Povedlo se mi doma zbastlit takové improvizované zvětšovátko sestávající z těla digitální zrcadlovky a širokoúhlého objektivu (v mém případě Tokina 12-24mm nastavená na 12mm).
Když jsem ho zkoušel prvně, povedlo se mi udělat pár poměrně detailních záběrů ostří mé břitvy, a výsledek mně docela vyděsil - pouhým okem nic znát nebylo, ale na fotkách se jasně ukázaly vyrezlé díry jako měsíční krátery, odtržená hrana ostří a pár dalších hrůz. Po rychlé konzultaci putovala holka okamžitě na ozdravný pobyt do ČL, kde se jí dostalo té nejlepší péče. Předevčírem se mi vrátila zpátky, a tak jsem si řekl, že jí vyfotím znovu, jednak abych viděl, jak má vůbec vypadat ostří v perfektní kondici, a taky jsem byl zvědavý na rozdíl oproti předchozímu stavu.
Myslím, že je docela zásadní, takže pokud by někoho takové srovnání zajímalo, fotky jsou zde:
Před:
a po:
Broušení - fotky "před" a "po"
Re: Broušení - fotky "před" a "po"
Ahoj Dejve,
myslíš že by šlo proostřit tu horní hranu břitu. Na druhém snímku je ostrý a kontrastní bok čepele a ještě bych potřeboval pokouknout přímo na tu horní hranu. Malinkaté kráterky mají velkou hloubku a proto jsem je neodbrušoval, abych nemusel odebírat dost velkou část břitu. Zarovnal jsem co bylo vytrhaného a snažil jsem se při tom zachovat co nejvíce materiálu na čepeli. Stopy po broušení jsou celkem minimální. Při porovnání s povrchem čepele která je při pohledu pouhým okem lesklá, je břit zrcadlově hladký. Zajímavý je též úhel broušení břitu, který vypadá jako by to bylo broušeno málem na 90°. Přitom je to klasické broušení s páskou přes hřbet tedy cca 18°. Teprve toto báječné zvětšení ukazuje skutečně mikroskopické detaily. Perfektní fotky - moc díky.
Zdravím, Petr.
myslíš že by šlo proostřit tu horní hranu břitu. Na druhém snímku je ostrý a kontrastní bok čepele a ještě bych potřeboval pokouknout přímo na tu horní hranu. Malinkaté kráterky mají velkou hloubku a proto jsem je neodbrušoval, abych nemusel odebírat dost velkou část břitu. Zarovnal jsem co bylo vytrhaného a snažil jsem se při tom zachovat co nejvíce materiálu na čepeli. Stopy po broušení jsou celkem minimální. Při porovnání s povrchem čepele která je při pohledu pouhým okem lesklá, je břit zrcadlově hladký. Zajímavý je též úhel broušení břitu, který vypadá jako by to bylo broušeno málem na 90°. Přitom je to klasické broušení s páskou přes hřbet tedy cca 18°. Teprve toto báječné zvětšení ukazuje skutečně mikroskopické detaily. Perfektní fotky - moc díky.
Zdravím, Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Dělal jsem, co se dalo, experimentoval jsem i s různými směry nasvícení, ale největší problém při takovémhle makru je z hloubkou ostrosti. Celý ten obouruční foto-bazmek musím udržet v konstantní vzdálenosti od té hrany s tolerancí cca. 1 mm - jakmile se pohnu mimo tohle pásmo, obraz se prakticky slije do jednoho neurčitého blembajzu. Snad to tedy bude stačit aspoň takhle:PetrS píše:myslíš že by šlo proostřit tu horní hranu břitu. Na druhém snímku je ostrý a kontrastní bok čepele a ještě bych potřeboval pokouknout přímo na tu horní hranu.....
Máš pravdu, že to vypadá podivně, myslím ale, že ten úhel je zkreslenej nasvícením. Jen doplním, že už jsem se s tou břitvou mezitím oholil, a nemělo to chybu. Ani jsem jí necítil. Trochu jsem se sice podrápal pod nosem, ale to je holt tak, když člověk nemá potřebný klid;) Jinak pohodička.PetrS píše:Zajímavý je též úhel broušení břitu, který vypadá jako by to bylo broušeno málem na 90°. Přitom je to klasické broušení s páskou přes hřbet tedy cca 18°
Už jsem skoro zapomněl na ten návykový zvuk, který vydává plnodutý výbrus, když jede po něčem chlupatém
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Go and cut yourself
K tomu není co dodat,
nádherné snímky - Ty kaverničky působí úplně hrůzostrašně
Jsem rád, že holení bylo pohodové.
nádherné snímky - Ty kaverničky působí úplně hrůzostrašně
Jsem rád, že holení bylo pohodové.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
To jo, to působí, naštěstí na funkci rostlináře, zdá se, nemají vliv Spíš se bojím aby se už dál nerozlejzaly. Snad se mi to podaří podchytit.
Oni taky jsou o něco zřetelnější, než ve skutečnosti, protože jsem u těch fotek vytahoval kontrast...
Oni taky jsou o něco zřetelnější, než ve skutečnosti, protože jsem u těch fotek vytahoval kontrast...
Go and cut yourself