Indulona

...červená, zelená, černá, bílá a nejrůznější oleje...
Mushroom

Re: Indulona

Příspěvek od Mushroom »

Zipíno, nerad bych tě nějak obtěžoval, ale zkus to prosím tě upřesnit.. Zkusil jsem googlit, ale moc jsem toho nenašel..
Radgost
admin

Příspěvek od Radgost »

Nevím jak dříve.

Indulona dnes:

http://www.indulona.cz
Mushroom

Příspěvek od Mushroom »

Ano, jasně. Ale lze věřit marketingovým popiskům? Proto jsem prosil Zipína spíše o ty praktické..
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

To je ten největší problém: dnes už se do červené indulony se silikonovým olejem docpává nějaká desinfekční přísada. Dřív byla ta červená určená na ochranu rukou ve vlhkém prostředí. Z toho, co je dnes k dispozici tak na boty ještě tak tu červenou nebo modrou, rozhodně nic, co hydratuje protože to je na uvolnění pórů a navíc to vodu váže do kůže.
Ještě si vzpomínám, že v době mého mládí používal kamarád na kožené horolezecké pohorky na utěsnění švů včelí vosk, rozpuštěný v technickém benzínu. Díky tomu se vosk vsákl do hloubky a po odpaření benzínu se vrátil do svojí původní hustoty.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
fil

Příspěvek od fil »

Indulony "dříve":
Indulona A/64 (REG) - zřejmě nejběžnější typ,modrá tuba:
Emulsní krém typu V/O (voda v oleji). Používaná po práci, při níž se kůže vysušuje a praská, po umytí pokožky rozpouštědly a alkalickými čistícími prostředky.

Indulona A (HYD)
Parafinicko-lanolinový krém typu V/O s obsahem methylcelulosy a silikonového oleje. Hydrofobní ochranný prostředek při práci ve vodě a ve vlhkém prostředí.

Indulona SIL
Silikonový krém typu O/V s obsahem alginátu a filmotvorných látek. Lipofobní ochranný prostředek při práci se spálenými a znečištěnými technickými oleji a mazadly, při práci s org. rozpouštědly apod.

Indulona EX
Emulsní krém s parafinickým základem a čistící složkou. Snímací krém je určen k čištění pokožky rukou po práci s dehtovými produkty, při znečištění rukou z automobilového provozu, po olejích apod.

Indulona F
Speciální ochranný krém. Filmotvornou látkou je surová guma se stearanem zinečnatým ve stearino-parafinovém masťovém základu. Slouží pro ochranu pokožky při práci s alkáliemi (vápno,cement,malta...)

Indulona N/034
Masťový základ spolu s polyvinylchloridovým latexem, polyvinylalkoholem a kaolínem tvoří typ bariérové ochranné masti.

Indulona 33 (KOV)
Parafinický emulsní krémový základ typu V/O s obsahem chelátu. Chelátovým efektem chrání kůži před škodlivými vlivy solí těžkých kovů (Cr,Pb,Ag,Ni,Cd,při práci s cementem).

Existovaly ještě Indulona D65,Indulona proti barvivům,Indulona U,Indulona E,Indulona 628,Indulona PP/63,Indulona A/85 ("červená") a Indulona JK.
K posledně jmenovaným typům jsem, bohužel, žádnou stručnu charakteristiku nenašel. Domnívám se, že do dnešní doby "přežila" pouze A/64 - ovšem, je to jenom pověst... Relevantní pro příp. využití je zde především údaj o složení a typu emulse.
Ačkoliv se ve valné většině jedná o relikt z dob minulých, dovolím si předpokládat, že hodně těchto výrobků se najde někde doma, např. na dně ve skříňkách s čistícími prostředky. To je také důvodem, proč sem dávám jejich popis. Ne vše co je staré nebo starší je zapomenuto a ztraceno. Příkladem může být např. evergreen Barbus nebo prostředek na kůži Elaskon, který už je také k dostání jen někde.
Zipíno

Příspěvek od Zipíno »

A z výše napsaného vyplývá, že na boty buďto Indulona A nebo SIL. Jo, Elaskonu mám doma skované 3 tuby! :P :) :P :) ;)
671 grains of diplomacy-.50 BMG
fil

Příspěvek od fil »

Asi tak :) . Zmiňovaný Elaskon, pokud vím, je ještě k sehnání v některých menších drogeriích. V Praze je to např. ve Vršovicích (dlouho jsem pátral, než jsem se dopídil :) ).
amir

Příspěvek od amir »

Indulonu jsem léta ji používal na sportovní taneční boty,které dodnes drží a tenkrát se používala hojně na kanady ( kožené vojenské boty),které mi mimochodem doma drží taky.
Cílem bylo změknutí kůže.
Používá se modrá - univerzální.Silně promaštuje.
mons

Příspěvek od mons »

Na vojně jsme používali modrou Indulonu a byla daleko lepší než fasovaný rybí tuk, s tím se dobře topilo v kamnech.
Systém byl : zašněrovat boty napevno, strčit nohy do kýble s vařicí vodou co kdo snesl, pak kýbl se studenou vodou,
několikrát zopakovat a dotahovat boty, po vytvarování podle nohy, usušit, několikrát Indulona a nemělo to chybu.
Odpovědět

Zpět na „Brusné pasty a jiné pomůcky“