Vrabčák - první oholení

Dotazy na vše co se holení týče.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Vrabcak
Příspěvky: 15
Registrován: 30 led 2010, 12:26
Bydliště: Stará Říše

Vrabčák - první oholení

Příspěvek od Vrabcak »

Zdravím vespolek!
Rád bych se podělil o dojmy ze svého prvního holení Břitvou. Začal bych s laskavým svolením pěkně od začátku dne až do nynější chvíle.
Můj den začal velmi radostně. Zhruba kolem deváté hodiny mi poštovská panenka donesla doporučenou obálku, skrývající moji Břitvu, navrátivší se z péče a broušení u samotného Mistra. Láskyplně jsem ji vzal a v bezpečí z ní barbarsky serval veškerý papír. Po orientační zkoušce řezání vlasu jsem si ji ještě chvíli prohlížel a potom opatrně položil na polici. Byl jsem celý den jako na trní, ale vytrval jsem do večera. V koupelně jsem si nakupil základní propriety (Břitva, Barbucha, kamenec, dvě mističky, voda po holení a rychlovarná konvice). Následovalo kontrolní zařvání a zvolání "Do háje, takový krve!" Dopadlo to na výbornou, rodina se shromáždila v rekordním čase pod osm vteřin :lol:
Nalil jsem vodu z konvice do mističky, přiklopil druhou a tvořil pěnu. Po pár minutách usilovného šlehání jsem vytvořil hmotu, s níž jsem byl, s přihlédnutím ke svým nicotným zkušenostem, poměrně spokojen. Napařil jsem si přední část hlavy, u jiných příslušníků homo sapiens sapiens zvanou též obličej. Po dobu napařování jsem občas ještě zašmrdlal štětkou v kelímku, kdyby náhodou pěna chtěla padat. Pak ještě opláchnout tváře horkou vodou a hurá nanášet pěnu. Povedlo se, pěnu jsem nanesl a na obličeji ještě trochu našlehal. Po cca deseti minutách jsem nabral ještě trochu pěny a došmrdlal do mnou schvalitelného stavu. Minuta kochání se Břitvou a pak přiložit ke tváři. Lehký krátký tah směrem dolů a hle, trochu to tahalo! Teď už mne nic nezastaví, pravil jsem si v duchu a pokračoval v holení. Hotovo, část po srsti jsem zdárně dokončil, na tváři zůstal kratičký porost vousů. Nicméně žádné ostrůvky, hezky rovnoměrný. Přišla část mnou nejvíce obávaná, holení proti srsti, obzvláštní mrazení jsem pociťoval na krku. Nanesl jsem lehkou vrstvu pěny, chopil se Břitvy a jal se holit krk. Zvláštní nervozita spadla, zůstalo jen sveřepé soustředění. A vida, šlo to přenádherně! Z krku jsem přešel k tvářím a z tváří k bradě, dalšímu kritickému místu. Tam jsem chvíli laboroval, protože mám zálibu v nošení prazvláštních bradek a jejich variací. Nicméně i zde se dílo podařilo ke spokojenosti. Na počátku jsem si říkal, že co se nepovede, to dořeší trojbřitá potvora Mach 3. Nebylo jí však třeba, vše co mělo jít pryč, bylo oholeno a to vcelku hladce. Přece jen, nemůžu chtít napoprvé mít dětskou prdelku.
Pak už jen opláchnout tváře a krk, přejet blokem kamence a nakonec vodu po holení. Mne zaplavila vlna nadšení, euforie a štěstí, dům zase vlna mého hurónského radostného řehotu, během kterého jsem ještě vyrážel prapodivné skřeky. Pravda, tváře mne trochu pálily, ale žil jsem a co víc, oholen Břitvou!
Poznatky a drobná analýza (zde prosím zkušenější, aby moje závěry v případě potřeby opravili):
Tahání zřejmě způsobila souhra několika faktorů: a) poměrně dlouhé vousy (cca 7 - 10 mm)
b) nedostatky v přípravě pěny a tváří
c) špatný úhel holení, daný nezkušeností ruky
Fakt, že mi po holení po srti zůstalo drobounké strniště, připisuji špatným úhlům při holení, neadekvátní síle ruky a hlavně neznalosti vlastních tváří a směru růstu vousů v různých oblastech (při dosavadním používání trojbřité příšery to příliš třeba nebylo, fouknul jsem pěnu ze spreje a oholil během pár tahů). Takže námět ke studiu a zlepšení techniky a zmapování vlastního gesichtu.

Dojmy: Oholení dopadlo nad očekávání, od prvního pokusu jsem očekával pouze seznámení se s Břitvou, abych se nedopatřením nezabil. Výsledky mne však překvapily, tváře kromě hrany spodní čelisti hladké, krk famózní, takhle se s bagrem prostě oholit nedokážu. To vše a vědomí, že jsem se ani jednou neřízl, mi dodává sebevědomí do dalších pokusů. Snad se budu zlepšovat.
Nevím čím to, ale mé nitro sžírá touha po dalším holení. Nemůžu se ho dočkat! :twisted: :D
:P
PS: Ještě jednou vřelé díky Mistru PetruS za vzorné nabroušení a rekonstrukci, rovněž za jeho čas, trpělivě strávený nad mou internetovou korespondencí.
Administrátor: Pokud jsem toto téma špatně zařadil, pak se omlouvám a žádám o briskní přesun na správné místo :roll:
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Vrabčák - první oholení

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Vrabčáku - Břitevníku.
Gratuluji k prvnímu oholení Břitvou. Jsem velice rád, že jsi spokojený s nabroušením Tvé Břitvy a výsledkem holení. Takové ty detaily jaký směr a úhel naklonění a podobně - to se dolaďuje delší čas a taky se postupem času mění. Nejdůležitější ale je, že jsi zahájil novou éru holení. Ta chuť oholit se znovu, to je příznačný jev spokojeného oholení Břitvou. Za velice krátký čas se zdokonalíš a pak už se jen budeš snažit o co nejjemnější ostří a pak přijdou další závislosti. Jaké mýdlo, štětku, kámen, řemen a vůbec spousta dalších věcí.
Ještě jednou gratuluji a zdravím, Petr. 8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Uživatelský avatar
Radyx
admin
Příspěvky: 1078
Registrován: 21 lis 2008, 15:39
Bydliště: Praha

Re: Vrabčák - první oholení

Příspěvek od Radyx »

Krásné chvíle když je něco poprvé, doprovázené okamžiky objevování nového. To si ulož do paměti! ;)
Uživatelský avatar
Vrabcak
Příspěvky: 15
Registrován: 30 led 2010, 12:26
Bydliště: Stará Říše

Re: Vrabčák - první oholení

Příspěvek od Vrabcak »

Díky pánové za slova povzbuzení! :)
Uživatelský avatar
Vrabcak
Příspěvky: 15
Registrován: 30 led 2010, 12:26
Bydliště: Stará Říše

Re: Vrabčák - první oholení

Příspěvek od Vrabcak »

Tak dnes proběhlo oholení s pořadovým číslem 2!
Příprava shodná s prvním, jen jsem přidal na tváře trochu kondicionéru. Tváře se podařilo oholit skoro všude zcela do hladka, jen s výjimkou linie kolem uší a hrany dolní čelisti. Na krku se mi pro změnu dnes tolik nedařilo, pocitově jsem "odfláknul" holení po srsti a proti srsti už to nedohnalo. Nelámal jsem to přes koleno, nechal jsem na pár ploškách půlmilimetrové strniště, abych si zbytečně nestrouhal kůži a neoddálil tak další holení. Stejně to zítra večer bude jednolitě zarostlé a nikdo nic nepozná. Zkusil jsem oholit knír, což provázely prapodivné pocity nejistoty, završené drobounkým škrábnutím na přepážce. Nicméně jsem přišel na to, jak knír oholit bez tahání a hladce, což mi působí nemalé potěšení :mrgreen: Pocity z druhého holení tudíž vcelku pozitivní, z hladkých tváří mám i jakousi zvrhlou radost :twisted: :D

Třikrát provolávám slávu Břitvě a nedočkavě vyhlížím další holení... ;) :P
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Vrabčák - první oholení

Příspěvek od PetrS »

A jak se bude pozvolna stále zlepšovat výsledek Vrabčáku,
tak se budeš stále více těšit na další a další holení.
Teď už bude potřeba lehce obtahovat Břitvu na řemenu. Pár tahů na obtahováku se vyplatí před každým holením. Pozvolna se tím došlechtí břit a zlepší se postupně ostrost.
Přeji samá pohodová oholení.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní dotazy“