Kaméliový olej je průzračný, lehce žlutavé barvy s velice nízkou viskozitou. Je netěkavý, poživatelný a v podstatě bez zápachu. Takto čistý se využívá i v kosmetice (masážní olej, vlasový olej).
Kaméliový olej nevysychá, proto je ideální k promazávání jemných spojů a mechanických částí a k ochraně nástrojů a čepelí z uhlíkaté oceli. Jen velice tenká vrstva nátěru aplikovaná látkou nebo ubrouskem dostatečně uchrání čepele před korozí.
Použití: Je vynikajícím pomocníkem při broušení nástrojů na obtahovacích kamenech díky své jemnosti a nevysychavosti.
Používá se také pro ředění olejů s větší viskozitou (např. lignea, lněný olej), aby usnadnil jejich použití. Dále je vhodný k ochraně nožů z uhlíkaté oceli a údržbě nářadí.
pozn. - používám jej na konzervaci břitvy raději než minerální.
Kaméliový olej
Re: Kaméliový olej
Tak jsem na jednu břitvu nanesl kaméliový olej a uložil k zimnímu spánku.
Nicméně mi to nedalo a po dvou týdnech ji zkontroloval.
Na čepeli jsem našel bílý potah - jako by sraženinu.
Nepředstavoval žádný problém, po nanesení ballistolu šel pěkně dolů, nicméně mne to překvapilo.
Máte někdo podobné zkušenosti?
Nicméně mi to nedalo a po dvou týdnech ji zkontroloval.
Na čepeli jsem našel bílý potah - jako by sraženinu.
Nepředstavoval žádný problém, po nanesení ballistolu šel pěkně dolů, nicméně mne to překvapilo.
Máte někdo podobné zkušenosti?
Navíc jsem tenhle olej začal kapat do rozšlehané pěny na holení.
Pár kapek stačí ke zjemnění (IMHO) a pěna tak rychle nezasychá na tváři.
Pár kapek stačí ke zjemnění (IMHO) a pěna tak rychle nezasychá na tváři.
Doposud jsem nepoznal působení kaméliového oleje, ale na dlouhodobou konzervaci je nejvhodnější syntetika. Jakékoliv olej rostliného či živočišného původu působením vzduchu a také světla, žlukne a podléhá bakteriálnímu rozkladu. Zatím mám nejlepší zkušenosti s Konkorem, ale i samotný olej na šicí stroje má dlouhodobé účinky. Nevím jak Ballistol, ale to by měl být taky dobrý přípravek na konzervaci, alespoň střelci si jej na zbraně chválí.
Zde je dobrý popis vlastností Ballistolu.
http://www.ballistol.cz/firma.htm
edit - Petrs
protože původní stránka je pryč, tak jsem našel další popis Ballistolu:
Olej na zbraně BALLISTOL
Universální olej na zbraně BALLISTOL vytváří na kovech alkalický ochranný film, neutralizuje lidský pot a jiné kyselé usedliny, jež podporují korozi. Na základě svého nízkého napětí na povrchových plochách a enormní rozpínavé schopnosti dosáhne olej také do nejskrytějších koutů a nejjemnějších trhlinek v kovu.
BALLISTOL čistí, ošetřuje, chrání a konzervuje a rozpouští v hlavni usazeniny olova, mědi a červené mosazi a zbraň opět získá původní přesnost. Olej na zbraně BALLISTOL neutralizuje usazeniny kyselých zplodin. Je ideální k péči o zbraň.
Pro používání na Břitvy se mi velice osvědčil a tak jej používám pokaždé při práci s Břitvami.
Nedělám reklamu, ale potvrzuji velice dobré zkušenosti s tímto olejem.
Zde je dobrý popis vlastností Ballistolu.
http://www.ballistol.cz/firma.htm
edit - Petrs
protože původní stránka je pryč, tak jsem našel další popis Ballistolu:
Olej na zbraně BALLISTOL
Universální olej na zbraně BALLISTOL vytváří na kovech alkalický ochranný film, neutralizuje lidský pot a jiné kyselé usedliny, jež podporují korozi. Na základě svého nízkého napětí na povrchových plochách a enormní rozpínavé schopnosti dosáhne olej také do nejskrytějších koutů a nejjemnějších trhlinek v kovu.
BALLISTOL čistí, ošetřuje, chrání a konzervuje a rozpouští v hlavni usazeniny olova, mědi a červené mosazi a zbraň opět získá původní přesnost. Olej na zbraně BALLISTOL neutralizuje usazeniny kyselých zplodin. Je ideální k péči o zbraň.
Pro používání na Břitvy se mi velice osvědčil a tak jej používám pokaždé při práci s Břitvami.
Nedělám reklamu, ale potvrzuji velice dobré zkušenosti s tímto olejem.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Tak jsem dneska koukal na ten kameliovy olej na http://www.classichandtools.com/acatalo ... nives.html a tam primo udavaji, ze olej je rostliny, vysycha a nechava tenkou ochranou povrchovou vrstvu.
Ahoj adrspachu,
díky Tvému předchozímu příspěvku jsem si uvědomil, že jsem sice napsal o rostlinných olejích že podléhají žluknutí a bakteriálnímu rozkladu. Je to sice pravda, ale zapoměl jsem na vysychavé rostlinné oleje. To je samostatná sorta olejů které mají docela jiné vlastnosti. Já sám používám Damarový olej pro konečnou úpravu olejomalby na plátně, a díky té vysychavosti dochází nejen ke stabilitě povrchu olejových barev, ale dokonce k jejich konzervaci. Nemám však žádné zkušenosti s podobnou konzervací kovu i když se přiznám, že na leštěný povrch mosazi bych právě nějakou konzervaci k udržení lesku velice přivítal.
díky Tvému předchozímu příspěvku jsem si uvědomil, že jsem sice napsal o rostlinných olejích že podléhají žluknutí a bakteriálnímu rozkladu. Je to sice pravda, ale zapoměl jsem na vysychavé rostlinné oleje. To je samostatná sorta olejů které mají docela jiné vlastnosti. Já sám používám Damarový olej pro konečnou úpravu olejomalby na plátně, a díky té vysychavosti dochází nejen ke stabilitě povrchu olejových barev, ale dokonce k jejich konzervaci. Nemám však žádné zkušenosti s podobnou konzervací kovu i když se přiznám, že na leštěný povrch mosazi bych právě nějakou konzervaci k udržení lesku velice přivítal.
Co se Konkoru týče, tak na dlouhodobou konzervaci stojí za úplný houbeles, na zbraních se používá proto, že je schopen rozpouštět organické spáleniny po střelném prachu. Mnohem účinnější ochranu proti korozi poskytuje obyčejná M6 pro mazání motorů! Ballistol je něco podobného, prostě čistící olej na zbraně - vynikající na rozpouštění vrstev starého konzervačního vosku. Co se týče konzervace leštěné mosazi, tak na to je "Zaponový lak na kov".
Naposledy upravil(a) Zipíno dne 24 bře 2009, 07:55, celkem upraveno 1 x.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
to Zipíno:
Naprosto souhlasím s Radgostem. Právě slušnost, klidné a důstojné slovo a hlavně vzájemná úcta a laskavost, jsou největší devizou tohoto fora. Zaznamenal jsem nejedno obdivné ohodnocení našich vzájemných vztahů. Sám si velice těchto zdejších vztahů vážím a všestranně je podporuji. Stejně uctivý přístup máme i na rybině a gunshopu. Z Tvého příspěvku se tak stalo velice odborné a znalecké a na úrovni, posouzení dané problematiky. Zároveň bych se rád dozvěděl něco více o Zaponovém laku na kov. Protože je to však mimo téma Břitvy, tak bych Tě rád požádal o informace na SZ.
Naprosto souhlasím s Radgostem. Právě slušnost, klidné a důstojné slovo a hlavně vzájemná úcta a laskavost, jsou největší devizou tohoto fora. Zaznamenal jsem nejedno obdivné ohodnocení našich vzájemných vztahů. Sám si velice těchto zdejších vztahů vážím a všestranně je podporuji. Stejně uctivý přístup máme i na rybině a gunshopu. Z Tvého příspěvku se tak stalo velice odborné a znalecké a na úrovni, posouzení dané problematiky. Zároveň bych se rád dozvěděl něco více o Zaponovém laku na kov. Protože je to však mimo téma Břitvy, tak bych Tě rád požádal o informace na SZ.
někde na www.knife.cz jsem se dočetl že pro konzervaci japonských zbraní se tradičně užívá hřebíčkový olej. Ty přírodní produkty bych nepodceňoval, třeba nože z uhlíkovky se nejlíp konzervují tak že se občas svačí špek.
On se ten hřebíčkový olej nepoužívá jen na japonské meče. V restaurátorství kovových předmětů je velmi oblíbený bez ohledu na zemi původu, jen je poměrně drahý. Obsahuje také nějaké silice, které reagují s ocelí což se využívá i při barvení.PepaSFI píše:někde na http://www.knife.cz jsem se dočetl že pro konzervaci japonských zbraní se tradičně užívá hřebíčkový olej. Ty přírodní produkty bych nepodceňoval, třeba nože z uhlíkovky se nejlíp konzervují tak že se občas svačí špek.
671 grains of diplomacy-.50 BMG