Rovnání kamenů pomocí karbidu křemíku

...červená, zelená, černá, bílá a nejrůznější oleje...
Matesino07

Rovnání kamenů pomocí karbidu křemíku

Příspěvek od Matesino07 »

Zdravím vás, jelikož jsem tu nikde nenašel způsob orovnávání kamenů, který dělám já, tak bych se chtěl podělit o svoji variantu orovnávání kamenů. Zároveň jsem zvědavý co si o ní myslíte.

Na srovnávání kamenů do roviny používám skleněnou desku (30x30cm, tlouštka 5mm), kterou jsem si nechal uříznout ve sklenářsví (1ks cca 200kč) tu posypu karbidem křemíku (zrnitost karbidu podle gritu kamene a podle toho jak moc je nebo není, kámen křivý. Používám 80 na velký úběr, 220 na menší úběr a doladění povrchu. 1kg karbidu křemíku cca 100kč) a přidám vodu, udělám z toho takovou brusnou kašičku a na té potom rovnám samotný kámen.

Dokud jsem neměl shaptony (před tím jsem měl suehiro a king) tak jsem orovnával kameny za pomocí skla a smirku jenže s shaptony nastal problém že jsou tvrdší a smirek je prostě nebere, ale spíš je jen zahladí. Samotný výrobce to nedoporučuje, takže jsem našel na internetu výše popsanou metodu, zkusil ji a musím říct že funguje suprově, už ani shaptony nemají šanci. Další výhoda je to, že je cenově velmi přívětivá. Nevím přesně na jak dlouho mi vydrží 1kg karbidu ale myslím si že to bude i 10 let :D. A samozřejmě sklo se bude časem probrušovat taky, ale to můžu otočit na druhou stranu a když se probrousí i ta, tak poté si za 200kč nechám uříznout další a je vystaráno na další dlouho dobu. Skleněné desky mám dvě, každé na svou zrnitost karbidu. Přidávám odkaz na karbid křemíku který používám, kdyby měl někdo zájem. Mají ho v zrnitosti do 1000.

Děkuji za pozornost :D

https://www.polpur.cz/polpur/eshop/9-1- ... remiku-SiC
Brus

Re: Rovnání kamenů pomocí karbidu křemíku

Příspěvek od Brus »

Jak jednoduché a jak ,,účinné,, to vypadá na dobrý nápad . Díky.