Drevena kola na brouseni.

Odpovědět
adrspach
mentor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Drevena kola na brouseni.

Příspěvek od adrspach »

Uz se delsi dobu pokousim vyrobit si pasovou brusku jednim z problemu je kde sehnat kontaktni kola. Pred nejakym casem jsem si na SRP precetl prispevek kde byl popis na vyrobu cele brusky prevazne ze dreva a to vcetne kol. Byl jsem dost skepticky. Moc jsem neveril, ze bu to mohlo vydrzet sily vznikajici rotaci a pritlakem na kolo. Poprande musim priznat. ze pri rychlostech, ktery se pouzivaji pri vyrobe britev balancovani neni zas takovy problem.
Tenhle tyden vylet do Sheffieldu me vylecil. V tamnim muzeu jsem videl jak v dobach davno minulych jejich jemne/glazovaci brusky byly poskladany z oceloveho sedla ve tvaru hlubokeho U zasaseneho do pracovni plochy/tramu. na koncich sedla dva kousky dreva slouzici jako loziska (mazane skopovym tukem) pro ocelove vreteno na kterem je osazena drevena pohaneci kladka a drevene brusne kolo. A cely je to pokaneny z hlavniho pohaneciho vretene pro celou dilnu plochym remenem.
Toto kolo jsem pak videl v akci mistniho nozire pana S. Shaw. Ten ho sice mel namontovane na jeho normalni brusce ale to na funkci nema vliv. Kola si vyrobil sam pred hoodne dlouhou dobou a slouzimu po cely zivot. Dokonce jsem tam videl jak jedno bylo vyvazene kouskem olova pritlucenym ze strany.
Navod jak je vyrobit je tady
http://www.straightrazorplace.com/forum ... 2-0-a.html

Paklize je chcete pouzit k primemu brouseni tak jejich hranu potahnout tlustsi kuzi. A narolovat na to brusny prasek rozmichany v kvalitnim lepidle. Pan Shaw mi to takhle ukazal, ale uz si nebyl schopny vzpomenou jake lepidlo to bylo (koupil ho pred 40 ti lety).
Co jen dodat?
Pro ty co nevladnou anglictinou obrazky jsou dost vymluvne na Spazollove webu.
Blackknives
Příspěvky: 43
Registrován: 25 zář 2010, 12:41

Re: Drevena kola na brouseni.

Příspěvek od Blackknives »

Lepil jsem si kola v brusírně nářadí už před 25 lety. Na tvrdý filcový kotouč jsem nanesl kostní klíh, povařený ve vodní lázni. Brusivo ve formě prášku jsem nasypal na noviny. Stěrkou jsem nanesl silnou vrstvu klihu. První se vsákla, po chvilce druhou vrstvu. Pak jsem tím kolem popojel po tom písku na novinách. A ve finále vyválet, uválcovat na tvrdé podložce, jak válečkem na těsto. A příští den brousíte.
adrspach
mentor
Příspěvky: 1772
Registrován: 05 pro 2008, 21:44

Re: Drevena kola na brouseni.

Příspěvek od adrspach »

To by mohlo fungovat i tady.
jiri.k
Příspěvky: 143
Registrován: 25 říj 2009, 09:45
Bydliště: ceska skalice
Kontaktovat uživatele:

Re: Drevena kola na brouseni.

Příspěvek od jiri.k »

adrspach píše:To by mohlo fungovat i tady.
mistni puskar ani s nicim jinym nedela. Jednou v roce olepi asi 30 filcovych kotoucu a je spokojeny. Ma na to "smirkolep" a pracuje za studena. Smirek hrubosti asi 240.Olesti celou hlaven a hned cerni. Drobnosti zvlada maly brusny valecek na Dremlu(Proxonu)..
Ženy a břitvy mají jedno společné. Tupé nestojí za nic...
Darovane břitvě na zuby nekoukej.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“