Stránka 2 z 6

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 16 pro 2014, 06:15
od jiri.k
už jsem našel víc: Japonskeostri.cz jenže ta cena.. :( A pak vznikne další problém: jak brousit aby se úhly nezměnily a nožíku neublížilo. V České Lípě mi odborník poradí..

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 16 pro 2014, 07:38
od ater
@jiri.k: Musíš brousit na kamenech. Na youtube je i hodně videí jak se to dělá. Hlavně nepoužij brusku (ani vodníka). Po čase až ti vyběhne velká fazetka ostří budeš muset ztenčit výbrus a to se dělá taky na kamenech a nebo na vodní brusce s kolem o velkém průměru (100cm a víc).

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 16 pro 2014, 10:29
od jiri.k
jestli dobře chápu, tak brousit v podstatě jako dláto?

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 16 pro 2014, 11:17
od ater
Záleží na tom jestli je ostří asymetrické nebo ne. Pokud je symetrické tak se brousí jako evropské nože. A jako dláto až když upravuješ výbrus. U asymetrických nožů se rovná strana brousí výrazně míň ja jen na jemném kamenu (strhává se otřep), druhá strana zase jako evropské nože a časem se vezme celý výbrus (který není dutý a nebo jen mírně u nožů vyrobených na vodních bruskách a nedokončený ručně). Takže spíš úprava výbrusu se podobá dlátu.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 16 pro 2014, 11:28
od jiri.k
je to tenhle kousek: http://japonskeostri.cz/42-vg-0165nl-sh ... evaky.html ale vsadil bych se, že na obrázku je fotka nože pro praváka..

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 16 pro 2014, 23:19
od ater
KAI Shun jsou super nože. Na revoluční v Praze je prodejna, kde je možný si jich dost prohlídnout, vzít do ruky. Jsou to dost lehký nože, což může být pro někoho negativum. Tento je pro leváka i na fotce, to poznáš u asymetrických nožů tak, že pokud vezmeš nůž do správné ruky směřuje rovná strana nože k druhé ruce (tj. u nože pro leváka napravo, u nože pro praváka nalevo). Tam co je šikmá rovina odpadává to co krájíš.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 17 pro 2014, 11:14
od jiri.k
Jo, máš pravdu, špatně jsem koukal.. ono to vše je komplikované tím, že nože držím v obou rukou podle potřeby..

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 17 pro 2014, 15:08
od valentin75
Ak sa nemýlim tak
Nakiri = obojstranné ostrie
Usuba = jednostranné ostrie
inak sa na seba nože podobajú a sú určené na zeleninu.

http://gx2.japan-messer-shop.de/Kochmes ... esemesser/

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 17 pro 2014, 17:42
od ater
Jj Nakiri je obvykle oboustranné ostří a usuba je jednostrané, další rozdíl je ten, že Usuba je většinou tlustčí a dražší. Shun Pro VG-0165NL je Usuba (薄刃) akorát obchodníci to často nazvou nakiri, protože to evropanům a američanům víc řekne.

Re: Nůž do kuchyně - santoku

Napsal: 17 pro 2014, 22:08
od Radyx
Kolega Relka posílá k diskusi dva obrázky.