Brusné kameny Naniwa

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Radgost
admin

Brusné kameny Naniwa

Příspěvek od Radgost »

Hola Adrspachu a Sparqu,
momentálně přemýšlím nad nákupem kamenů Naniwa a sháním odpovědi na otázku, jaký je rozdíl mezi kameny obyč. Naniwa a řadou Naniwa Chocera.
Má někdo z vás tyto informace k dispozici?
adrspach
mentor

Re: Naniwa vs Naniwa Chocera

Příspěvek od adrspach »

Zeptam se prvne co znamena obycejna Naniva. Pokud tim myslis Superstone tak porovnani je ze je oproti rade Chocera mekkci, levnejsi(musis ji casteji lapovat), ma jiny feedback a pokud sadu vlastnis a mas problem s nejakou britvou tak snaze sezenes dobrou radu, protoze je vic rozsirena mezi britevniky. Pokud se zeptas proc tak ti to taky povim, protoze je podstatne levnejsi nez Chocera. Jestli si vzpomenes tak jsem na setkani privezl Choceru 1000.
Jinak sam ted premyslim podobne. Laka me Chocera, ale asi si ji nebudu moct dovolit. Pokud si na ne nekde v Evrope krome UK narazil tak mi dej prosim vedet.
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

A jeste jsem si vzpomel. Nezapomen, ze normalne se Naniwy prodavaji na zakladne. Mam za to, ze pouze Lynn ve Statech je prodava bez zakladny. To kvuli tomu kdyz je chces pouzit na brouseni vrtuli, vysmatych a ohlych britev. Takze pred nakupem se zeptat jestli to muzes dostat bez zakladny.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Díky za info.
Je rozhodnuto - půjdu do řady Superstone.
Zatím, co se rozkoukávám tak v Dojčalndu je tenhle prodejce:

http://www.fine-tools.com/naniwa-stones.html
adrspach
mentor

Re: Naniwa Superstone vs Naniwa Chocera

Příspěvek od adrspach »

Jeste pridam nektery ze superstounu maji na sobe nejakou nalepku, ktera se blbe sundava. Asi to bude chtit zmrazit a pak teprve sundat jinak zustava lepidlo na kamenu a muze skodit pri brouseni.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Tak se mi šťastnou náhodou a také díky kolegovi Sparqovi podařilo získat kolekci 4. kamenů Naniwa Superstone ve gritech 1000, 5000, 8000 a 12 000.

Včera večer jsem ji poprvé vyzkoušel na jedné krásce a musím říci, že když jsem se dostal na grid 5000 (mezi 1000 a 5000 jsem ještě vložil Cerax 3000) tak mi po cca 20. tazích při pohledu na fazetku vyjelo překvapením obočí vzhůru. Fazetka se nezvykle leskla.
Při práci na grit 8000 a vizuální kontrole fazetky mi pro změnu spadla brada, no a po ukončení práce na grid 12000 a následné závěrečné kontrole fazetky jsem už jen spokojeně mrčel. :)

Naniwa SS je oproti kamenu King znatelně tvrdší. Tím nechci řici, že je King horší, to ne. Na Naniwě se zkrátka brousí poněkud jinak.
Při broušení kameny průběžně čistím jílovým kamenem nagura. Zaznamenal jsem jeho zvýšenou přilnavost a to až tak, že jsem měl problém naguru od kamene odtrhnout - což značí perfektní rovinu jak kamene tak nagury.

Po prvním broušení musím s kameny Naniwa SS konstatovat naprostou spokojenost.
Jak jsem jen bez nich mohl být?

Kameny budou k vyzkoušení na našem setkání ve Vsetíně.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji Radgoste.
To musí být nádhera, taková práce. Už se těším na setkání až budu moct okoštovat takové fajné kameny.
Zdravím, Petr. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Z nějakého mě neznámého důvodu se mi nedaří zlapovat NSS 5000.
Nejdříve jsem ji šuchlil po smirku 400, ale buď se mi na ní udělal pupek nebo mi šla naokap do U.
Proto jsem druhý den přešel na DMT a DAMMED - se stejným výsledkem. :o :roll: :evil:

Předchozí grid 1000 a následný 8000 jsem zlapoval naprosto v pohodě.
Jestli to nebude tím, že poprvé lapuji s nožovým pravítkem a jsem příliš náročný.
Dříve jsem lapoval na čáru tužkou po ploše šutru a stačilo. :-D

Asi blbej den. :D
adrspach
mentor

Příspěvek od adrspach »

Tezko rict. Moje 10000 dorazila vcera. Taktez pokud ne ne jdes vlasovym pravitkem jak moc je ta boule anebo ucko? Paklize jen par 0.1 tak buch si u tak velkyho kamene hlavu nedelal.
sparq
brusič

Příspěvek od sparq »

Adrspachu na co je Tobe 10k Naniwa? Dyt mas prirodnich finisheru vic nez Narodni muzeum! :lol: