Brusné kameny mistra Sucháčka

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
Radgost
admin

Brusné kameny mistra Sucháčka

Příspěvek od Radgost »

Břidlicové kameny mistra Sucháčka jsou mezi českými břitevníky velmi oblíbené.
Většinou jsou používány s olejem na šicí stroje.
Já osobně na svůj používám jako lubrikant kaméliový olej.

rozměry: cca 150 x 35 x 25 mm.

http://www.vmp.cz/remesla/nos_tradice/j ... chacek.htm

Jaroslav Sucháček
Lhota u Vsetína 255, 755 01
tel.: +420 571 439 120

Cena jednoho kusu je 140,- Kč + poštovné
DSC01160.jpg
bridlice_drzak.jpg
Podle posledních informací se pan Sucháček chystá prodávat brousky postaru, v dřevěných krabičkách.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
brabi

Re: Brusné kameny mistra Sucháčka

Příspěvek od brabi »

Zdravím,

a ptám se proč na břitvu rozměry Sucháčkova brousku cca 150 x 35 x 25 mm. Rozměr 35mm je pro břitvu přeci málo. Ideální podle mě je když délce ostří bitvy bude odpovídat šířka brousku. Tedy nejčastěji 70mm.

Prosím reakci.

děkuji
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolego brabi,
u pana Sucháčka si můžeš nechat vyrobit brousek různých velikostí a rozměrů. Na různých videích které ukazují broušení Břitvy, jsou vidět široké brousky, které mají šířku odpovídající délce čepele Břitvy. Zároveň však již dlouhá léta různé firmy vyrábí brousky na Břitvy úzké. Mám jak široký tak i úzký brousek, a zatím se mi nejlépe brousí na brousku úzkém. Zvláště starší Břitvy mívají ostří různě prohnuté, nebo vybroušené do různých oblouků. Na širokém rovném brousku takovou Břitvu lze jen velmi stěží nabrousit, protože se ostří dotýká pouze v nejvyšších bodech. Naopak pro nová, nebo velmi rovná ostří je široký brousek velmi dobrý. Záleží tedy, jaké máš ostří své Břitvy a podle toho vybírat i brousek. Ještě detail, rovné ostří na úzkém brousku nabrousíš v pohodě, ale obloukové či prohnuté na širokém těžko. Nebo-li, jako správní nenasytové, pořizujeme obojí a ještě mnohdy navíc. :P
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
skypi

Příspěvek od skypi »

Zdravím pánové,

tak dnes mi přišel "standardní" brousek na břitvu od p. Sucháčka - a vypadá dobře - tak otázečka - čím je nejlepší jej zaleštit zajistit rovinnost, přeci jen jsou vidět ještě mírné vrypy po řezání - napadá mně jemný smirek na skle + voda?
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolego skypi,
Břidlový brousek se docela dobře zarovnává na velké neglazované dlaždici + voda. Neglazovaná je taková co nemá ten nádherný lesk ale přitom je velmi rovná. Žádné povrchové nerovnosti. Klidně použij dlaždice z chodby, jen si pohlídej aby to nebyla ta u schodů. Obvykle bývá oštípaná a prohnutá. Jen pozor na domovnici, protože to může zanechat stopy. Ty dlaždice jsou relativně dost rovné a mají dobré brousící vlastnosti a hlavně unesou případný momentální přítlak. Nahoru na brousek si dej kus hadru aby jsi držel brousek hodně pružně. Jinak jak začneš tlačit jen na jednom místě, tak jej máš za chvíli do "houpačky". Brousek se musí sám vyvažovat. Vem si vodu a hadr na časté otírání dlaždice. Šmirgl nepoužívej. Zničíš si Břidlu, zrníčka šmirglu se zasekají do Břidly a pak ti potrhají Břitvu. Tak ať se Ti daří.
skypi

Příspěvek od skypi »

To: Radgost

Nazdar kolego, prohlížel jsem ten tvůj břidlo-kámen a chtěl jsem se zeptat, jak je homogenní - připadá mi to, jako by tam byly "leta" , podobné jsem viděl na velkém standardním brousku a tam to vadí,protože se tam ta břidlice vylamuje do šupinek...

Dále bych z vlastní zkušenosti vřele nedoporučil kombinaci břidlice-pískovec na jednom kameni, z pískovce se uvolňují jednotlivá zrna a jakmile se dostanou na břidlu (skladování, manipulace rukou, kdy ulpívají) ,je zle - charakteristický skřípavý zvuk čepele vystřídá charakteristické skřípání mého chrupu...
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolegové,
naprosto souhlasím s kolegou skypim. Od pískovce a podobných drolivých brusných materiálů co nejdál. Stejně tak Břidla se musí hlídat aby neměla v sobě trhliny, kousky pyritu nebo výrazné vrstvení jako léta na dřevě. Barevné odstíny nevadí, ale vyloženě rozdílný materiál není dobrý. To vylupování šupinek je vážný problém. Totéž napáchá šmirgl. Proto se musí Břidla velmi dobře prohlížet a hladit prsty aby našly sebemenší hrudky nebo trhlinky. Proto je dobré si kámen vybírat mezi více kousky. No ale nemá každý cestu na naši krásnou Moravu. :)
skypi

Příspěvek od skypi »

Od p. Sucháčka mám 3 brousky - jeden malinký cca 8 x 2.5cm zakoupený před 2 roky v železárství , kombinace pískovec-břidlice, povrch jsem vyhlazoval na keramice - břidlice je naprosto perfektní, bez trhlin, kazů,jino-sprašných zrn apod. Problémem je jen ten pískovec - jak jsem psal výše - vzhledem k tomu, že na něm zaleštuji japonský kuchyňský nůž ze sendviče nerez-uhlíkatá ocel-nerez - tak je to spíš otravná nepříjemnost, ale stejně silně uvažuji ,že pískovec napenetruji epoxidem.

Další 2 brousky přicestovaly aktuálně, na břitvu vypadá dobře - jen bude nutné trošku vylepšit rovinnost, ten druhý měl být zakázkový, na zalešťování nožů z uhlíkaté oceli, celobřidlicový ve stejné kvalitě jako na břitvu - to jsem výslovně uváděl v objednávce - bohužel, přicestoval "standardní" a v kombinaci s pískovcem. Už jsem jej reklamoval, myslím a doufám, že snad bude dořešeno dodatečně ke spokojenosti obou stran.

Tento brousek ovšem vykazuje zmíněné neduhy - výrazná "leta" , šupinatění a v jednom místě viditelně barevně jiná zrna pískové barvy. Takže chce doopravdy vybírat, byl jsem se podívat ve zmíněném železářství a oba brousky ,co tam měli, jako by tomu mému z oka vypadly - bohužel i s těmi "neduhy"...
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

S těmi léty a šupinatěním je to tak.
Už se mi stalo, že se mi při dokončování ostří z jeho kamene ulouplo pár mikro zrníček.
Po tichém a hladkém klouzání ostří na kameni se najednou ostří zadrhlo a vydalo charakteristické skřípění...

Začínám uvažovat, že kámen pana Sucháčka vyměním za vodní kámen grid 10 000.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj kolego Radgoste,
ta břidla má svá specifika při broušení. Je lepší dát na začátku práce dost oleje na povrch, ale potom už nepřidávat olej. Olej se postupně vsákne do kamene a taky pohybem vytvořená tmavá "kašička" se nemá odstraňovat dalším olejem nebo utíráním. Po chvíli se ten olej vsákne skoro všechen a kašička se začne lesknout. To je chvíle kdy doslova leští, a tento postup by měl zabránit náhodnému vydrolení břidlových mikrozrníček. Nejvíce se Břidla drolí když je dobře omývaná vodou. Když má moc oleje, tak taky žádná sláva. Na začátku s olejem se hezky nabrousí a potom je lepší olej nechat vcucnout a pak Břitvu jen zaleštit. Když se oleji nechce mizet, tolpap pomůže, ale jen cucat - ne utírat, vzalo by to kašičku.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“