mastný flek jak kjáva Vedlejší kámen byl totiž Charlie Forest v původní krabičce a už mě začínalo svítat, co se událo. Papír na TOS fungoval jako knot a "vysál" část oleje u krabičky Chárlieho. Ó jak nepravděpodobné a přece je to pravda a byť se mi zdálo,že krabička Charlieho již "skoro žádný" olej neobsahuje ,opak byl pravdou. Část oleje jsem vyčistil Jarem a myslím si, že používáním se toho fleku po čase zbavím,ale nas..lo mě to fest.Takže pozor na to co a jak ukládáte, a že i stará krabička,která se nejeví jako mastná je ve skutečnosti potenciální nebezpečí pro vodní kameny.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Re: Olej na kameni /aneb jak snadno se dá zamastit /
Ahoj Bob76 je mi to lúto že si si zaolejoval kameňe ,vyskúšaj savý papier zo starších zošitov z doby kedy sa písalo atramentom,robilo sa to tak že na mastný fľak sa položil piják a prechádzalo sa po ňom teplou žehličkou mastnota sa vpila do pijavého papiera .Pre toto som ja olejové kamene zavrhol ,prenos mastnoty sa pri brúsení nedá zabrániť.Mám jeden od extolu 400/1000 keď som použil olej s petroleum začal kameň meniť farbu do žlta tak som ho vyradil na nože.Držím palce nech sa ti to podarí
Zdravì Chlpos57 :-)
Piják nepomůže,jen broušení na saponátu a časem se ten flek ztratí. Problém je , že TOS je trošku pórovitý. Není potřeba se bát broušení na olejových kamenech ( ostatně Ch. Forest byl odjakživa olejový kámen ) ,jen je potřeba mít na mysli, že ta krabička si ten olej pamatuje ( a pořád jej obsahuje) a tak vodní kameny striktně oddělit od olejových.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Mohl bys vyzkouset ho dat pomalu povarit ve vode do ktere das tabletu do mycky. V minulosti jsem to tak udelal i s jinymi kameny. Chce to udelat pokud mozno nez si ho zaneses bordelem z brouseni. Ja pouzil pomalu varnej hrnec/remosku a nechal to tam na nizkou teplotu celej den.